Prepoved "Mohoričevega" načina spuščanja

Prepoved "Mohoričevega" načina spuščanja
05.02.2021 AVTOR: DZ, foto sirotti

Mednarodna kolesarska zveza je na pobudo ekip imenovala osebo, ki bo odgovorna za varnost na dirkah. Govorimo o t. i. Safety Manager. To vlogo bo prevzel Richard Chassot, do zdaj direktor AIOCC (Mednarodna zveza organizatorjev kolesarskih prog). Sprejeta nova pravila bodo najprej uveljavljali na dirkah svetovne serije.

Vključujejo pa mnoge: Organizatorje, voznike v karavani, pilote helikopterjev, pa tudi kolesarje. Pri kolesarji je najbolj opazna vsekakor prepoved spuščanja s sedenjem na zgornji cevi in obenem še poganjanjem pedal. V angleškem žargonu se temu reče “super tuck”, mi pa lahko kar rečemo Mohoričev način vožnje, saj ga je prikazal ob naslovu svetovnega prvaka med mlajšimi člani v Toskani.

Tudi Chris Froome se je na tak način spuščal s Peyresourda, ko je drvel proti zmagi v osmi etapi dirke po Franciji 2016. Takrat je bil cilj v Bagneres de Luchonu. Kolesarji ne smejo več metati bidonov proti gledalcem. Do 1. aprila bodo kolesarji za kršenje pravil prejemali zgolj opomine, potem pa tudi kazni. UCI bo še določil strožja pravila glede ograj in postavitve le teh v zaključnih sprintih.

UCI namerava strožje ukrepati tudi glede vseh cestnih ovir za umirjanje prometa, s katerimi se kolesarji med dirkami soočajo. Na daljši rok želi imeti UCI večji nadzor tudi nad opremo kolesarskih ekip, postaviti pa želi tudi bolj natančno določen protokol, ko gre za morebitne nevtralizacije dirk. “Varnost kolesarjev je najpomembnejša stvar. Zadovoljen sem, da smo sprejeli nekatere odločitve, ki bodo pomagale pri izboljšanju varnosti,” je dejal predsednik UCI David Lappartient. Sicer pa naj bi se pri UCI bolj poglobili v uporabo t. i. ketonov, ki jih vse več ekip uporablja. Mnogi opozarjajo, da bi jih morali prepovedati.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ