Primož Roglič in številni zvezdniki v Veliki Britaniji

Primož Roglič in številni zvezdniki v Veliki Britaniji
01.09.2018 AVTOR: DZ, foto sirotti

Jutri se bo začela dirka po Veliki Britaniji, na startu pa bodo številni zvezdniki: Roglič, Froome, Thomas, Gaviria, Greipel, Ewan, Poels, Martin, Alaphilippe ...

Jutri se bo začela osemdnevna dirka po Veliki Britaniji. Govorimo o dirki ekstra kategorije. Organizatorji pa so letos uspeli na start privabiti številne zvezdnike. V očeh slovenskih navijačev vsekakor izstopa Primož Roglič, ki se na uradne dirke vrača po padcu na klasiki San Sebastian. Roglič bo nosil številko ena, saj lanskega zmagovalca Larsa Booma – vozi namreč v ekipi LottoNL Jumbo – letos na startu ne bo. Je pa Roglič tudi edini Slovenec na dirki.

Med zvezdniki moramo vsekakor izpostaviti zmagovalca letošnje dirke po Franciji Gerainta Thomasa in zmagovalca letošnje dirke po Italiji, zmagovalca štirih dirk po Franciji in lanske dirke po Španiji Chrisa Frooma. Potem so tu Wout Poels, Julian Alaphilippe, Tony Martin, pa sprinterji Fernando Gaviria, Caleb Ewan in Andre Greipel ... Vsekakor zavidljiva zasedba, pa čeprav sta nastopa morala odpovedati Marcel Kittel in Mark Cavendish, sprinterja, ki imata za sabo povsem ponesrečeno sezono. Nekateri bodo tu nabirali kilometre v pripravah na nadvse zahtevno svetovno prvenstvo.

Brez dvoma tudi Alaphilippe in Roglič, ki sta izjemne dvoboje uprizarjala že na letošnji dirki po Baskiji. Vse skupaj se bo začelo z razgibano etapo med Pembrey Country Parkom in Newportom. Osem kilometrov pred ciljem bo kilometer dolg vzpon s skoraj desetodstotnim naklonom, ki bi lahko poskrbel za prva presenečenja. V drugi naj bi kljub dvema vzponoma druge kategorije na svoj račun prišli sprinterji – a le tisti najbolje pripravljeni. Start in cilj tretje etape bo v Bristolu. Sedem kilometrov pred ciljem bo vzpon druge kategorije. Potem pa spust in nov vzpon pred ciljem. Sledil bo sprinterski dan in potem zahteven ekipni kronometer.

Prva polovica 14 kilometrov dolge preizkušnje od Cockermoutha do Whinlatter Passa bo bolj ali manj ravninska, druga polovica pa bo potekala na vzpon. Naslednji dan bo na sporedu najtežja, 169 kilometrov dolga etapa. Barrow in Furness bo gostil start, cilj pa tako kot dan prej Whinlatter Pass. Tokrat se bodo kolesarji nanj podali z druge strani kot dan prej. Gre za 3,9 km dolg vzpon s povprečnim naklonom 6,5 %. Med etapo ga bodo kolesarji prevozili dvakrat. Poleg tega pa še tri kategorizirane vzpone. Bosta pa zato zadnji dve etapi lažji, namenjeni sprinterjem. Dirka se bo končala v Londonu, kjer bodo kolesarji v 78 kilometrih prevozili 14 krogov.

Etape na dirki po Veliki Britaniji
1. etapa, 2.9.2018: Pembrey Country Park – Newport, 175 km
2. etapa, 3.9.2018: Cranbrook – Barnstaple, 174 km
3. etapa, 4.9.2018: Bristol – Bristol, 125 km
4. etapa, 5.9.2018: Nuneaton – Royal Leamington Spa, 183 km
5. etapa, 6.9.2018: Cockermouth – Whinlatter Pass (ekipni kronometer), 14 km
6. etapa, 7.9.2018: Barrow in Furness – Whinlatter Pass, 169 km
7. etapa, 8.9.2018: West Bridgford – Mansfield, 223 km
8. etapa, 9.9.2018: London – London, 77 km

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ