Premoč Ineosa na Brabantski puščici je kronal Magnus Sheffield

Premoč Ineosa na Brabantski puščici je kronal Magnus Sheffield
13.04.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

V letošnji sezoni so se kolesarji Ineosa res izkazali tudi na enodnevnih klasikah, ki doslej niso bile v njihovi domeni. Prevladovali so na Brabantski puščici, zmagal je 19-letni Sheffield, Tratnik in Mezgec pa sta odstopila.

Brabantska puščica sodi v serijo klasik v Belgiji, poteka pa po večini cest, kjer smo lani spremljali večje kroge na svetovnem prvenstvu v Flandriji. Cilj je v mestu Overijse, dirka pa je obiskala tudi tlakovani vzpon Moskestraat, ki je lani povzročal preglavice kolesarjem na SP.

Prav tam je Ineosov mladenič Ben Turner 50 kilometrov pred ciljem močno pospešil in ko se je situacija na vrhu vzpona izkristalizirala, je v ospredju ostalo le še devet kolesarjev. Hitro je bilo jasno, da gre za deveterico, ki se bo pomerila za zmago, v številčni prednosti pa je bil Ineos, saj so imeli v skupini ob Turnerju še Magnusa Sheffielda in Toma Pidcocka.

Na zadnjih treh razgibanih krogih okrog Overijseja smo spremljali pravo dirkanje, zaradi katerega imamo klasike tako radi. Skupina se je cel čas razbijala zaradi napadov, a so bili eden za drugim neuspešni. Remco Evenepoel je dvakrat odpadel na tlakovani Hertstraat, a je obakrat ujel priključek, na ravnini pa je z napadi večkrat izzval tekmece.

Šele 3,5 kilometra pred ciljem je napad uspel Sheffieldu, ko je pospešil, od dežja in napadalnega dirkanja utrujena skupina ni več imela pravega odgovora. Hitro je bilo jasno, da gre zmaga v roke 19-letnika, na koncu je imel dobre pol minute naskoka za svojo največjo zmago kariere, drugo v dresu Ineosa.

Šprint za drugo mesto je dobil osmoljenec Amstel Golda Benoit Cosnefroy, tretje mesto pa je pripadlo Warrenu Barguilu. A ne v šprintu, v tem je do tretjega mesta sicer prišel Tim Wellens, a so ga sodniki zaradi spremembe smeri, s katero je zaprl Evenepoela, relegirali na zadnje, deveto mesto v skupini.

Kako sta se odrezala slovenska kolesarja? Naporen ritem je bil za Jana Tratnika in Luko Mezgeca preveč in oba sta predčasno zaključila z dirko. Škoda je predvsem dobre forme Tratnika, ki je bil kapetan Bahraina na današnji dirki, a so napori Amstel Golda pustili preveč posledic.

Zdaj Tratnika čaka počitek pred Girom, prav tako pa krajši oddih čaka specialiste za Ardene, saj bodo v nedeljo spet v ospredju specialisti za tlakovce, ki se bodo pomerili v peklu Pariz – Roubaixa.

Demi Vollering slavila na ženski Brabantski puščici

Podobno kot moška je bila tudi ženska dirka zelo selektivna in zaznamovana z močnim deževjem. S samostojnim pobegom v zaključku je slavila Demi Vollering, ki je bila po lanski vrhunski sezoni na klasikah letos nekoliko bolj v ozadju, tokrat pa je ekipi SD Worx prinesla zmago. 22 sekund za njo je v cilj prišla Kasia Niewiadoma, ki je v šprintu ugnala Liane Lippert.

Na štartu sta bili tudi dve Slovenki. Urša Pintar je s slabimi sedmimi minutami zaostanka v cilj prišla na 37. mestu, Urška Žigart pa je odstopila.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ