Prerojeni Trek Segafredo, uspešen Deceuninck, izjemni Kolumbijci

Prerojeni Trek Segafredo, uspešen Deceuninck, izjemni Kolumbijci
02.02.2020 AVTOR: DZ, foto: Tim De Waele / Getty Images

Pestra je bila nedelja na kolesarskih dirkah. V Kolumbiji so dobili novega državnega prvaka. To je Sergio Higuita. Luka Pibernik 31. v Avstraliji.

Majorka: Še drugič Moschetti
Najprej pa na Majorko. Končala se je serija štirih enodnevnih dirk za »Challenge Mallorca«. Po dveh zahtevnejših dirkah so novo priložnost spet dobili sprinterji. Govorimo o dirki Trofeo Playa de Palma s startom in ciljem v Palmi. Dirka je bila dolga 160 kilometrov.

Na dveh vzponih pred vstopom v zaključna deset kilometrov dolga ravninska kroga je napadel Mas, potem pa se je v ospredju izoblikovala skupina, ki so jo sestavljali: Jempy Drucker, Jasper Stuyven, Stefano Oldani in Loïc Vliegen. Glavnina pa je bila v zaključku hitrejša. Uspela je ujeti ubežnike in sledil je sprint. Spet je bil najboljši Matteo Moschetti.

Tako kot na prvi dirki se mu je tudi tokrat najbolj približal Pascal Ackemann. Tretji je bil Andrea Pasqualon. "Prvi dan smo bili nad zmago vsi presenečeni, danes pa smo za zmago delali od starta. V zadnjem kilometru smo bili tik za vlakom Bore Hansgrohe. V zadnjih sto metrih sem sledil Ackermannu, v zadnjih 50 metrih pa sem dal vse od sebe in bilo je dovolj," je dejal Moschetti, sicer član Trek Segafreda.

Ekipa tako nadaljuje z odličnimi predstavami – kolesarji so se prebudili proti koncu lanske sezone – saj je januarja dirko Tour Down Under dobil Richie Porte. Moschetti je zdaj dobil prvo in zadnjo dirko za »Challenge Mallorca«. Vmes pa sta zmagala še Emanuel Buchmann in Marc Soler.

750 zmaga Deceuninck Quick Stepa
V Avstraliji je bila na sporedu enodnevna dirka Cadel Evans Great Ocean Road Race. Gre za World Tour preizkušnjo, na kateri je sta nastopila tudi Luka Pibernik in Domen Novak. Start in cilj je gostil Geelong, dirka pa je bila dolga 172 kilometrov. Zmago je branil Elia Viviani.

Kmalu so nekateri kolesarji poskušali izkoristiti veter s strani, tako da je prišlo do večje selekcije, a potem je nasprotni veter posrkbel, da so mnogi ujeli stik z vodilnimi. V drugem delu dirke smo videli boj med ekipami, ki so poskušale narediti večjo selekcijo in ekipami s sprinterji. V ospredju sta vztrajala Schultz in Turnbull. Odločilno akcijo je na zadnjem vzponu na Challambro začel Simon Yates. Potem je pospešil še Pavel Sivakov, sledil pa mu je lahko le Dries Devenyns.

Skupaj sta nadaljevala proti cilju. Med sabo sta za zmago obračunala v sprintu. Dobil ga je Devenyns, sicer član moštva Deceuninck Quick Step, ki letos nadaljuje z zmagovitimi predstavami. Kolesarji so dosegli že pet zmag, ta pa je bila že 750. v zgodovini tega moštva. Sivakov je bil drugi, tretji pa Daryl Impey, ki je dobil boj štirih kolesarjev, ki so zaostali za štiri sekunde. Luka Pibernik je bil 31., Domen Novak je odstopil.

Štybar ugnal sprinterje
Eno izmed petih zmag in 749 po vrsti za moštvo Deceuninck Quick Step je dosegel tudi Zdenek Štybar. Govorimo o šesti etapi dirke po San Juanu. Dan pred koncem prepričljivo vodi Štybarjev klubski kolega in mladi zvezdnik Remco Evenepoel.

Start in cilj 175 kilometrov dolge etape je gostil avtodrom El Vilicum. Etapa je bila pisana na kožo sprinterjem, ekipe UAE Team Emirates, Bora Hansgrohe in Deceuninck Quick Step pa so imele pod nadzorom tudi manjšo skupino ubežnikov. V vetru so poskušale narediti tudi selekcijo, a zdelo se je, da bodo na avtodromu med sabo obračunali sprinterji. Petsto metrov pred ciljem pa je napadel Zdenek Štybar in tudi vlak UAE Team Emirates ga ni uspel ujeti.

Drugi je bil Molano, tretji pa Barbier. "Danes sem dobil proste roke, tako da sem lahko poskusil z napadom v zadnjem kilometru. S tem bi do boljšega izhodišča pomagal tudi našemu sprinterju Hodegu," je dejal Štybar, medtem ko bo Evenepoel po vseh verjetnosti dirko dobil, saj je pred kolesarji samo še sprinterska etapa v San Juanu.

Higuiti naslov v Kolumbiji
Neverjetno predstavo so na državnem prvenstvu uprizorili Kolumbijci. Nadvse zahtevna krožna preizkušnja v Tunji je bila dolga kar 217 kilometrov. Na startu so bili skorajda praktično vsi najboljši kolesarji.

Med izstopajočimi mojstri za vzpone sta manjkala Miguel Angel Lopez in Rigoberto Uran. Med dirko je v desnem ovinku pri veliki hitrosti padel Egan Bernal, ki pa ni želel odstopiti. Vrnil se je v skupino in v zaključku krojil razplet. Številčno premoč - pa čeprav sta na startu bila sama iz moštva - sta v zadnjih kilometrih znala izkoristiti člana moštva EF Education First.

Mladi, komaj 22-letni Sergio Higuita je napadel, medtem ko je državni prvak v vožnji na čas Daniel Felipe Martinez lahko nadziral Bernala. Higuita se je po več kot petih urah dirkanja veselil naslova državnega prvaka. Bernal je z zaostankom 1:15 zasedel drugo mesto, tretji je bil Martinez. Sledili so Nairo Quintana, Esteban Chaves, Sergio Henao, Edwin Avila ...

Marseille
Tudi v Franciji so izpeljali enodnevno dirko prve kategorije GP Cycliste la Marseillaise. Marseille je gostil start in cilj. Po 145 kilometrih dirkanja so za zmago med sabo obračunali štirje kolesarji. Zmagal je Benoit Cosnefroy. Sledili so še Valentin Madouas, Tom Devriendt in Jesus Herrada.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ