Presenečenje v Španiji, padci in sprint na Portugalskem

Presenečenje v Španiji, padci in sprint na Portugalskem
16.02.2022 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Danes sta se začeli dve etapni preizkušnji Pro serije. Videli smo veliko pestrega dogajanja, padce in zanimive boj za zmago.

V Španiji se je začela dirka po Andaluziji, ki ji pravijo tudi Ruta del Sol. Ubrique je gostil start, cilj pa Iznajar. Dvesto kilometrov dolga etapa je bila nadvse zahtevna. Kmalu po startu so se kolesarji podali na dolg vzpon, v nadaljevanju pa so morali premagati številne krajše klance.

Tudi pred ciljem je bila trasa nadvse zahtevna, sledil pa je še krajši ciljni vzpon. Hitro je prišlo do pobega osmerice kolesarjev. Skupino, ki si je privozila že 15 minut prednosti so sestavljali: Herregodts, Bassett, Okamika, Dy Vylder, Mark Christian, Xabier Isasa, Vojtech Repa in Alvaro Cuadros. Po dobri polovici etape so se v lov za ubežniki podali kolesarji Bahrain Victoriousa in veliko dela je na čelu opravil tudi Domen Novak.

30 kilometrov pred ciljem je razlika znašala še šest minut in tudi ubežniki so začutili, da jim lahko uspe. Posledično se je začelo taktiziranje. Prišlo je do številnih napadov na razgibanem zaključku. Sledil pa je še zaključni, 1,5 km dolg klanec s sedem odstotnim povprečnim naklonom. Okamika je bil najbolj razpoložen in je dvakrat napadel. Sledil je dvoboj za zmago med Stephenom Bassettom in Runejem Herregodtsom.

Prišlo je tudi do dotika obeh kolesarjev, boj pa je dobil Herregodts, ki je tako slavil etapno zmago in prevzem vodstva v skupnem seštevku. Glavnina je za šesterico preostali ubežnikov zaostala za dobre pol minute. Alessandro Covi je dobil boj za sedmo mesto in je ciljno črto prečkal šest sekund pred ostalimi favoriti za končno zmago.

Na dirki po Algarvu na Portugalskem so morali kolesarji ravno tako premagati zelo dolgo etapo. Prevozili so dvesto kilometrov. Portimao je gostil start, cilj pa Lagos. Etapa je bila nekoliko manj zahtevna, pa vendar še zdaleč ne ravninska. V zaključku smo videli kar nekaj padcev, obenem pa tudi boj sprinterskih vlakov. Spet so se izkazali kolesarji Quick Stepa.

Sprint je po skoraj petih urah dirkanja dobil Fabio Jakobsen, ki je premagal Bryana Coquarda in Alexandra Kristoffa. Jutri bo etapa s ciljnim vzponom na Alto de Fola. Govorimo o vzponu, ki je sestavljen iz dveh delov. Prvi del je dolg 10,3 km in je 5,3-odstoten. Sledi spust in še zaključek. Ta je dolg 7,7 km. Povprečni naklon pa je 6,1-odstoten.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ