Pred dnevom premora je Pogačar odbil celo vrsto napadov

Pred dnevom premora je Pogačar odbil celo vrsto napadov
11.07.2021 AVTOR: N. Gr., foto: UAE Team Emirates

Kolesarji so pred drugim prostim dnem opravili z zelo zahtevno etapo v Andori, zmaga je pripadla Seppu Kussu iz ubežne skupine, v skupini s favoriti pa je imel Tadej Pogačar odgovor na vsa vprašanja, ki so mu jih zastavili tekmeci.

O etapi v Andori so kolesarji govorili zelo spoštljivo, pričakala jih je prava pirenejska klasika s štirimi kategoriziranimi vzponi, hitrimi spusti in predvsem zelo visokimi temperaturami, ki so kolesarjem oteževale delo.

Ceste so bile na začetku zelo ozke, kar je na koncu prineslo uspešen pobeg skupine kar 34 kolesarjev, v kateri je bil tudi Matej Mohorič. A današnja etapa je bila namenjena čistim hribolazcem, zato Mohorič tokrat možnosti za ponovitev etapnega uspeha žal ni dobil.

Quintana prvi na »strehi« Toura

Pričakovano se je dogajanje med ubežniki razživelo na vzponu ekstra kategorije na Port d’Envaliro, ki je bila najvišja točka letošnje dirke z 2408 metri nadmorske višine, pokal Henrija Desgrangesa pa je prejel Nairo Quintana, ki je z napadom v zadnjem kilometru tega vzpona prvi prečkal vrh Envalire.

Sledil je zelo hiter spust v dolino, kjer so hitrosti presegale 90 kilometrov na uro, ubežniki pa so se na tem spustu precej polovili in do doline se je v ospredju spet oblikovala večja skupina kolesarjev, Mohoriču pa je zmanjkalo le dobrih 30 sekund, da bi tudi on spet ujel stik. V skupini s favoriti je bil tempo na Envaliri kar močan, narekovali so ga kolesarji Ineosa, veliko dela je opravil predvsem Geraint Thomas, a Pogačarja niso spravili v težave, je pa nosilec rumene majice ostal brez pomočnikov.

O etapnem zmagovalcu in tudi o stanju v prvi deseterici skupnega seštevka je pričakovano odločal zadnji vzpon dneva na Col de Beixalis, v srednjem delu je naklon nekajkrat presegel tudi 15 odstotkov, skupno pa je bil dolg slabih sedem kilometrov. Prav na najtežjem delu je napadel Sepp Kuss in se odpeljal zasledovalcem, nekaj časa mu je sledil le Alejandro Valverde, a je tudi on do vrha vzpona zaostal za slabe pol minute, razlike pa ni uspel nadoknaditi niti na tehnično zahtevnem spustu do ciljne črte v Andorri La Velli.

Carapaz, Vingegaard, Uran, O’Connor …

Sepp Kuss se je tako veselil največje zmage v karieri doslej, tudi v skupini s favoriti pa je bilo tokrat zelo zanimivo. Pričakovano je prvi poizkusil Richard Carapaz, Pogačarju je bilo sicer kar težko, a se mu Carapaz ni uspel odpeljati na najbolj strmem delu. Nato je dvakrat poizkušal Jonas Vingegaard, ki je bil močan, a tudi on premalo, da bi se otresel Pogačarja, enaka usoda je doletela tudi zadnji napad Carapaza in nato še Bena O’Connorja ter Rigoberta Urana tik pred vrhom vzpona.

Pogačar se je tako na vrh Beixalisa pripeljal ob vseh konkurentih, na spustu ni tvegal preveč, ob boku konkurentov je prišel do cilja zelo zahtevne etape in ohranil svojo zajetno prednost v skupnem seštevku. Še celo nekoliko jo je povečal, saj je po včerajšnjem podvigu danes Guillame Martin zašel v težave na spustu z Envalire in spet precej izgubil ter zdrsnil z drugega na deveto mesto. 

Rumeno majico bo Pogi nosil tudi na drugem dnevu počitka, ki ga bodo kolesarji preživeli v Andori, nato ga čakata v zadnjem tednu še dve zelo zahtevni etapi v Pirenejih in tudi kronometer v 20. etapi, po katerem bo znano, če bo rumeno majico še drugič zapored pripeljal v Pariz.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ