Presenečenje na vrhu in odlična Pogačarjeva vožnja

Presenečenje na vrhu in odlična Pogačarjeva vožnja
18.09.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Svetovno prvenstvo se je začelo z dvema vožnjama na čas. Ellen Van Dijk je zmagala med članicami, Tobias Foss pa med člani. Tadej Pogačar je bil 6., Urška Žigart pa 28.

Svetovno prvenstvo v Wollongongu se je tudi uradno začelo. Že prvi dan z dvema zelo pomembnima disciplinama. Na 34,2 km dolgi progi, sestavljena je bila iz dveh krogov, so se za prva dva kompleta medalj pomerili člani in članice. Najprej so tekmovale članice. Slovenija je imela eno predstavnico.

Urška Žigart je po nekoliko počasnejšem uvodu nekoliko bolje nadaljevala, a na koncu je bil njen čas 49:41 dovolj za 28. mesto. Povprečna hitrost pa 41,3 km/h. Tokrat je blestela 35-letna Ellen Van Dijk. Nizozemka je s časom 44:29 osvojila že svoj tretji naslov svetovne prvakinje v tej disciplini. Tokrat je za 12 sekund ugnala domačinko Grace Brown in za 41 Švicarko Marlen Reusser. Sledile so Thomas Leah, Kristen Faulkner in šele na sedmem mestu Annemiek Van Vleuten.

Če so ženske otvorile svetovno prvenstvo, pa so prvi dan zaključili člani. Tudi Tadej Pogačar je bil med kandidati za visoka mesta. Na progo se je podal s številko tri. Za medalje se sicer ni boril, je bil pa zelo visoko. Po prvem vmesnem času - tega so merili na vrhu najtežjega vzpona - je bil na 10. mestu. Sledil je hitrejši del proge, prečkanje ciljne črte in vstop v drugi, zadnji krog.

Na vrhu vzpona je bil spet vmesni čas in tam je bil Pogačar že sedmi. Do cilja je pridobil še eno mesto. Po lanskem desetem je letos zasedel šesto mesto. Njegov čas pa 40:50. Povprečna hitrost pa 50,25 km/h. Za zmagovalcem je zaostal za 48 sekund, za četrtim Ethanom Hayterjem pa za vsega osem sekund. Četrto mesto je tako bilo dosegljivo, prvi trije pa so tokrat krepko odstopali.

Stefan Kung je na prvem vmesnem času prevzel vodstvo, a razlike so bile majhne. Na drugem je Švicar še vedno vodil s kar 12 sekundami prednosti pred Fossom in 16 pred Evenepoelom. Tretji na prvem vmesnem času Ethan Hayter je zaradi težav s kolesom izgubil dragocene sekunde in zdelo se je, da je Kung potem, ko je za las izgubil zmago na evropskem prvenstvu na poti do zlae medalje na svetovnem.

V zaključku pa je v primerjavi s Fossom, ki ga je že čakal v cilju izgubil preveč časa. Foss se je tako lahko veselil zmage z vsega tremi sekundami prednosti pred Kungom in devetimi pred Evenepoelom. Sledili so Hayter, Bissegger, Pogačar, Ganna, Oliveira, Lampaert, Armirail. Jumbo Visma je tako spet slavila zmago. Zdaj imajo Nizozemci v svojih vrstah aktualnega svetovnega prvaka in s Primožem Rogličem aktualnega olimpijskega prvaka.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ