Primož Roglič dobil dirko po Emiliji! (FOTO)

Primož Roglič dobil dirko po Emiliji! (FOTO)
05.10.2019 AVTOR: DZ

Primož Roglič je dobil prestižno enodnevno dirko po Emiliji! Na zaključnem vzponui San Luca je bil prepričljivo najmočnejši! Na tem klancu se je končal prolog na dirki po Italiji!

Enodnevna dirka ekstra kategorije po Emiliji poteka po za tiste, ki se spremljali letošnjo dirko po Italiji že poznanih cestah. Bologna je namreč gostila start, cilj pa je bil na vrhu vzpona na San Luco nad Bologno. Na startu prestižne preizkušnje so bili številni zvezdniki. Med njimi Primož Roglič in Jan Polanc.

Med drugimi pa še Egan Bernal, Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, Jack Haig, Esteban Chaves, Richard Carapaz, Alejandro Valverde, Mikel Landa, David Gaudu, Michael Woods, Sergio Higuita, Jakob Fuglsang, Dylan Teuns, Warren Barguil, Pierre Latour, Diego Ulissi … Še bi lahko naštevali. Mnogi to dirko vzamejo za zadnjo pripravo pred zadnjo veliko klasiko - dirko po Lombardiji.

Trasa je nadvse težka. Kolesarji morajo po dobrih 70 kilometrih premagati 19,6 km dolg vzpon na Brasimone. Potem še Valico Ganzole. Potem pa so po 170 kilometrih prišli na zaključne kroge. Premagati so jih morali pet, vključno s ciljnim klancem na San Luco. Na ta vzpon so se kolesarji letos podali na prologu dirke po Italiji.

Takrat je bil najboljši Primož Roglič. Tokrat smo na zaključnih krogih bili priča številnim napadom. Najresnejšega sta uprizorila Pierre Latour in Diego Ciccone. Le izbrana skupina z najboljšimi ju je ujela na vrhu vzpona, tik pred vstopom v zadnji krog. Do cilja je bilo še vsega devet kilometrov. V skupini pa je bil tudi Primož Roglič. Pa Nibali, Bernal, Carapaz, Valverde, Ulissi …

Roglič je kot prvi prečkal ciljno črto in se je tako v ospredju podal na spust. Pred kolesarji je bil še en krog. Na krajšem vzponu v krogu je z napadom poskusil Valverde, a so bili ostali pozorni. Sledili so novi napadi, medtem ko so nekateri kolesarji spet ujeli stik z vodilnimi.

Potem pa so pospešili Ulissi, Brambilla in Molard. Hitro so si privozili občutnejšo prednost, saj so se v ozadju pričeli spogledovati in taktizirati. Do cilja je bilo še šest kilometrov. Po novem spustu je sledil samo še ciljni klanec. Govorimo o 2,1 km dolgem vzponu z 9,4-odstotnim povprečnim naklonom.

Takoj ob vstopu na ta vzpon je pospešil George Bennett. Ubežnikom sta se pridružila Higuita in Chaves. Predvsem Ivan Sosa je poskrbel, da so v zadnji 1,5 km najbolji kolesarji vstopili skupaj. Bilo je dobrih deset kolesarjev. Kilometer pred ciljem – na najstrmejšem odseku – je napadel Primož Roglič. Poskrbel je za dokončno selekcijo. Nihče več mu ni mogel slediti. Primož Roglič je dobil prestižno enodnevno dirko!

Rezultati
1. Primož Roglič (SLO, Jumbo Visma) 5:08:08
2. Michael Woods (KAN, EF Education First) +0:15
3. Sergio Higuita (KOL, EF Education First) isti čas
4. Bauke Mollema (NIZ, Trek Segafredo) 0:17
5. Alejandro Valverde (ŠPA, Movistar) isti čas
6. Diego Ulissi (ITA, UAE Team Emirates) 0:21
7. Pierre Latour (AG2R La Mondiale) 0:24
8. Jakob Fuglsang (DAN, Astana) isti čas
9. Egan Bernal (KOL, Ineos) 0:28
10. Gianluca Brambilla (ITA, Trek Segafredo) 0:32

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ