Pričakovanja - revija Bicikel plus Tour 2023

Pričakovanja - revija Bicikel plus Tour 2023
26.06.2023 AVTOR: Boštjan Svete, Foto: Sirotti

Pred desetimi leti smo v redni izdaji revije Bicikel Dirki po Franciji namenili osrednji del revije, saj je dirka obeleževala stoto izvedbo.

Niti v najbolj norih sanjah si nismo predstavljali, da bomo čez sedem let izdali ločeno tematsko revijo, posvečeno izključno Dirki po Franciji.

Četrta izdaja je posvečena dnevnemu spremljanju tega rumenega spektakla, vključili smo tudi Dirko po Franciji za ženske, ki se začne na dan, ko bomo slavili novega ali starega zmagovalca letošnje izvedbe, ki je 110. po vrsti.

Čeprav je kolesarstvo šport, v katerem si zapomnimo le zmagovalce, je posebnost Dirke po Franciji, da si zapomnimo tudi zadnjega kolesarja, ki na koncu dirke prejme simbolično rdečo laterno. Neuradno nagrado za zadnjeuvrščenega so prvič podelili leta 1903, ko jo je prejel Arsène Millocheau. 3 rdeče laterne je osvojil Wim Vansevenant. Kako posebne so zgodbe zadnjih kolesarjev, lahko berete v knjigi Rdeča laterna, za pokušino pa smo v revijo vključili zgodbe iz predgovora knjige.

Na žensko izvedbo Toura je organizator uvrstil epski zaključek na prelazu Tourmalet, ki leži na nadmorski višini 2115 metrov. Iz smeri Sainte-Marie-de-Campan je klanec dolg 17,2 km s povprečnim naklonom 7,4 %, najstrmejši odsek je 10-%. Kolesarke bodo morale premagati 1268 višinskih metrov. Tourmalet so v traso Dirke po Franciji prvič uvrstili že leta 1910. Tega leta je Lapiz na vrhu Octave organizatorje ozmerjal z morilci. Do danes je Tourmalet francoski Tour gostil že 75-krat, samo dvakrat pa je bil cilj na vrhu vzpona, leta 1974, ko je zmagal Jean-Pierre Danguillaume, in leta 2010, ko je bil najboljši Andy Schleck. Letos pa bo to ciljni klanec v sedmi etapi na Dirki po Franciji za ženske. Na vrhu Tourmaleta sta tudi dva spomenika. Eden v čast nekdanjemu direktorju dirke Jacquesu Goddetu in drugi v čast prej omenjenemu Lapizu.

Na gorskih etapah so spisane neverjetno zgodbe. Iz uvodnega poglavja knjige Šepet vrhov boste prebrali tudi več o letošnjih epskih vzponih na tritedenski preizkušnji ter osemdnevni etapni dirki. Prav neverjetna zgodba je že dolžina etape, ki je bila dolga 326 kilometrov na Dirki po Franciji leta 1913. Na enajsti izvedbi dirke, v 6. etapi od Bayonnea do Luchona, je Eugene Christophe Tourmalet odpeljal izjemno. Sledil mu je lahko le Philippe Thys, ki je prvi prečkal prelaz. V norem spustu pa je Christophe ugotovil, da ima zlomljene vilice, in ker so takrat kolesarji morali sami popravljati okvare, je Eugene s kolesom na rami prehodil več kot deset kilometrov. Vse do kraja Sainte-Marie-de-Campan, kjer se je še več kot tri ure trudil s popravilom. »Na poti sem iskal bližnjico, a jokal sem tako močno, da pred sabo skoraj nič nisem videl,« je pojasnil Eugene. Ko mu je sedemletni fant napolnil zračnice, so ga organizatorji kaznovali z desetimi minutami pribitka. Etapo in tudi Tour je dobil Thys. Takrat Eugene ni smel povedati resnice, pri sponzorju Peugeotu pa so dejali, da je vilice zlomil ob trku z avtomobilom. Danes si tega ne moremo predstavljati, še najmanj pa, da bi kaj vsaj približno podobnega ušlo video zapisu.

Po zaslugi Primoža, Tadeja in Mateja pred začetkom stodesete dirke Slovenija na Dirki po Franciji beleži štirinajst etapnih zmag. Na njej bo nastopil tudi Mark Cavendish, ki je trenutno izenačen na večni lestvici etapnih zmagovalcev z Eddyjem Merckxom. Oba imata po štiriintrideset zmag, a letos ima Cavendish možnost to preseči. Na startu tega spektakla ni kolesarja in kolesarke brez visokih pričakovanj. Z vsakim novim uspehom pa so tudi naša pričakovanja do njih zavestno ali nezavedno vse višja.

V pričakovanju rumenega spektakla vam želim prijetno poletje in ne pozabite na lastne kilometre.


>>>


>>>

>>>

>>>

Značke: Literatura
Ključne besede:
revija Bicikel.com plus
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ