Premirje med favoriti na Vuelti je izkoristil Tim Wellens

Premirje med favoriti na Vuelti je izkoristil Tim Wellens
24.10.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Dirka po Španiji se je nadaljevala z razgibano 5. etapo in težkim vzponom na Alto de Petralba, zaključila pa z 20 kilometrov dolgim spustom. Favoriti niso dirkali na nož, priložnost za etapno zmago je izkoristil Tim Wellens.

Primož Roglič je sobotno etapo lahko preživel precej manj stresno, kot je izgledalo pred začetkom.

Po petkovi prvi šprinterski etapi letošnje Vuelte je karavana spet zavila v hribe, a etapa ni bila tako zahtevna kot preizkušnje v prvih treh dneh rdeče pentlje. Na papirju je bila etapa narejena za ubežnike ali kolesarje, ki bi upali napasti do vrha zadnjega vzpona na Alto de Petralba 20 kilometrov pred ciljem. Na koncu je svojo priložnost izkoristila ubežna trojka Tim Wellens, Thymen Arensman in Tim Wellens, ki se je pomerila za zmago.

V pelotonu je vladalo premirje med favoriti za skupno zmago, nihče ni dirkal na nož in na vzponih nismo spremljali napadov, zato je Jumbo Visma v zadnje kilometre lahko vstopila s kar šestimi pomočniki okrog Primoža Rogliča, ki mu je manj stresna etapa dobro dela.

Nihče ni imel nič proti temu, da bi se za etapno zmago pomerili ubežniki, na vzponu je v ospredju ostala trojica Wellens, Martin in Arensman, na zelo hitrem, a tehnično ne preveč zahtevnem spustu razlik ni bilo in o etapnem zmagovalcu sta odločala zadnja dva kilometra, kjer se je cesta spet nekoliko vzpenjala.

Prvi je dober kilometer do cilja napadel Arensman, ki je sabo povlekel Wellensa, Martin pa je imel precej težav, da je ujel priključek. Zadnjih 300 metrov, kjer je bil naklon več kot 10-odstoten, so vsi trije začeli skupaj, Arensman je popustil, Wellens pa v šprintu ni dovolil presenečenja in Belgijec se je veselil zaslužene zmage.

Martin je bil drugi, Arensman tretji, glavnina pa je ciljno črto prečkala dobri dve minuti za zmagovalcem. Primož Roglič je v zaključku izkoristil teren, ki mu je bil pisan na kožo, in tekmecem ukradel nekaj sekund, predvsem pa je potrdil, da je pred jutrišnjo etapo odlično pripravljen.

Vir: ProCyclingStats

Jutri bi morala biti na Vuelti na sporedu etapa s slovitim Tourmaletom, a so tudi Špancem Francozi prekrižali načrte in jim prepovedali obisk njihovega ozemlja Etapa se bo tako končala s kar 14,6 kilometra dolgim vzponom na Aramon Formigal s povprečnim 4,5 odstotnim naklonom, kjer bodo najtežji prav zadnji trije kilometri, zato bi lahko prišlo do razlik med najboljšimi.

Grega Bole je zaradi prebavnih težav sredi 5. etape odstopil in tako po Mateju Mohoriču postal še drugi Slovenec, ki je v prvem tednu zapustil Vuelto. "Ponoči in zjutraj nisem mogel pojesti nič, prav tako med etapo nisem mogel nič spraviti po grlu, bil sem popolnoma brez energije in tako zahtevne etape v takšnem stanju žal nisem mogel končati. Žal mi je, želel sem pomagati ekipi do konca," je v izjavi za javnost po odstopu zapisal Bole. Morda je bila to zanj zadnja dirka v dresu Bahraina, saj se mu po koncu sezone izteče pogodba.
Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ