Presenečenje na Vuelti: De la Cruz do zmage in rdeče majice

Presenečenje na Vuelti: De la Cruz do zmage in rdeče majice
28.08.2016 AVTOR: D. Z.
Vuelta. 9. etapo je dobil član Etixx Quick Stepa David De la Cruz, ki je taktiziranje največjih ekip znal izkoristiti, saj je prevzel tudi vodstvo.

Pet kategoriziranih vzponov
Pred kolesarji na dirki po Španiji je bila vsekakor nova zahtevna etapa. Vseskozi razgibana. Za njimi je tako že deveta preizkušnja. Etapa se je začela v Cistierni, končala pa na vrhu vzpona druge kategorije v Oviedu. Govorimo o vzponu na Alto el Naranco.

Kolesarji so morali premagati pet kategoriziranih vzponov. Prvi in zaključni sta bila druge kategorije. Vmesni trije pa tretje kategorije. Pričakovali smo napeto preizkušnjo, vsekakor pa ne tako presenetljivega razpleta. V rdeči majici je etapo začel eden izmed kandidatov za vrh Nairo Quintana. Po 15 kilometrih dirkanja je prišlo do pobega večje skupine kolesarjev.

Številni odlični kolesarji v begu
To akcijo so zamudili člani Trek Segafreda in Dimension Date, ki so poskušali ubežnike ujeti, vendar pa niso bili dovolj močni. Tako se je v ospredju izoblikovala skupina, ki so jo sestavljali naslednji kolesarji:

Simon Clarke (Cannondale-Drapac), Dylan Teuns (BMC), Alexandre Geniez (FDJ), Jan Bakelants (AG2R La Mondiale), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), David de la Cruz (Etixx-QuickStep), Luis Leon Sanchez (Astana), Moreno Moser (Cannondale-Drapac), Mathias Frank (IAM Cycling), Dries Devenyns (IAM Cycling), Bartosz Huzarski (Bora Argon 18) in Pello Bilbao (Caja Rural). Med ubežniki je bil Quintani najbolj nevaren De la Cruz, ki je za njim zaostajal za 2:46.

De la Cruz do zmage
Na prvih treh gorskih ciljih je bil najhitrejši Thomas De Gendt, a za zaključek vseeno ni prihranil dovolj moči. Najboljši na predzadnjem vzponu je bil Geniez, tako da sta v boju za majico najboljšega na gorskih ciljih zdaj De Gendt in Geniez izenačena. Oba imata 19 točk.

Takoj po prečkanju vrha predzadnjega vzpona pa sta napadla De la Cruz in Devenyns. Do cilja pa je bilo še vsega 12 kilometrov. Do vznožja zaključnega vzpona na Alto del Naranco sta si privozila dovolj veliko prednost, da sta se lahko med sabo udarila za zmago. Devenyns je na koncu imel težave z menjalnikom, kar je De la Cruzu še olajšalo pot do etapne zmage. Drugi je bil Devenyns, Moser pa tretji. Sledili so Sanchez, Frank, Geniez, Huzarski, De Gendt …

Najboljši končali skupaj
Kaj pa skupina z najboljšimi v skupnem seštevku? Ti so tokrat bolj taktizirali. Ubežnikom so najprej dovolili, da so se lahko udarili za etapno zmago, potem pa so si privozili skoraj tri minute zaostanka. Dovolj, da je De la Cruz oblekel tudi rdečo majico. Med favoriti pa ni prišlo do večjih razlik.

Šele na zadnjem vzponu je z napadom poskušal Peter Kennaugh, a so kolesarji Movistarja hitro reagirali. Na koncu so se favoriti udarili za 12. mesto, ki je po zaslugi napada v samem zaključku pripadlo Gianluci Brambilli. Alejandro Valverde je bil 13. Skupni seštevek? De la Cruz ima zdaj 22 sekund naskoka pred Nairom Quintano in 41 pred Alejandrom Valverdejem. Sledijo Froome, Chaves, Konig, Contador, Atapuma, Brambilla in Sanchez.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ