Prelaganje odgovornosti med sprinterji in uspešni ubežniki

Prelaganje odgovornosti med sprinterji in uspešni ubežniki
06.06.2017 AVTOR: D. Z.
Na dirki Criterium du Dauphine smo pričakovali sprint glavnine, zmagal pa je ubežnik Koen Bouwman.

Na dirki Criterium du Dauphine je za kolesarji že tretja etapa. Le Chambon sur Lignon je gostil start, cilj pa je bil v Tullinsu. Etapa je bila dolga 184 kilometrov.

Kolesarji so morali premagati tri vzpone četrte kategorije in enega tretje. Od zadnjega vzpona do cilja pa je bilo kar 40 kilometrov. Najprej spusta, zadnjih 20 pa ravnine. Prav zato je trasa ustrezala sprinterjem, tako da smo pričakovali, da se bodo udarili za zmago. V rumeni majici vodilnega v skupnem seštevku je etapo začel junak prvega dneva Thomas De Gendt. Že od začetka je bila etapa nadvse hitra in kmalu je napadel Koen Bouwman, ki je nosil pikčasto majico, saj je bil drugi na gorskih ciljih.

Največ točk je imel De Gendt, ki pa je bil odet v rumeno. Bouwmanu so se pridružili še klubski kolega pri LottoNL Jumbo Alexey Vermeulen, Bryan Nauleau (Direct Energie), Frederik Backaert ter člana moštva Delko Marseille Provence Quentin Pacher in Edvaldas Šiškevičius. Šesterica je v prvi uri prekolesarila kar 47 kilometrov in si privozila skoraj sedem minut prednosti pred glavnino v kateri so ritem narakovali člani Lotto Soudala. Slednji so zgolj branili rumeno majico, tako da se niso posebej trudili, da bi glavnino pripeljali v sprint.

Potem pa so se v ospredju zbrali kolesarji treh spritnerskih ekip Cofidisa, FDJ in Katjuše Alpecina. 50 kilometrov pred ciljem je razlika znašala vsga tri minute in zdelo se je, da ima glavnina vse pod nadzorom. 20 kilometrov kasneje so imeli ubežniki samo še dve minuti prednosti. Takrat pa so začeli v glavnini taktizirati, prelagati breme lovljenja. Predvsem pa niso želeli ubežnikov ujeti prezgodaj. »V zadnjih 20 kilometrih smo verjeli, da nam lahko uspe. Kolegu Alexeyju sem rekel, da se resnično dobro počutim in tako je narekoval oster ritem, « je dejal Bouwman.

15 kilometrov pred ciljem so imeli ubežniki še 1:45 prednosti. Ob vstopu v zadnjih deset kilometrov pa je bila ta razlika še vedno večja od ene minute. V ozadju se je sicer odvijal boj za prevlado, a nobena ekipa se ni povsem predala lovu za ubežniki. V zadnjih petih kilometrih so v ospredje prišli tudi člani Skyja, ki so zgolj varovali Chrisa Frooma. Vse skupaj pa ni bilo dovolj. Ubežniki so se lahko udarili za zmago, saj so imeli dva kilometra pred ciljem 40 sekund prednosti. Šesterica se je udarila za zmago.

Vodil jo je Vermuelen, medtem ko je Bouwman sprint začel s četrtega mesta. Imel pa je dovolj moči, da se je lahko veselil zmage. Tudi največjega uspeha v njegovi karieri. Pri komaj 23 letih. »Res sem vesel. Popolno je bilo, « je priznal Nizozemec. Šiškevičius je bil drugi, Backaert pa tretji. Sledili so Nauleau, Vermeulen in Pacher. Glavnina je zaostala za 11 sekund. Sprint pa je spet dobil Arnaud Demare. To je bilo dovolj za sedmo mesto. De Gendt ostaja v vodstvu. Pred kolesarji pa je zdaj posamični kronometer, ki bo precej spremenil stvari pred odločilnimi etapami.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ