Premiera v Cerknici: Peter Vesel in dirkanje v JAR

Premiera v Cerknici: Peter Vesel in dirkanje v JAR
22.10.2016 AVTOR: D. Z.
V Cerknici je bila premiera filma z naslovom: Od Johanesburga do morja, oziroma joberg2c. Avtor Tomaž Kovšca, v glavnih vlogah pa Peter Vesel in Ivonne Kraft.

Športni film z drugačnim pridihom
P
eter Vesel in Ivonne Kraft sta aprila, potem ko sta lani bila najboljša med mešanimi pari na dirki Cape Epic, tokrat nastopila na eni izmed najstarejših etapnih dirk za gorske kolesarje v Južni Afriki Joberg2c. Na koncu sta zasedla peto mesto.

Kaj vse sta tam doživela? S kakšnimi težavami sta se ukvarjala? Bi lahko posegla med najboljše … Številna vprašanja si lahko postavimo, na mnoge od teh dobimo odgovor prav v prej omenjenem športnem filmu z naslovom Od Johanesberga do morja. Pa vendarle se film ne posveča samo samemu dirkanju. Gre vendarle za drugačno kulturo, državo, pokrajino, drugačne navade ...

"Ni bilo treba igrati "
“V tem filmu sem se poskušal dotakniti tudi drugih tem. To je odnos črnske večine z belsko manjšino. To problematiko sem na kratko obdelal. Torej, težave ki jih imajo še vedno belski kmetje v primerjavi s črnsko v Južni Afriki, ” je pojasnil scenarist in montažer Tomaž Kovšca.

Prav Kovšca in Blaž Oman sta s kamerami Petra Vesela in Ivonne Kraft spremljala na sami dirki. “Film pokaže, kakšno je bilo dirkanje. Ni bilo treba igrati. Midva sva samo odpeljala svojo dirko. Sicer ima vsaka dirka svoj čar, svojo zgodbo. Po samem odnosu in mojem doživljanju pa lahko to dirko uvrstim na prvo mesto, ” je priznal Peter Vesel, ki je v filmu lahko videl precej več, kot je videl aprila na sami dirki.

Tudi na TVS
“Film je nastal po več kot dveh tednih intenzivne montaže. Prej pa je bilo še snemanje, pregledovanje ogromnih količin materiala, ” je še pojasnil Kovšca. Tisti, ki v Cerknici niste bili – dvorana v Kulturnem domu je bila kar lepo napolnjena – si boste film lahko ogledali tudi na 2. programu televizije Slovenija.

Na sporedu bo 17. novembra 2016 ob 20. uri. Sicer pa bo film nekoliko spremenjen. Ta je bil dolg 55 minut, na televiziji bo pet minut krajši. “Gledalci bodo lahko uživali v res lepi, čudoviti naravi. Dirka je kolesarje popeljala v izjemno lepe predele jožnoafriške republike. Seveda pa bodo priča tudi športnemu boju, ki je tudi smisel tega filma, ” je še razkril Kovšca.

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ