Preobrat v Astanini sagi - Vinokourov se vrača, Premier Tech pa odhaja

Preobrat v Astanini sagi - Vinokourov se vrača, Premier Tech pa odhaja
07.08.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Na začetku poletja se je zdelo, da je sponzor Premier Tech dobil notranji boj za prevlado v ekipi Astane, saj je Aleksander Vinokourov zapustil ekipo. Zdaj se Vino vrača, kanadski sponzorji pa zapuščajo ekipo in svoj denar selijo drugam.

Kanadsko podjetje Premier Tech je že nekaj let sponzor ekipe Astana, pred letošnjo sezono pa so povečali svoj vložek in se s Kazahstanci dogovorili za polovično sponzorstvo ekipe, v katerem sta tako Premier Tech kot Kazahstan preko svojega državnega sklada zagotovila vsak po 50 odstotkov proračuna ekipe.

Kanadčani so imeli svojo vizijo dela, ki ni bila skladna z Aleksandrom Vinokourovom, narodnim junakom v Kazahstanu, ki pa je precej kontroverzen in tudi njegove metode so velikokrat vprašljive, a uživa izjemno podpor med Kazahstanci. Zdelo se je, da je Kanadčanom uspelo prepričati partnerje, da z Vinokourovim ne morejo več naprej, saj je bil Vino razrešen s svojega položaja vodje ekipe tik pred začetkom dirke po Franciji, njegove naloge pa je prevzel izkušeni Giuseppe Martinelli.

Vino dobil podporo v domovini

Vinkourov je napovedal, da bo izkoristil vsa pravna sredstva, da se vrne v ekipo. Po poročanju portala Cyclingnews so se Kazahstanci in Premier Tech med Tourom že dogovorili za podaljšanje sodelovanja, a je vmes Vinokourov zbiral podporo v domovini in je očitno nabral dovolj, da so se razmere obrnile njemu v prid.

V četrtek je prišla novica, da se Premier Tech poslavlja od sodelovanja z Astana. »Želeli smo si dolgoročnega sodelovanja, a tako ni šlo več naprej, naša vizija se ni skladala z vizijo Astane, zato po letošnji sezoni sodelovanja ne bomo nadaljevali,« je v izjavi za javnost povedal Jean Belanger, CEO Premier Techa. Očitno so Kanadčani izgubili boj za prevlado v kazahstanski ekipi, saj naj bi se Vinokourov že v tej sezoni vrnil v ekipo in nadaljeval z vodenjem kazahstanske zasedbe.

Po poročanju večih medijev, ki navajajo neimenovane vire iz Astane, je bil prav Vinokourov vzrok za nesoglasje s Premier Techom. Želeli so nadaljevati kot glavni sponzor, a ne, če bi ekipo vodil Vinokourov. Kazahstanci so se odločili zanj in Premier Tech so obvestili, da z njimi ne bodo več sodelovali, Kanadčani pa se niso želeli zaplesti v pravni spor, zato bodo ekipo zapustili po koncu sezone.

Kanadčani ostajajo v kolesarstvu

Premier Tech bo ostal v svetovni seriji, so v pogovori z nekaj ekipami najvišje ravni in njihovo ime lahko v prihodnji sezoni pričakujemo na dresih katere od konkurenčnih ekip. Kakšna bo usoda Astane, pa je še vedno neznanka, ekipa bo zagotovo obstala, a bo njen proračun brez kanadskih partnerjev manjši. Agenti kolesarjev so oprezni, ko gre za poslovanje z Astano, zato tudi še ni jasno, če se bo pričakovani povratek Vincenza Nibalija v kazahstansko ekipo realiziral. Očitno je pred njimi zelo pestro poletje in še bolj zanimiva jesen.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ