Prilagajanje - Revija BICIKEL številka 97

Prilagajanje - Revija BICIKEL številka 97
21.12.2020 AVTOR: Boštjan Svete, Foto: Sirotti

Tehnologija nam omogoča, da se lahko kljub omejitvam povezujemo oziroma prilagajamo trenutnim razmeram.

Zanimivi sogovorniki so zdaj še bolj kot pred omejitvami na voljo ravno zaradi tehnologije, ki jo uporabljajo tudi sami pri dnevnem komuniciranju. Potem ko se prebiješ mimo vseh posrednikov, oseb, ki skrbijo za podobo športnika ali organizacije, je omejitev, kot vedno, čas, ki se za razliko od pogovora v živo ne podaljša za pet ali deset minut. Pri pogovorih na daljavo je tehnologija neizprosna in za konec hladno poskrbi sama ali sogovornik s preprostim pritiskom na gumb. Navidezne kolesarske runde so vse bolj pogost način druženja. Obdobje, ko se v specializiranih kolesarskih trgovinah zbirajo seznami strank, ki čakajo na pametne trenažerje, še kar traja. Še več, seznami so vse daljši, trenažerji kapljajo tedensko in govora o kakšni redni zalogi še kar ni na vidiku. Razmere v omejenih okoliščinah delovanja gospodarstva, predvsem zaprtja neživilskih trgovin, v obdobju nakupovanja daril korenito spreminjajo naše nakupovalne navade. Naraven proces, ki nas usmerja k vse bolj pogostemu spletnemu nakupovanju, se bo tako v samo nekaj mesecih izjemno pospešil in postal naša realnost bistveno hitreje, kot je bilo načrtovano. Oziroma kot so bile ocene gospodarstva, da se bo to zgodilo.

Izjemno hitra rast spletnega nakupovanja in s tem rast števila paketov, ki jih je treba dostaviti, je presenetila večino dostavnih služb, za katere je december že tako rekorden po številu dostav. Težko si je predstavljati, da se samo od enega spletnega trgovca dnevno dostavi 30.000 paketov po Sloveniji in nič nenavadnega ni, da je zdaj že praktično pri vseh dostavnih službah dodano opozorilo, da lahko dostava namesto prvotno načrtovanih od dva do tri dni zdaj traja tudi teden dni.

Tudi sam nisem izjema in sem te dni prek spletnih trgovin naročil še kaj več, kot bi bilo potrebno, in tako se še bolj pogosto srečujeva z lokalnim poštarjem, ki dostavlja pakete in potrdi, da gre za obsedeno stanje, ki se stopnjuje. Dober teden dni je trajala dostava kolesa iz bližnje sosedne države, ki bo tako počakalo na svojo predstavitev v naslednji reviji, saj je paket prispel ravno v zaključevanju aktualne izdaje. O trenutnih vremenskih razmerah in zimski idili ni treba izgubljati besed. Ponovno smo v obdobju, ko je prilagajanje uredniškega dela še bolj intenzivno, da lahko kolo ustrezno fotografiramo in vozimo v razmerah, ki so, kakršne so, in to v omejenem času, v katerem lahko kolo ali oprema ostaneta v uredništvu. Čeprav gre za kolo, ki je »navdušeno« nad makadamkarsko razmočenimi tereni, pa je trenutna volja za vožnjo v mrazu in na razmočenih terenih razumljivo majhna. Ima pa svoje čare tudi sredi pisarne postavljeno čisto kolo, ki se ne more izogniti občasnemu zaletavanju mimoidočih, hitro pa postane prikladno mesto za odlaganje.

V enem zadnjih telefonskih pogovorov mi je sogovornik omenil, da je leto 2020 bolje čimprej pozabiti. V kolesarstvu si ga bomo seveda zapomnili za vse večne čase in tiho upali, da se z izjemnimi dosežki ponovi. Leto, ki se končuje, nam nosi sporočilo, da se bomo v prihodnje še hitreje prilagajali spremembam, ki sledijo. S potrebnim prilagajanjem bomo skupaj z vami v letu, ki bo za uredništvo v znamenju številke 100.

Ostanite zdravi in vse dobro.

Iz revije Bicikel številka 97:

Kazalo

Dirka po Španiji

Peloton

EF Rački - biti drugačen

Chris Froome in desetletje v Sky-u.

Intervju Sepp Kuss

Značke: Literatura, Dirka po Španiji
Ključne besede:
Primož Roglič
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ