Prek Pantanijevega vzpona do modre majice

Prek Pantanijevega vzpona do modre majice
22.01.2022 AVTOR: DZ, vir: RCS Sport

Zdaj je znana tudi trasa dirke Tirreno-Adriatico, na kateri bo Tadej Pogačar branil zmago. Tam bo izmed Slovencev nastopil vsaj še Matej Mohorič. Vse se bo začelo z vožnjo na čas.

Letos bo dirka Tirreno-Adriatico doživela kar nekaj sprememb. Prva je termin. V preteklosti se je ta dirka le delno prekrivala z dirko Pariz-Nica. Tokrat se bosta povsem prekrivali, le da se italijanska etapna dirka začne dan kasneje in je tako tudi dan krajša.

Dva dni predtem bo na sporedu zdaj že kar klasika Strade Bianche. Tirreno-Adriatico pa se bo začel v ponedeljek, 7. marca. Lani jo je dobil Primož Roglič. Po skoraj 1132 kilometrih dirkanja pa se bo dirka končala v nedeljo, 13. marca. Sprememba datuma je tudi zato, ker so med tednom - v čakanju na klasiko Milano-Sanremo - v koledar umestili sicer septembrsko dirko Milano-Torino. Lani se je dirka Tirreno-Adriatico končala s krajšo vožnjo na čas, tokrat se bo začela.

Lido di Camaiore bo gostil prvo preizkušnjo. Kronometer bo dolg 13,9 km. Najtežja bo sobotna, šesta etapa. Sicer se dve etapi končata na vrhu krajših vzponov, pravega gorskega ciljnega vzpona pa letos ne bo. Prav v soboto se bodo kolesarji dvakrat podali na Monte Carpegno, kjer je Marco Pantani rad treniral. To že pomeni, da je vzpon dovolj zahteven za selekcijo. Dolg je šest kilometrov in v povprečju 10-odstoten. Sledi pa še tehnično zahteven spust.

Na startu bodo številni zvezdniki. Zmago bo branil Tadej Pogačar, prišli pa naj bi tudi Julian Alaphilippe, Remco Evenepoel, Peter Sagan, Vincenzo Nibali … "Prvič v zgodovini se bo dirka končala v nedeljo, tako da bodo lahko gledalci prišli v večjem številu in si kolesarje ogledali v živo. Pokazali bomo kratke klance in dih jemajoče vasice osrednje Italije," je dejal glavni mož dirke Mauro Vegni, dodal pa je še:

"Sicer smo v zadnjih letih eksperimentirali z dolgimi, pa strmimi klanci, a sam menim, da je Tirreno-Adriatico lepši in boljši na razgibanih cestah s krajšimi vzponi. Resda ni zares težkega ciljnega vzpona, vendar pa bodo etape zahtevne. Kolesarji bodo morali premagati 14 tisoč metrov nadmorske višine. Redkokdaj so jih morali premagati toliko. Dirka bo pravi preizkus za vse. Pomembni bodo časovni odbitki po etapah." Zmagovalec obleče modro majico.

1. etapa, 7.3.2022: Lido di Camaiore - Lido di Camaiore, 13,9 km (posamična vožnja na čas) **
Ponavadi se je dirka končala s posamično vožnjo na čas, tokrat se bo začela. Gre za ravninsko preizkušnjo, dolgo 13,9 km. Lido di Camaiore je že tradicionalno gosti začetek dirke. Tokrat bo to vožnja na čas z vsega desetimi metri nadmorske višine. Ravnina. Brez tehnično zahtevnejših stvari. Le obrat in potem en ovinek v cilj. vse skupaj pa bo potekalo ob morju.


2. etapa, 8.3.2022: Camaiore - Sovicille, 219 km **
219 kilometrov in 2150 metrov nadmorske višine. Nadvse dolga etapa, ki je predvsem v prvem delu ravninska. Sledi nekoliko bolj razgiban del in vstop v razgibane kroge. Omembe vredni vzponi so La Pineta, Chiusdino in Colonna di Montarrenti. A do cilja je več kot 15 kilometrov ravnine, tako da do večjih razlik ne bi smelo priti. Zadnji ovinek je tri kilometre pred ciljem. Sledi dolg sprint.


3. etapa, 9.3.2022: Murlo - Terni, 170 km
Dva tisoč metrov nadmorske višine v 170 kilometrih. Tudi ta etapa prav pretirano zahtevna ne bo. Sicer gre za razgiban teren, a brez pravih vzponov. Zadnjih 15 kilometrov je ravninskih. Tudi zadnji trije kilometri potekajo po široki cesti. Krožišča so dovolj velika, da ne bi smelo priti do kaosa. Zadnjih 350 metrov je povsem ravninskih.


4. etapa, 10.3.2022: Cascata delle Marmore - Bellante, 202 km ***
Organizatorji so se odločili, da bodo iz dneva v dan poskušali narediti težje etape. Četrta je že zahtevnejša, kar priča 3050 metrov nadmorske višine. Etapa označena s tremi zvezdicami. Dobrih 150 kilometrov je že razgibanih, a potem bodo kolesarji vstopili na zaključna kroga. Dvakrat bodo vzpon na Bellante prečkali, ob tretjem “obisku” pa bo cilj na vrhu tega klanca, ki leži na 345 metrih nadmorske višine. Klanec je dolg 3,8 km, povprečni naklon je 7-odstoten, najstrmejši del pa je 11-odstoten.


5. etapa, 11.3.2022: Sefro - Fermo, 155 km ****
Iz dneva v dan težja preizkušnja. Tokrat sicer kratka peta etapa z 2310 metri nadmorske višine. A organizatorji so ji pripisali tri zvezdice. V tem primeru je nadmorska višina nekoliko varljiva, saj je večina “metrov” zbranih v zadnjem delu dirke. Prvi izmed štirih gorskih ciljev je po 106 kilometroih. To bo Monte Urano. Po 130 bo na vrsti Capodarco, potem pa še naprej razgibana trasa in gorski cilj Fermo Madonna D’Ete po 146 kilometrih. Sledi spust, krajši vzpon, spet spust in ciljni klanec na Fermo. Cilj bo na 318 metrih nadmorske višine.


6. etapa, 12.3.2022: Apecchio - Carpegna, 213 km *****
Etapa z najtežjimi klanci. 3700 metrov nadmorske višine bodo morali kolesarji premagati, na voljo pa bodo imeli kar 213 kilometrov. Carpegna je vzpon, ki ga je imel med trening najraje Marco Pantani. Po “njegovih” cestah bo potekala 6. etapa. Etapa je sicer dolga, a je prvi del nekoliko lažji. Le dva krajša klanca v prvih 170 kilometrih. Potem pa bodo vstopili v predel, ki ga je imel nadvse rad pokojni Marco Pantani. Kolesarji bodo morali dvakrat premagati vzpon na goro Carpegna. Vzpon je dolg šest kilometrov, povprečni naklon pa je okrog 10-odstoten. Zadnja dva kilometra sta najstrmejša. Vrh leži na 1367 metrih nadmorske višine. Prvič ga bodo premagali po 182 kilometrih dirkanja. Sledil bo spust v Carpegno in ponovno vzpenjanje na goro Carpegno. Potem pa samo še spust in krajši vzpon v cilj. To je najtežja etapa dirke in dan pred koncem bo tudi končni zmagovalec že znan.


7. etapa, 13.3.2022: San Benedetto del Tronto - San Benedetto del Tronto, 159 km *
Najlažja etapa za konec. San Benedetto del Tronto je obmorsko mestece, v katerem je ponavadi na sporedu bila vožnja na čas. Tokrat bomo gledali ravninsko etapo. Skoraj zagotovo bo prišli do sprinta glavnine, mož v modri majici - ta je namenjena najboljšemu v skupnem seštevku - pa bo lahko v miru proslavljal zmago. Pred vstopom v zadnji kilometer je še dvojni ovinek, potem pa široka cesta do cilja. Sicer pa bodo kolesarji zaključek lahko spoznali med dirko, saj bodo na koncu prevozili pet krogov.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ