Primer Nibali: "Cirkus", razmišljanje o tožbi in priprave na SP

Primer Nibali: "Cirkus", razmišljanje o tožbi in priprave na SP
16.08.2018 AVTOR: DZ, foto sirotti

Vincenzo Nibali, ki je tako nesrečno padel na dirki po Franciji že trenira. Obenem se je obregnil ob obnašanje gledalcev na kolesarskih dirkah.

Vincenzo Nibali je na dirki po Franciji zaradi gledalca padel med vzpenjanjem na Alpe d’Huez. Sicer je po padcu kljub hudim bolečinam nadaljeval z dirkanjem in prišel do cilja, potem pa je moral odstopiti, saj so zdravniki na rentgenskem slikanju odkrili, da si je pri padcu zlomil vretence. Ob padcu so kolesarji vozili v špalirju gledalcev, v dimu, ki so ga povzročile bakle in Nibali naj bi padel zaradi traka, ki ga imajo fotoaparati.

“V določenih okoliščinah je kolesarstvo postalo cirkus. Gledalci morajo biti, vendar v takih situacijah to ni dobro. Ljudje popijejo preveč alkohola in naredili bi vse, zgolj za to, da bi se pojavili na televiziji. Z ljudmi na sredini ceste, ki pogosto nosijo še zastave vozimo na slepo. Ne vidimo niti, kje se vozimo in samo prosimo tistega tam zgoraj, da se nam bo cesta odprla,” je za Gazzetto dello Sport dejal Vincenzo Nibali. Po padcu je moral z reševalnim avtomobilom v bolnišnico.

Nibali je moral odstopiti z dirke, na katero se je pripravljal vso sezono: “Z ekipo smo drago plačali to situacijo. 70-odstotkov prepoznavnosti določene ekipe pride po zaslugi dirke po Franciji. Poleg tega, Froome se sicer nikoli ne pritožuje, vendar pa se vam zdi pošteno, da je prejemal udarce, medtem ko je opravljal svoje delo? Enega izmed udarcev je prejel tik pred mojim padcem. Prepogosto dirkamo v norem okolju.”

Nibali je zdaj lahko še kako vesel, da že lahko trenira in se pripravlja na svetovno prvenstvo v Innsbrucku. Zdravniki naj bi mu namreč dejali, da je imel pri padcu veliko sreče. “Če pomislite. Noro je. Na tleh sem ležal. Negiben in v hudih bolečinah. Prav lahko bi postal invalid. Na cilju sploh nisem mogel s kolesa. Pri ekipi so takoj vedeli, da gre za resno stvar. Najhujši trenutek pa sem doživel, ko so mi rekli, da bom moral počitvati tri mesece. Obstal sem z odprtimi usti. Potem pa se je takoj začela operacija takojšnje okrevanje,” je še dejal Nibali.

Spomnimo. Potem ko je Nibali padel, ga je s tal pobral eden izmed gledalcev in Italijan je nadaljeval z dirko. Sicer pa se je spet oglasil tudi glavni menedžer moštva Bahrain Merida Brent Copeland, ki je potrdil, da z odvetniki še vedno iščejo pravno pot do morebitne odškodnine, saj so bili zaradi Nibalijevega odstopa krepko oškodovani.

“Z odvetniki ocenjujemo situacijo. Analiziramo, kako in zakaj je prišlo do tega in zakaj so ljudje rinili na tisto stran ceste, medtem ko so bili policisti zelo blizu. Verjamemo, da bi lahko v tej situaciji organizatorji bolje poskrbeli za varnost in tisto območje zaprli. Voziš na Alpe d’Huez. Veš, da je to odsek, kjer bodo kolesarji napadali- Vsaj v zadnjih štirih ali petih kilometrih, če ne že prej. To je najpomembnejši vzpon in veš, da bodo nanj drle množiče gledalcev. Menimo, da bi morali narediti več, da bi zaščitili tisto območje,” je dejal Copeland.

Obenem je poudaril, da so z Nibalijevim odstopom utrpeli hudo škodo, saj je Tour najbolj odmevna dirka: “Razumemo, da ne moreš zavarovati celotne trase, vendar pa bi lahko vsaj na Alpe d’Huez poskrbeli za večjo varnost.” Že predtem je predsednik UCI David Lappartient v obrambo agenciji ASO (organizatorji dirke po Franciji) dejal, da so letos na Touru uporabili rekordno število ograj. Na Alpe d’Huez so bile ograje v prvih treh kilometrih in potem v zadnjih štirih. Poleg tega so aktivirali prek petsto policistov:

“Videli bomo, kako še lahko izboljšamo situacijo. Dimne bombe so zdaj prepovedane, a še vedno se najdejo norci,” je zaključil Lappartient. Se je pa Nibali zdaj že osredotočil na zaključni del sezone. Nastopil bo na bližajoči se dirki po Španiji, pa čeprav je daleč od tiste prave forme. Seveda z mislijo na SP v Innsbrucku:

“Vuelta predstavlja najboljšo pot do Innsbrucka. Veš, da boš v Španiji našel pravo formo. Tudi brez truda, boš tam vozil v pravem ritmu. Brez Vuelte se zgolj s treningi težje pripraviš na svetovno prvenstvo. V petek sem opravil prvi resnejši trening. Tri ure s preizkusom, da ocenimo stanje. Domov sem se vrnil mrtev. Moja forma je podobna januarski.” Torej je Nibali daleč od pripravljenosti, ki jo je kazal na Touru, ko je konkuriral najboljšim. Poleg tega mu tudi poškodovano vretence še vedno povzroča težave: “Med testiranjem se nisem počutil nelagodno. Če pa več časa preživim v določenem položaju, čutim bolečino. Težko se obrnem na desno, vendar pa upam, da bo boljše.”

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ