Predstavili Tour: Gorski kronometer dan pred koncem in vzponi od začetka

Predstavili Tour: Gorski kronometer dan pred koncem in vzponi od začetka
16.10.2019 AVTOR: DZ

Trasa 107. dirke po Franciji je znana. To bo dirka, polna vzponov, predvsem pa samo z eno vožnjo na čas, pa še to na zdaj že dobro poznan vzpon La Planche des Belle Filles.

29 kategoriziranih vzponov, šest gorskih etap, ki se bodo končale na vrhu vzponov, predvsem pa vsega 36 kilometrov dolga ena sama vožnja na čas. Pa še to z zaključnim vzponom na Planche des Belle Filles. To so osnovni podatki naslednje dirke po Franciji, ki se bo začela v Nici, predvsem pa prej kot običajno. Start bo že 27. junija. Razlog so seveda olimpijske igre, zaradi katerih je prišlo do številnih sprememb v programu the dirk.

Na predstavitvi so bili številni zvezdniki, tudi Egan Bernal, Chris Froome, Julian Alaphilippe, Thibaut Pinot, Dylan Groenewegen … Prva opazka pri trasi je bila, da posamične vožnje na čas prav veliko ni. Samo dan pred koncem. Govorimo o 36 dolgi preizkušnji. Najprej bo ravninski del, potem pa že poznan zaključek – vzpon na Planche des Belle Filles. Kolesarjev pa organizatorji tudi letos ne bodo popeljali na znamenita Alpe d’Huez in Mont Ventoux.

Organizatorji so se odločili za nekoliko manj poznane vzpone, kot sta Puy Mary in Col de la Loze. Seveda bodo tudi tisti znameniti in tradicionalni prelazi. Nica bo gostila starta in cilja prvih dveh etap, pa še start tretje etape. Že prva etapa bo razgibana, v drugi pa bodo morali kolesarji v 190 kilometrih premagati kar 3700 metrov nadmorske višine. V Nici se bo Tour začel šele drugič v vsej zgodovini. Prvič se je leta 1981. Prvi ciljni klanec bo v četrti etapi.

Sisteron bo gostil start, cilj pa Orcieres-Merlette. Govorimo o cilju na 1850 metrih nadmorske višine. Klanec je dolg 7,1 km, povprečni naklon pa je 6,7-odstoten. Že šesta etapa bo spet gorska. Ciljni vzpon pa tokrat Mount Aigoual in je dolg kar 26 kilometrov. Seveda je nadvse položen. Povprečni naklon je vsega 3,3-odstoten. Cilj je na 1565 metrih nadmorske višine. V osmi etapi bodo kolesarji vstopili v Pireneje. Vzponi bodo trije. Col de Mente, Port de bales in potem še Col de Peyresourde.

Sledil bo še spust in rahlo vzpenjanje do cilja v Loudenviellu. V deveti etapi bo cilj v Larunsu, ki se ga z veseljem spominja tudi Primož Roglič. Tu je namreč leta 2018 slavil drugo etapno zmago na Touru. Takrat je po zmagi prišel na tretje mesto v skupnem seštevku. Takrat je vse napadel na spustu z Aubisquea. Naslednje leto se bodo pred prihodom v Laruns kolesarji spustili s prelaza Col de Marie Blanque. Po spustu bo še vsega šest kilometrov ravnine.

Po devetih dneh bo na sporedu prvi dan počitka. Sledile bodo transferne, a vseeno nadvse razgibane etape. Potem pa bodo kolesarji prišli v Centralni gorski masiv Francije. V 13. etapi bo cilj gostil vzpon Puy Mary oziroma Pas de Peyrol. Gre za cilj na 1589 metrih nadmorske višine. Zaključni klanec je dolg 11,4 km, povprečni naklon pa je 5,7-odstoten. Še pred drugim prostim dnem se bodo kolesarji soočili še z etapo, ki se bo končala na vrhu vzpona Grand Colombier.

To bo 15. etapa, dolga bo 175 kilometrov. Sledil bo drugi in obenem zadnji dan premora. Na francoski praznik etapa ne bo ekstremo zahtevna, bo pa vseeno nadvse razgibana. Ciljni klanec je kratek, a bo prinesel določene razlike. Govorimo o klancu na Cillard de Lans, ki leži na 1150 metrih nadmorske višine. Predtem bodo morali kolesarji premagati štiri kategorizirane vzpone. 17. etapa se bo začela v Grenoblu in končala na vzponu nad Meribelom. Govorimo o vzponu Col de la Loze.

Tu so na novo asfaltirali pot vse do 2304 metrov nadmorske višine. Vmes bodo morali kolesarji med drugim premagati tudi vzpon Col de la Madeleine. To bo tudi kraljevska etapa. Naslednji dan bo nadvse razgibana etapa od Meribela do La Roche Sur Foronoa. Vzponi pa Cormet de Roselend, Col des Saisies, Col des Aravis in Montee du plateau des Glieres.

Po transferni etapi pa še tako težko pričakovan zaključek dan pred prihodom v Pariz. Govorimo o edini posamični vožnji na čas, pa še ta bo gorska. 20. etapa bo dolga 36 kilometrov. 30 kilometrov bo ravnine. Zaključni vzpon na Planche des Belles Filles pa bo dolg 5,9 km. Govorimo o vzponu z 8,5-odstotnim povprečnim naklonom. Naslednji dan bo sledil samo še prihod v Pariz. Po 3470 kilometrih bodo kolesarji na Elizejske poljane prišli 19. julija.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ