Pri Skyu razkrili Froomove "zloglasne" vate in srčni utrip

Pri Skyu razkrili Froomove "zloglasne" vate in srčni utrip
22.07.2015 AVTOR: D. Z.
"Nočemo se zaplesti v debate, ki nima konca. Razkrili vam bomo informacije, nadaljevali z dirkanjem in se temu posvetili po Touru, če bo potrebno," je novinarsko konferenco ob prostem dnevu začel menedžer moštva Sky Dave Brailsford.

Tako je nekoliko pomiril govorice zadnjih dni, da je bila predstava Christopherja Frooma na prvi gorski etapi preprosto predobra, da bi mu to lahko uspelo brez pomoči dopinga. “Mislim, da so predvsem pri France2 povsem zgrešili bistvo, ko so objavili vsebino z velikim naslovom 7 vatov na kilogram telesne teže, obenem pa pokazali Lancea Armstronga, in mislim da Jana Ullricha. Mislim, da moramo to popraviti in vam podati konkretne podatke in dokaze. Upam, da bodo ptem ljudje lahko presodili sami. To me je vodilo k tej odločitvi, ” je še dodal Brailsford in glavno besedo predal Timu Kerrisonu, tistemu, ki je odgovoren za treninge kolesarjev pri Skyu.

Kerrison je izpostavil podatke prav o vzponu na La Pierre-Saint-Martin, kjer je Froome morda že odločil dirko po Franciji v svoj prid. “Težko bi natančno določil začetek vzpona, zato sem analiziral zadnjih 15,3 km. Tu gre za približno 41 minut in pol napora. V tem odseki je Chris v povprečju obračal 414 vatov, VAM tako znaša 1602 metra v eni uri. Vemo pa da zobniki O-symetric nekoliko precenijo moč za okrog šest odstotkov. To se mora upoštevati, ko gledamo podatke. Z njegovo težko, ki znaša okrog 67,5 kg je tako natančen podatek 5,78 vata na kilogram telesne teže, ” je kritikom odgovoril Kerrison, ki sicer ne prav rad nastopa v medijih.

Poudaril pa je, da ne bi bilo prav, če bi iz teh podatkov zdaj nekdo že izračunaval Froomov VO2 max in druge Froomove lastnosti, saj bi pri tem lahko prišlo do prevelikih napak in odstopanj. Potem, ko je na spetu zaokrožil posnetek s Froomovimi podatki ob vzpenjanju na vzpon Ventoux pred dvema letoma je zdaj Kerrison razkril še srčni utrip, ki ga je Froome imel ob vzpenjanju na La Pierre-Saint-Martin. “Chrs je imel prenos 52x39 in 11x28. Njalažja prestava je tako 38x28. To mu omogoča večjo frekvenco pedaliranja. V povprečju je obračal 97 obratov na minuto, povprečni srčni utrip pa je bil 158 udarcev na minute. Najvišji pa 174. S tem je izenačil svoj najvišji srčni utrip na tritedenskih dirkah. Vsekakor v zadnjih nekaj takih dirkah, ki jih je odpeljal. To je tudi dokaz, da je do tam prišel še relativno svež, ” je dejal Kerrison.

Dodal je še, da so tudi na tem v zadnjem obdobju resno delali: “Videli smo, da se mu največji srčni utrip na tritedenski dirki močno zmanjša in to smo želeli preprečiti. Chris je imel leta 2013 največji srčni utrip 168 udarcev na minuto. Letos 174, na lanski Vuelti pa 171 udarcev na minute. ” Kaj pa napad na zaključnem vzponu do La Pierre Saint Martina? Ob napadu je v 24 sekundah v povprečju obračal 556 vatov, največ pa kar 929 vatov: “Še enkrat. To je samo merilo in ne vključuje še šestodstotne izravnave zaradi uporabe O-symetrica, ” je dodal Kerrison. Kasneje je še odgovarjal na vprašanja prisotnih.

Poudaril pa je, da bi morali vsi vedeti tudi to, da pri ekipi radi skrivajo take podatke, saj radi ohranjajo prednost pred konkurenco. Potem pa se je še obrnil na medije, ki so prejšnji teden pričeli z namigovanjem o morebitni zlorabi dopinga: “Z veliko močjo pride tudi velika odgovornost. Če imaš moč, da vplivaš na mnenje milijonov ljudi, potem nosiš tudi odgovornost, da so tvoji podatki in trditve resnične. ” Froome, ki je bil tudi na novinarski konferenci, je priznal, da so ti podatki lastnina moštva in da ga sploh ne moti, če jih razkrijejo javnosti: “Če gledam z vidika ekipe, čutim, da je to naša prednost. Ljudje vedo, da so moji podatki o vožnji na Ventoux že v javnosti. Kaj torej novi podatki zdaj spremenijo?

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ