Pri Skyju prostor zgolj za enega kapetana, Nibali napoveduje napad

Pri Skyju prostor zgolj za enega kapetana, Nibali napoveduje napad
11.07.2012 AVTOR: D. Z.
Dan počitka na dirki po Franciji je bil tudi dan, ko so moštva s favoriti za visoke uvrstitve v skupnem seštevku sklicala novinarske konference in razkrila načrte za prihajajoče dni.
V dobrem položaju pred nadaljevanjem
Med temi so bili tako pri Skyju kot pri BMC in Liquigasu. Prav pri slednjih so poudarili, da bodo naredili vse, da bi njihov kapetan Vincenzo Nibali prišel med najboljše tri. Za Italijanom je zelo dober prvi teden dirkanja. Odlično se je izogibal padcem, vzpone med vikendom pa je prevozil z najboljšimi. Tudi v kronometru, ki ni njegova disciplina, je postavil osmi čas, za Bradleyjem Wigginsom pa je zaostal za dve minuti in sedem sekund.

Zdaj za izjemnim Britancem zaostaj za dve minuti in 43 sekund. A kljub temu že načrtuje, kako bi lahko ugnal zaenkrat suverenega kolesarja Skyja. "Kolesarji Skyja so v prvem delu dirke odlično dirkali, vendar nas zdaj čaka še ogromno gorskih etap. Evans mora napasti in tudi jaz bom moral. Teren je pravi, videli pa bomo iz dneva v dan," je dejal Nibali, ki se je strinjal, da bodo morali poskrbeti, da bo Wiggins v najtežjih etapah ostal brez pomočnikov.

Iskanje slabosti v stroju po imenu Sky
Tako, kot je ostal v nedeljo, ko je na zadnjem vzponu ob njem bil samo Christopher Froome. "S tem moramo nadaljevati, tako da se bomo v zaključku lahko udarili samo kolesarji, ki računamo na najvišja mesta. Zato bomo morali videti, če se je Froome pripravljen žrtvovati za Wigginsa ali pa bosta oba poskušala dirkati na prva mesta. V pravih gorskih etapah za branjenje majice potrebuješ vse kolesarje," je dejal Nibali.

Športni direktor Stefano Zanatta je poudaril, da so kolesarji Liquigasa opravili dobrih 50 kilometrov lahkega treninga in si popoldne privoščili zaslužen počitek. Obenem je dodal, da so z dosedanjim potekom dirke zadovoljni in da se bo od zdaj naprej tudi mladi Peter Sagan, ki nosi zeleno majico najboljšega po točkah, povsem podredil ekipi in pomagal Vincenzu Nibaliju.

"Nibalijevi cilji v skupnem seštevku so pomembnejši kot zelena majica. Rečem lahko, da vse skupaj zaenkrat poteka po pričakovanjih. Nibalijev cilj je priti na oder za zmagovalce. Do zdaj ga je ekipa dobro varovala, tako da se je uspel izogniti padcem. Pred nami so težki dnevi s zahtevnimi vzponi in spusti. Želimo biti protagonisti. Upamo, da bomo lahko našli slabost v ekipi Sky, ki se zaenkrat zdi kot popoln stroj," je dejal Zanatta.

Sky: Samo en kapetan
Iz Skyja so sporočili, da imajo samo en cilj. Dobiti dirko po Franciji. Trenutno imajo prvega in tretjega kolesarja v skupnem seštevku. Vendar si želijo zmagati. Če bi bila na koncu Wiggins in Froome drug in tretji, s tem ne bi bili zadovoljni.

"Tukaj smo zato, da dobimo Tour. Na to potovanje smo se odpravili, da Tour dobimo z britanskim kolesarjev. Zmaga je edini cilj. Pripeljati več ljudi na oder za zmagovalce ni naš cilj. Hočemo zmagati in zaenkrat je v najboljšem položaju Wiggins. Froome je sposoben zmagati, vendar je Bradley v boljšem položaju, zato mu stojimo ob strani," je bil jasen glavni trener pri Skyju Shane Sutton.

Wiggins na Tour ni prišel preveč utrujen
Obenem je priznal, da bo prav visoko uvrščeni Froome lahko nekakšna varnost, druga možnost, če bi se Wigginsu pri napadu na zmago kaj zalomilo. Obenem pa je poudaril, da smo v teh dneh dobili dokaz, da Wiggins pred Tourom ni pretiraval s treningi in da na Tour ni prišel preutrujen oziroma predobro pripravljen:

"Sodeloval sem s strokovnjakom Timom Kerrisonom. Samo zato, da bi bil Brad najboljši prav na Touru. Tim je pameten človek in Wiggins ni pretiraval." Sutton je še dodal, da povsem zaupa športnemu direktorju Seanu Yatesu, ki na Touru spremlja kolesarje Skyja. Do besede je seveda prišel tudi Wiggins, ki je najprej poudaril, da Cadela Evansa še zdaleč ne podcenjuje:

"Trenutno smo v sanjskem položaju, vendar bomo dirkanje jemali iz dneva v dan. Ne bom ga podcenjeval. Preveč ga spoštujem in dobro vem, česa je sposoben. Pričakujem, da se bo boril." Na napovedi konkurentov, da ga bodo v najtežjih etapah napadali in poskušali osamiti, pa je odgovoril: "To je kolesarstvo. Za to gre. Na tej dirki od nikogar ne pričakujem, da bo rekel. Ja, saj je v redu. Saj je že zmagal. V naslednjih dveh tednih pričakujem hud boj. Na to smo se pripravljali."

vir: cyclingnews.com
foto: sirotti
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ