Predstavitev avtobusa s sončnimi celicami ekipe Garmin - Sharp (video)

Predstavitev avtobusa s sončnimi celicami ekipe Garmin - Sharp (video)
25.02.2014 AVTOR: Matej Zalar
Japonski proizvajalec elektrotehnike Sharp je opremil ekipni avtobus svoje ekipe s sončnimi celicami, ki bodo proizvajale energijo za opremo v avtobusu.
Med etapnimi dirkami je ekipni avtobus zelo pomemben kraj za kolesarje. Še posebej med tritedenskimi dirkami njegova kvaliteta pride do izraza, saj kolesarji pogosto v njem preživijo tudi do dve uri, ko se vozijo na štart etape, in tri ali več ur, ko se po cilju vozijo proti hotelu. Zato je udobje v času vožnje ključno, kolesarjem pa ekipni avtobus med sezono predstavlja nekakšen drugi dom.

Je prostor za sprostitev, za regeneracijo, in za druženje. Avtobus ekipe Garmin je opremljen s tremi televizijami, ogromnim hladilnikom s štirimi vrati, v katerem so na voljo regeneracijske pijače in prigrizki, kavomatom, in še mnogimi pripomočki, ki jih kolesarji potrebujejo.

Vsa ta oprema za svoje delovanje potrebuje veliko energije, pri Sharpu pa so svoj avtobus naredili okolju prijazen, ko so na streho avtobusa namestili sončne celice. Sončna energija se shrani v baterijah, ki so jih zasnovali raziskovalci v Sharpovem laboratoriju v Oxfordu. Avtobus tako ne potrebuje generatorja, ki proizvaja dodatne izpušne pline, kar tudi omogoči kolesarjem, da med ogrevanjem pred avtobusom lahko vdihavajo čist zrak, brez izpušnih plinov.

Več o samem postopku opremljanja avtobusa si lahko pogledate v spodnjem videu:
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ