Premagati sebe, divjino in 4418 kilometrov

Premagati sebe, divjino in 4418 kilometrov
08.06.2012 AVTOR: Jan Bratanič
The Tour Divide je epsko popotovanje na gorskem kolesu, ki zahteva od tekmovalcev izredno psihično in fizično pripravljenost.

Tekmovalci so prepuščeni sami sebi, medtem ko je med mesti, kjer si lahko kupijo nove zaloge hrane tudi 150 kilometrov. 

Maratoni so v cestnem kolesarstvu vse bolj pogost pojav, v gorskem kolesarstvu pa so bolj neobičajni, zlasti tisti resnično dolgi. Med slednje lahko z gotovostjo štejemo najdaljši kolesarski maraton čez drn in strn »The Tour Divide«, na katerem tekmovalci od štarta v kanadskem mestu Banff, prek zveznih držav Montana, Wyoming, Colorado in vse do cilja v mestu Antelope Wells (New Mexico) v bližini Mehiške meje, prevozijo kar 4418 kilometrov.
 

Dirka ima samo nekaj osnovnih pravil. Tekmovalci morajo biti na poti samozadostni, torej brez spremljevalne ekipe. Na videz nedolžno pravilo, pa lahko predstavlja precejšni logistični zalogaj, saj leži na mnogih odsekih med manjšimi mesteci več kot 160 kilometrov kolovozov in stranskih poti. Že res, da do vode v divjini ni težko priti, a vsi vemo kako peklenski znajo biti kilometri na kolesu, ko telesu primankuje energije. Previdno načrtovanje oskrbe s hrano, vodo in tudi nočnim zavetjem je zato ključno, saj je uporaba mobilnega telefona omejena le na izredne razmere. V primeru, ko tekmovalec neupravičeno uporabi mobilni telefon, je iz drike nemudoma izključen.
 

Maraton epskih razsežnosti, traja med dobrima dvema tednoma za najhitrejše in enim mesecem za »počasnejše« tekmovalce, ki morajo do cilja premagati za sedem Mount Everestov višinskih metrov. In čeprav dirka nima prijavnine, zapravijo tekmovalci do cilja povprečno 1500 dolarjev. Nagrade za zmagovalca prav tako ni, tudi gledalci so redki. A tisti, ki so eno najtežjih dirk na svetu uspeli prevoziti, ne potrebujejo številnega občinstva, ki bi ovrednotilo njihov uspeh. Prava nagrada je zadovoljstvo ob prispetju na cilj in spomini na eno najlepših in slikovitih poti, ki jo lahko premaga človek na kolesu.
 

Med tekmovalci, ki bodo na pot krenili danes, je tudi Aaron Hershberger, ki ga žene poseben cilj. S popotovanjem skozi divjino, ki si jo ponekod lastijo pume in grizliji, želi zbrati vsaj 2000 dolarjev za borbo proti Alzheimerjevi bolezni. Odraščanje ob tej bolezni, za katero sta trpeli tako njegova babica kot prababica, ga je namreč naučilo, da so najbolj pogosto prizadeti ravno najbližji sorodniki obolelih. Z željo pomagati pri razvoju zdravila za zahrbtno bolezen, ki je definirala njegovo otroštvo, bo Aaron skušal prestati najdaljšo kolesarsko preizkušnjo čez drn in strn, ki bo zagotovo zaznamovala njegovo življenje, ob uspešni akciji zbiranja denarja, pa morebiti še mnogih drugih.

Značke: Gorsko, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ