Pred kolesarji še zadnja klasika (VIDEO)

Pred kolesarji še zadnja klasika (VIDEO)
30.09.2016 AVTOR: D. Z.
Pred kolesarji je še zadnja enodnevna klasika v tej sezoni. Po tradiciji je to dirka po Lombardiji.

Brez Nibalija
Dirka po Lombardiji velja za zadnjo enodnevno klasiko v sezoni. Sicer je po tej dirki še kar lepo število dirk, a vendarle ne več tako pomembnih. Letos so se stvari sicer nekoliko spremenile zaradi svetovnega prvenstva, ki prihaja šele kasneje. A vendarle gre za dve povsem drugačni dirki. Na SP bodo prevladovali sprinterji, tu pa mojstri za enodnevne klasike, pa tudi pravi hribolazci.

Vincenzo Nibali zmage ne bo branil, saj se je po poškodbi šele vrnil v karavano. Zato pa so na startni listi izjemni kolesarji, kot so Gilbert, Van Avermaet, Martin, Aru, Rodriguez, Chaves, Valverde, Martin, Uran, Poels, Landa, Boasson Hagen, Dumoulin, Barguil, Cummings, Bardet, Pantano, Alaphilippe. Ulissi, Rebellin, Gallopin, Cunego, Gesink, Kelderman, Mollema, Lopez … V zadnjem trenutku je zaradi bolezni nastop odpovedal Alberto Contador.

Tudi Polanc in Bole
Na startni listi sta tudi dva Slovenca. Jan Polanc bo vozil za Lampre Merida, Grega Bole pa za Nippo Vini Fantini. Čaka pa jih vsekakor zelo zahtevna dirka. V 241 kilometrih bodo morali premagati več kot 4400 metrov nadmorske višine. Prav v samem zaključku sta na sporedu dva zahtevna vzpona. Govorimo o 110. dirki po Lombardiji, ki jo organizira podjetje RCS Sport.

Torej podjetje, zadolženo za organizacijo dirke po Italiji. Klasika se bo začela ‘klasično ’. Torej v Comu. Po rahlo razgibanem začetku pa bo vrh prvega pravega vzpona po prevoženih 65 kilometrih. Govorimo o vzponu Madonna del Ghisallo. Vrh leži na 754 metrih nadmorske višine. Vzpon je dolg 8,6 km, povprečni naklon pa znaša 6,2 %. Najstrmejši odsek je 14 %. Sledil bo lažji vzpon na Brianzo, po nekje dobri polovici dirke pa se bodo najtežji klanci šele začeli.

Druga polovica dirke nadvse zahtevna
Po dobrih 143 kilometrih bodo kolesarji prišli na vrh 1336 metrov visoke Valcave. Vzpon je dolg 9,6 km, povprečni naklon znaša 9 %, največji pa 17 %. Tudi spust je tehnično zelo zahteven, obenem pa od tu naprej prave priložnosti za počitek ni več. Prek lažjega vzpona Berbenno se bodo kolesarji povzpeli še na 982 metrov visoki Sant ’Antonio Abbandonato.

Vzpon je dolg 6,5 km, povprečni naklon znaša 8,9 %, največji naklon 15 %. Sledil bo spust in takoj nov vzpon do 931 metrov visokega vrha Miragolo San Salvatore. Dolg je kar 8,7 %, povprečni naklon znaša 7 %, največji pa 11 %. Sledil bo precej lažji klanec na Selvino. Obenem bo to tudi zadnji resnejši vzpon. Vrh leži na 948 metrih nadmorske višine. Vzpon je dolg 6,9 km, povprečni naklon pa znaša 5,4 %. Od vrha do cilja bo še vedno 30 kilometrov.

Pred koncem še tlakovan odsek
Najprej 13 km spusta. Sledil bo dobrih deset kilometrov dolg ravninski odsek in potem zadnji vzpon pred prihodom na cilj. Gre za vzpon v samem Bergamu. Povprečni naklon tega 1,5 km dolgega vzpona znaša 7,9 %, največji nakon pa je tik pod vrhom. Tam se cesta povzpne tudi za 12 %. Da je vse skupaj še težje je prav pod vrhom še tlakovan odsek.

Po dobrih dveh kilometrih spusta sledi še zaključna ravnina do trga Matteotti, ki bo gostil tudi cilj. Na startu bodo nekateri kolesarji, ki so to dirko že dobili. Damiano Cunego je bil tukaj najboljši že trikrat, in sicer v letih 2004, 2007 in 2008. Philippe Gilbert jo je dobil dvakrat (2009 in 2010). Podoben podvig je v letih 2012 in 2013 uspel Joaquimu Rodriguezu. Tu sta še kolesarja, ki sta dirko dobila po enkrat. Oliver Zaugg, ki bo po dirki tudi končal kariero, in Daniel Martin.

Napovednik:

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ