Pri 38 debitira na Flandriji: Tlakovcev me ni strah

Pri 38 debitira na Flandriji: Tlakovcev me ni strah
06.04.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Svetovni prvak Alejandro Valverde se je končno odločil, da nastopi na dirki po Flandriji. V mavrični majici. Kakšne možnosti pa ima za vidnejši rezultat?

"Rekel bi, da je 90-odstotkov možnosti, da ne zmagam. Tistih deset pa … z veliko sreče, močnimi nogami in pod pogojem, da bi vse potekalo idealno, potem morda."
Alejandro Valverde
Alejandru Valverdeju letos v dru svetovnega prvaka manjkajo zgolj zmage. Ima že vrhunske rezultate, a zgolj eno zmago. Tudi na zadnji dirki, na kateri je nastopil – na dirki po Kataloniji je neuspešno branil lansko končno zmago – ni bil prepričljiv. Zdaj se bližajo “njegove” ardenske klasike, še prej pa bo nastopil na dirki po Fladnriji. Pri 38 letih sploh prvič.

"Mislim, da je to pravi trenutek. Veliko let je minilo, nikoli nisem poskusil. Čutim, da je letos pravi trenutek, še posebej s to majico. Pa se imam za favorita? Ne. Imam sem za kolesarja, ki bi lahko odpeljal dobro dirko. Nisem pa favorit," je dejal Alejandro Valverde. Lani je uspešno nastopil na dirki Dwars Door Vlaanderen, a se je nato umaknil. Zdaj pa si je ogledal traso dirke po Flandriji in spoznal nekatere znamenite odseke:

"Čutim, da je letos pravi trenutek, še posebej s to majico. Pa se imam za favorita? Ne. Imam sem za kolesarja, ki bi lahko odpeljal dobro dirko. Nisem pa favorit."
Aleandro Valverde

"Sem realen. Vem, da bom težko sledil kolesarjem, ki dirko dobro poznajo, specialistom, ki imajo več kilogramov in so izkušenejši. To je dirka, ki jo moraš poznati. Jaz pa še posebej nič ne vem o njej." Španec je v Belgijo prišel v torek in bil navdušen nad dobrodošlico domačinov. Zdaj pa razmišlja samo še na dirki. Najprej nedeljski, šele potem o :

"Vem, da so ljudje navdušeni. Govorijo: 'Valverde je tukaj'. Ampak, bodimo realni. Dal bom vse od sebe, a bo težko. Tu potrebuješ veliko sreče, vsaka narejena napaka pa je kaznovana. Vedeti morajo, da je lažje pasti kot zmagati. Rekel bi, da je 90-odstotkov možnosti, da ne zmagam. Tistih deset pa … z veliko sreče, močnimi nogami in pod pogojem, da bi vse potekalo idealno, potem morda. Vse bi moralo potekati tako kot na svetovnem prvenstvu. Brez ene same napake."

V mavrični majici je zmago na dirki po Flandriji doseglo zgolj pet kolesarjev. Nazadnje Peter Sagan leta 2016. "Morda sem v Flandrijo prišel prepozno. To vam bom povedal v nedeljo zvečer. Rekel bom, ali da sem prišel prepozno ali pa, da sem prišel, užival, a da to ni dirka zame. Sicer pa sem si pogledal posnetke preteklih dirk, tako da sem videl, kje je prišlo do odločilnih selekcij. To moraš vedeti."

Letos je kandidatov za zmago zares veliko. Pred leti sta bila v ospredju predvsem Cancellara in Boonen. Tokrat pa je krog širok. Morda pa bi Valverde vseeno lahko presenetil: "Tlakovcev me ni strah. Strah me je živčnosti v skupini. To je zelo živčna dirka, saj je zelo pomembna pozicija v glavnini. Lahko si zelo močan, a če se voziš v ozadju, ne moreš nič narediti in na konec prideš mrtev," je še zaključil Valverde.

"Tlakovcev me ni strah. Strah me je živčnosti v skupini. To je zelo živčna dirka, saj je zelo pomembna pozicija v glavnini. Lahko si zelo močan, a če se voziš v ozadju, ne moreš nič narediti in na konec prideš mrtev."
Alejandro Valverde

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ