Pričenja se zvezdniški Tirreno-Adriatico

Pričenja se zvezdniški Tirreno-Adriatico
06.03.2018 AVTOR: D. Z.
Dirka Pariz-Nica je že v polnem teku, zdaj se pričenja še Tirreno-Adriatico. Dirka, ki je tudi letos na start privabila številne zvezdnike.

Če vsako leto govorimo o tem, da med dirkama Pariz-Nica in Tirreno-Adriatico poteka boj za pridobitev čim bolj zvenečih imen svetovnega kolesarstva, potem lahko zdaj potrdimo, da je Italijanom ta boj uspelo dobiti.

Gre za nekašno merjenje moči med organizatorji Gira in Toura, saj za obema dirkama stojijo isti organizaciji. V Italiji RCS Sport, v Franciji ASO. V Franciji so za kolesarji že tri etape. Prvo je po fotofinišu dobil Arnaud Demare, drugo Dylan Groenewegen, tretjo pa Jonathan Hivert. Vodi Luis Leon Sanchez. Poleg že omenjenih lahko med zvezdniška imena, ki nastopajo v Franciji uvrstimo še branilca lanske zmage Sergia Luisa Henaa.

Tu so še Wout Poels, Daniel Martin, Alexander Kristoff, Ion Izagirre, Julian Alaphilippe, Ilnur Zakarin, Simon Yates, Esteban Chaves, Tony Gallopin, Bauke Mollema, John Degenkolb, Elia Viviani, Matteo Trentin, Jakob Fuglsang, Tim Wellens, Andre Greipel, Warren Barguil, Pierre Rolland … Veliko je zvezdnikov, torej. A tisti največji mojstri za etapne dirke, pa tudi mojstri za enodnevne klasike so v večini izbrali Tirreno-Adriatico.

Tu so Christopher Froome, Peter Sagan, Vincenzo Nibali. Greg Van Avermaet, Miguel Angel Lopez, Romain Bardet, Rafal Majka, Sonny Colbrelli, Rohan Dennis, Adam Yates, Caleb Ewan, Mikel Landa, Fernando Gaviria, Philippe Gilbert, Bob Jungels, Zdenek Štybar, Mark Cavendish, Tiesj Benoot, Edvald Boasson Hagen, Louis Meintjes, Rigoberto Uran, Marcel Kittel, Michal Kwiatkowski, Geraint Thomas, Tom Dumoulin, Wilco Kelderman, Tony Martin, Fabio Aru … Na startni listi so tudi Simon Špilak, Primož Roglič, Jan Polanc, Kristijan Koren in Luka Mezgec.

V Franciji pa nastopa Luka Pibernik. In, kaj v Italiji lahko kolesarji pričakujejo? Vse skupaj se bo začelo v sredo z ekipnim kronometrom v kraju Lido di Camaiore. Dolg bo 21,5 km. Sledila bo sprinterska etapa do Follonice. Potem pa z 234 kilometrih najdaljša in že precej razgibana preizkušnja do Trevija. Za konec se bodo kolesarji podali na kratek, a strm ciljni vzpon. Četrta etapa bo kraljevska. Po 219 kilometrih bodo kolesarji prišli na vrh vzpona Sarnano Sassotetto. To bo četrti kategoriziran vzpon dneva. Dolg pa je skoraj deset kilometrov.

Tudi v peti etapi bi lahko prišlo do sprememb med najboljšimi, saj bo etapa do Filottrana razgibana, predvsem na koncu pa bo spet kratek, a strm vzpon. Že prej bodo kolesarji prevozili štiri kategorizirane klance. Predzadnja, šesta etapa bo precej lažja. Predvsem zadnjih 50 kilometrov bo lažjih in zato bodo sprinterji upali na novo priložnost. Tokrat v mestu Fano. Za konec pa še 10 km dolg posamični kronometer v kraju San Benedetto del Tronto. Lani je dirko dobil Nairo Quintana, ki zmage ne bo branil.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ