Pred kolesarji najtežja etapa Toura?

Pred kolesarji najtežja etapa Toura?
09.07.2017 AVTOR: D. Z.
181,5 km, sedem kategoriziranih vzponov, od tega trije ekstra kategorije. Znameniti Mont du Chat in cilj v Chamberyju. To so podatki devete etape.

VZPONI V 9. ETAPI
Cote des Neyrolles (vrh na 3,5 km), 2. kategorija, dolžina 3,2 km, povp. naklon 7,2 %, nadmorska višina 825 m.
Col de Beretin (vrh na 11 km), 3. kategorija, dolžina 4,1 km, povp. naklon 6,1 %, nadmorska višina 1144 m.
Cote de Franclens (vrha na 38 km), 3. kategorija, dolžina 2,4 km, povp. naklon 6 %, nadmorska višina 484 m.
Col de la Biche (vrh na 67,5 km), ekstra kategorija, dolžina 10,5 km, povp. naklon 9 %, nadmorska višina 1316 m.
Grand Colombier (vrh na 91 km), ekstra kategorije, dolžina 8,5 km, povp. naklon 9,9 %, nadmorska višina 1501 m.
Cote de Jongieux (vrh na 134 km), 4. kategorija, dolžina 3,9 km, povp. naklon 4,2 %, nadmorska višina 414 m.
Mont du Chat (vrh na 155,5 km), ekstra kategorija, dolžina 8,7 km, povp. naklon 10,3 %, nadmorska višina 1504 m.

Kolesarji na dirki po Franciji v en glas opozarjajo, da bo nedeljska deveta etapa obenem tudi najtežja etapa na letošnjem Touru.

Dolga bo 181,5 km. Kolesarji bodo morali premagati sedem kategoriziranih vzponov. Težko bo že od samega začetka etape. Start bo gostilo mesto Nantua, cilj pa Chambery, tudi domače mesto moštva Ag2r La Mondiale, ki ima v svojih vrstah lani drugea Romaina Bardeta. Takoj po startu se bodo kolesarji pričeli vzpenjati. Najprej na vzpon druge kategorije Cote des Nayrolles.

Na vrh bodo prišli po vsega štirih kilometrih. Cesta se bo še naprej vzpenjala. Vse do vrha 1144 metrov visokega klanca tretje kategorije Col de Berentin. Po vsega 11 kilometrih dirkanja. Sledila bo vožnja po vrhu in potem spust in krajši vzpon tretje kategorije na Cote de Franclens. Po spustu pa bodo kolesarji prišli ob vznožje prvega izmed treh prelazov ekstra kategorije. Najprej bo na vrsti 1316 metrov visoki Col de la Biche. Na vrh bodo kolesarji prišli po 67 prevoženih kilometrih.

Sledil bo spust in takoj vzpon na Grand Colombier, ki leži na 1501 metru nadmorske višine. Na vrh bodo kolesarji prišli na 91 kilometru. Po spustu v Culoz bo sledil krajši ravninski odsek, potem leteči cilj in krajši vzpon četrte kategorije Cote de Jongieux. A to bo zgolj uvod v zadnji vzpon v etapi. Govorimo o prelazu ekstra kategorije Mont du Chat, na katrega vsi kolesarji opozarjajo. Vrh leži na 1504 metrih nadmorske višine, kolesarji ga bodo prečkali po 155 kilometrih dirkanja.

Sledil bo nadvse nevaren spust. Kolesarji ta del poznajo z letošnje dirke Criterium du Dauphine. Po 168 kilometrih bodo prišli v Le Bourget du Lac. Od tam bodo imeli do cilja samo še 13 kilometrov. Chris Froome bo branil majico vodilnega v skupnem seštevku in Sky bo vsekakor pod velikim pritiskom. Mnogi pa trdijo, da bo prav v tej etapi prišlo do velikih razlik tudi med najboljšimi, pa čeprav ne bo ciljnega vzpona. Prav v tej etapi bodo morali kolesarji premagati največ “višincev ”. Kar 4263 metrov. Bo uspešen kdo izmed ubežnikov, ali pa se bodo za etapno zmago udarili kar kandidati za rumeno majico?

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ