Pravi sprint in šov Gavirie

Pravi sprint in šov Gavirie
10.07.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti
Na dirki po Franciji je sprintersko etapo v mestu Sarzeau dobil Fernando Gaviria. V skupnem seštevku je vodstvo obdržal Greg Van Avermaet.
Po ekipni vožnji na čas je bila na dirki po Franciji na sporedu lažja, 195 kilometrov dolga ravninska etapa. La Baule je gostil start, cilj pa Sarzeau. Govorimo o mestu, katerega župan je David Lappartient, tudi aktualni predsednik Mednarodne kolesarske zveze. Tokrat pa so glavno besedo imeli kolesarji. Po pričakovanjih je kmalu po startu prišlo do pobega manjše skupine kolesarjev. V ospredju se je zbrala četverica ubežnikov, ki so jo sestavljali Van Keirsbulck, Cousin, Perez in Claeys. Složno so sodelovali in si privozili občutnejšo prednost. Razlika je bila tudi večja od šestih minut, a v glavnini se prav posebej niso razburjali.

V drugem delu etape so pričeli postopoma zmanjševati prednost. Na edinem gorskem cilju četrte kategorije 60 kilometrov pred ciljem je bil najboljši Perez, ubežniki pa so imeli že manj kot dve minuti prednosti. Jasno je bilo, da bomo videli sprint glavnine. 48 kilometrov pred ciljem je prišlo do padca. Na tleh se je znašlo kar lepo število kolesarjev, a vsi so lahko nadaljevali z dirkanjem. Glavnina je te kolesarje tudi počakala in potem se je lahko ponovno začel lov na ubežnike, ki vse skupaj znali izkoristiti in so 37 kilometrov pred ciljem prednost povečali na skoraj tri minute. V zadnjih 25 kilometrih so se na čelo glavnine postavili kolesarji Quick Stepa, ki so pospeševali, medtem ko jim preostale ekipe niso priskočile na pomoč. Šele osem kilometrov pred ciljem je razlika padla pod eno minuto, v glavnini pa je zelo malo kolesarjev resno sodelovalo v lovu.

Pet kilometrov pred ciljem pa je v glavnini prišlo še do množičnega padca. V ozadju so ostali ujeti tudi kandidati za visoka mesta v skupnem seštevku. Tudi Rigoberto Uran je moral loviti vse hitrejšo glavnino, v kateri je bil tudi Primož Roglič. Dimension Data je prevzela pobudo pri narekovanju ritma. Do cilja je bilo še tri kilometre, ubežniki pa so imeli še 20 sekund prednosti. Uranu je medtem uspelo ujeti glavnino, žrtev tega padca pa je bil Ilnur Zakarin, ki glavnine ni več ujel. Potem so ritem narekovali tudi kolesarji Skyja. Še pred vstopom v zadnji kilometer je bilo pobega konec. Van Keirsbulck se je predal kot zadnji izmed ubežnikov. V zadnji kilometer so kot prvi vstopili kolesarji Dimension Date. Sledil je dolg in napet sprint. Andre Greipel je prvi začel sprint, a Fernando Gaviria je bil najmočnejši in je dobil zelo tesen obračun. Drugi je bil Peter Sagan, tretji pa Andre Greipel. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Greg Van Avermaet je obdržal rumeno majico. Primož Roglič je 21.
Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ