Primož Roglič dobil dirko po Algarveju!

Primož Roglič dobil dirko po Algarveju!
19.02.2017 AVTOR: D. Z.
Primož Roglič je junak etapne dirke po Algarveju. Zadnjo, peto etapo je končal na petem mestu. Dovolj za končno zmago!

Primož Roglič je na dirki ekstra kategorije po Algarveju najprej v prvi gorski etapi osvojil drugo mesto.

Šele v sprintu ga je premagal Daniel Martin. Naslednji dan je v vožnji na čas postavil tretji čas. Zaostal je samo za evropskim prvakom Castroviejom in svetovnim prvakom v tej disciplini Tonyjem Martinom. To je bilo dovolj, da je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Sledila je ravninska etapa, v kateri je brez težav obdržal rumeno majico.

Potem pa zadnja, peta etapa. Ta je bila nadvse zahtevna. Kolesarji so namreč morali premagati kar pet kategoriziranih vzponov, tudi ciljnega. Etapa je bila dolga 179,2 km, končala se je na vrhu Malhaa. Takoj po začetku so bile hitrosti izjemne, do pravega pobega pa kljub številnim napadom ni prišlo.

Šele ob močnem stranskem vetru se je odcepila skupina 21 kolesarjev, ki si je privozila nekaj več kot dve minuti in pol prednosti. Najboljši v skupnem seštevku v tej skupini je bil Lammertink, ki pa je za Rogličem zaostajal za skoraj pet minut. Na predzadnjem vzponu so imeli ubežniki vsega minuto prednosti, medtem ko so v glavnini ritem narekovali člani Skya. Na vrhu vzpona so v ospredju ostali samo še Goncalves, King in Schwarzmann.

Sky je nadaljeval z narekovanjem ritma in kmalu po začetku zadnjega vzpona so bili ubežniki ujeti. Zadnji se je predal Lammertink. Primož Roglič pa se je vseskozi vozil suvereno, čeprav je bil ritem že resnično peklenski. Kilometer pred ciljem je ostro napadel Amaro Antunes, ki je uspel zadržati prednost pred ostalimi. Veselil se je zaslužene zmage. Napadel je tudi Michal Kwiatkowski, ki je poskušal odščipniti nekaj sekund Rogliču.

A slednji se ni dal. Na koncu je zasedel pet mesto. Pred njim so poleg zmagovalca bili še Garcia de Mateos, Tiesj Benoot in Kwiatkowski. Dovolj, da se je Roglič veselil prestižne zmage v skupnem seštevku. Na koncu je imel 22 sekund prednosti pred Kwiatkowskim in 55 pred Tonyjem Gallopinom. Sledili so Sanchez, Antunes, Martin, Castroviejo, Benoot, Nocentini … Simon Špilak je z zaostankom 2:41 zasedel 12. mesto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ