Prepoved ukrivljenih prestavnih ročic ni »le še eno neumno UCI pravilo«

Prepoved ukrivljenih prestavnih ročic ni »le še eno neumno UCI pravilo«
18.12.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Predstavnik profesionalnih kolesarjev Adam Hansen je stopil v bran UCI-ju glede nove prepovedi ukrivljenih prestavno-zavornih ročic za leto 2024.

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) in kolesarji so v nenehni borbi za aerodinamičnim položajem na eni strani in skrbjo za varnost na drugi. Po prepovedi »supertucka« in nato še »ležanja« na krmilu so lani v ospredje prišle zelo navznoter ukrivljene prestavne ročice, s katerimi so kolesarji obšli pravilo o minimalni širini krmila na kolesu.

Nekateri kolesarji so šli v lovu za aerodinamiko v ekstreme, tudi Tadej Pogačar je dirkal z močno navznoter ukrivljenimi ročicami, v naslednji sezoni pa bo takšno krmilo prepovedano. Adam Hansen, nekdanji profesionalni kolesar in danes predstavnik tekomovalcev (CPA) je potrdil, da se strinjajo s prepovedjo: »Ne gre za še eno neumno UCI pravilo. Med kolesarji smo naredili obširno anketo in slišali poročila o padcih, ki so se zgodili zaradi takšnih krmil. Varnost mora ostati na prvem mestu, zato se strinjamo s takšnim ukrepom.«

Pomembno so na odločitev vplivali tudi proizvajalci krmil in prestavno-zavornih ročic, ki so izrazili pomisleke glede varnosti takšnega krmila. »Če ročico namestite pod kotom 10 ali 15 stopinj, material reagira drugače, stik je drugačen in krmilo hitreje lahko poči, s tem pa je resno ogroženo zdravje tekmovalcev,« pojasnjuje Hansen.

Ob tem so v anketi naleteli tudi na kar nekaj podpore takšnim krmilom s strani kolesarjev, zato prepoved ne bo obveljala v celoti. »Ni še znano, pod kakšnim kotom bodo ročice lahko nameščene, UCI še čaka na pojasnila in podatke proizvajalcev, kaj je po njihovem še varna rešitev,« zaključuje Avstralec.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ