Primož Roglič do druge zaporedne zmage

Primož Roglič do druge zaporedne zmage
08.06.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Primož Roglič. Drugi dan, druga zmaga na dirki po Dofineji. Tudi tokrat je dobil sprint na ciljnem vzponu in še povečal prednost pred zasledovalci.

Kraljevska sedma etapa na dirki po Dofineji. Albertville je gostil start, cilj pa Samoens 1600. Kolesarji so morali premagati 155 kilometrov in kar štiri kategorizirane vzpone. Prvi trije so bili prve kategorije, zaključni pa ekstra kategorije.

Primož Roglič je z na tej dirki zelo močno Boro Hansgrohe branil rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku in takoj po startu je prišlo do številnih napadov. Kmalu po startu se je pričelo vzpenjanje na prelaz Saisies. Vrh je bil po dobrih 33 kilometrih in potem se je vendarle oblikovala skupina desetih ubežnikov, med katerimi so bili tudi Soler, Formolo, Bouwman, Martin, Barguil …

Glavnina je po prihodu v Megeve in po odpeljanih več kot 50 kilometrih zaostajala za štiri minute. Ubežniki so to prednost uspeli zadržati tudi prek vzpona Araches in do vznožja bolj poznanega prelaza Ramaz. Na tem, 13,9 km dolgem vzponu s 7,1-odstotnim povprečnim naklonom je pobudo v ospredju prevzel Marc Soler, ki je vozil tudi v virtualni rumeni majici. Sledil mu je samo Warren Barguil.

Prek Ramaza na 118 kilometru in po spust do Les Millieresa je karavana prišla do vznožj zaključnega vzpona na Samoens 1600. Gre za 10 kilometrov dolg klanec z 9,3-odstotnim povprečnim naklonom. Že predtem je Bora Hansgrohe krepko pospešila in jasno je bilo, da se tudi Roglič dobro počuti. Že na začetku vzpona sta popustila Jack Haig in Sepp Kuss.

Vzpon je nadvse strm in po vsega treh kilometrih je v ozadje pričel drseti drugi v skupnem seštevku Remco Evenepoel. Spredaj je pospešil Giulio Ciccone in le redki so mu lahko sledili. Rogliču pa je zvesto pomagal Aleksander Vlasov. Rus je bil spet izjemen in je poskrbel za dodatno selekcijo. Dobra dva kilometra pred ciljem pa je skupina z najboljšimi prehitela še zadnjega ubežnika Solerja.

Vlasov je vztrajal pri narekovanju ritma vse do osemsto metrov pred ciljem, ko je napadel Santiago Buitrago. A Roglič je imel tudi tokrat vse pod nadzorom, tudi ko je napadel Oier Lazkano. Počakal je na zaključne metre in napadel za drugo etapno zmago v dveh dneh. Tokrat se mu je najbolj približal Matteo Jorgenson. Ciccone, Lazkano in Gee so izgubili dve sekund, osem jih je izgubil Rodriguez, potem pa Buitrago, de Plus, Vlasov, Landa, Romo …

Evenepoel je bil 13. Zaostal je za 1:46. V skupnem seštevku je dan pred koncem Roglič prednost povečal na 1:02 pred zdaj drugim Jorgensonom. Derek Gee je z zaostankom 1:13 tretji, Vlasov na četrem mestu zaostaja za 1:56. Sledijo Rodriguez, Evenepoel, De Plus, Lazkano, Ciccone, Landa … Pred kolesarji je še zadnja etapa, ki pa bo še zelo zahtevna.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ