Pri UAE Emirates odločeni: »Ne bomo podpisovali šampionov, da bi delali za Pogačarja«

Pri UAE Emirates odločeni: »Ne bomo podpisovali šampionov, da bi delali za Pogačarja«
26.01.2022 AVTOR: N. Gr., foto: UAE Team Emirates

Generalni menedžer ekipe UAE Emirates Joxean Matxin je v pogovoru za Cycling Weekly še enkrat potrdil, da ne nameravajo uporabljati stare Ineosove taktike, ko so za svoje šampione pripravili neuničljivi vlak v gorah.

Matxin je kreator uspeha ekipe UAE Emirates, pod njegovim vodstvom so okrog Tadeja Pogačarja zgradili odlično ekipo in tudi dvakrat osvojili dirko po Franciji. Čeprav se Matxin zaveda, da ima v svojih vrstah 23-letnega dragulja, ki mu bo prinesel še marsikatere uspehe, želi ostati zvest poslanstvu in načinu dirkanja ekipe UAE Emirates.

»Nobenega dvoma ni o tem, da ne bomo uporabljali vlakov in z močjo naše ekipe razbijali tekmecev. Ne želimo kopirati taktike Ineosa, Jumbo Visme ali pa katere koli druge ekipe, želimo preprosto biti UAE Emirates,« zatrjuje Matxin v odgovoru na vprašanje, če so bili George Bennett, Joao Almeida in Marc Soler v ekipo pripeljani predvsem zato, da bodo lahko dobri pomočniki za Pogačarja v gorah.

Težko je pomagati najboljšemu na svetu

Njihovi ekipi s(m)o v minulih dveh sezonah marsikdaj očitali, da je Pogačar v gorah preveč osamljen, a se Matxin s tem ne strinja: »Mislim, da je vsem jasno, da je na veliko dirkah Pogačar v gorah imel odlično pomoč, bile pa so tudi dirke, ko je imel ob sebi še tri pomočnike, pa je vseeno napadel, kot etapa Toura do Tignesa. V takšnih trenutkih je zelo težko kaj storiti, če želiš biti ob najboljšemu na svetu, pomeni, da tudi sam sodiš v sam svetovni vrh.«

»V naši ekipi ne bomo podpisovali pogodb s šampioni zato, da bi postali dobro plačani pomočniki. Podpisujemo pomembne kolesarje, ki že od prihoda v ekipo vedo, kakšna je njihova vloga in cilji. Če za primer vzamemo Pascala Ackermanna, njegova naloga je, da zmaguje, spet drugi kolesarji pa dobro vedo, da je njihova naloga pomoč kapetanom. Vse vloge so jasno razdeljene, zato ekipa dobro deluje,« zatrjuje Španec.

Taktiki Ineosa, ko so nekatere tekmece pripeljali pod svoje okrilje, jih zelo dobro plačali in spremenili v neuničljive pomočnike, je zelo težko oporekati, saj jim je serijsko prinašala zmage na dirki po Franciji, je pa res, da ekipa s takšnim dirkanjem ne pridobiva ravno na priljubljenosti med gledalci.

Uspeli so uravnotežiti ekipo

Matxin je zaključil pogovor z oceno prestopnega roka, s katerim je zelo zadovoljen: »Za nami je zelo uspešna zima, okrepili smo ekipo na praktično vseh področjih. Prepoznali smo, kje imamo premalo moči in na ta način smo uspeli ekipo uravnotežiti. Glavno je, da lahko računamo na nekatere najboljše kolesarje na svetu.«

Lansko sezono bo zelo težko preseči, seveda pa se bo njena uspešnost ocenjevala predvsem glede na rezultat na dirki po Franciji. Če bo Pogačar domov pripeljal rumeno majico številka 3, bo vse ostalo hitro utonilo v pozabo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ