Primož Roglič in Tadej Pogačar po dveh dneh dirkanja

Primož Roglič in Tadej Pogačar po dveh dneh dirkanja
07.04.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

"Je bilo pravo dirkanje na zadnjem klancu," je za RTV Slovenija dejal Primož Roglič, Tadej Pogačar pa: "Dobro sem se počutil na klancu in malo smo poskušali."

"Nekako mi še vedno ugaja ta hlad. Ampak tudi jaz sem samo človek in se moram zdaj oditi obleči."
Tadej Pogačar

Razplet druge etape na dirki po Baskiji je bil vsekakor zanimiv. Tak, kot so si ga želeli predvsem organizatorji. Napadi so se vrstili, v ospredju so bili zares tisti najboljši, do zmage pa je vendarle prišel domačin. Po zares pogumnem napadu in begu na zadnjem spustu. Aranburu je imel potem še dovolj moči, da je obdržal prednost na kratkem, a strmem ciljnem vzponu.

Dobre noge sta pokazala tudi glavna favorita za končno zmago Primož Roglič in Tadej Pogačar. Oba sta sodelovala pri napadih na zadnjem daljšem vzponu. Najprej Pogačar, potem še Roglič. "Kar težka etapa. Dobro sem se počutil na klancu in z Brandonom sva malce poskušala. Ni se izšlo po načrtu, a tretje mesto v etapi in štiri bonifikacijske sekunde so, tako da smo kar zadovoljni," je po prihodu na cilj za RTV Slovenija dejal Pogačar.

S petega mesta je napredoval na skupno četrto. Vodstvo je obdržal Roglič, ki je po podelitvi priznal: "Je bilo pravo dirkanje na zadnjem klancu. Lepo je bilo videti, da sem bil z najboljšimi. Zraven. Vsi vemo, da smo tu s precej mlado ekipo. Tudi sam prihajam po Pariz-Nici in po ne ravno zaključku, ki bi si ga želel. Moramo vsi skupaj videti, kako bo šlo. Zdaj sem že super zadovoljen z včerajšnjim rezultatom. Zdaj pa dan po dan. Dali bomo vse od sebe in videli, kako nam bo šlo."

Roglič je prek predzadnjega vzpona prišel z vodilno skupinico, ki pa so jo zasledovalci na spustu ujeli. Ni želel pretiravati na tehnično zahtevni in zaradi spolzkega cestišča tudi nevarni poti: "Sigurno nisem bil ravno jaz tisti, ki bi napadel na spustu. Sem bil zadovoljen, da sem brez večjih težav prišel do cilja." Ni se mu sicer uspelo uvrstiti med prve tri, ki prejmejo odbitne sekunde, je pa vseeno obdržal rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku:

"V bistvu je bila res dirka z vsemi najboljšimi. Kot sem rekel, danes je zgodba zaključena. Gledati moramo na jutri in potem na naslednje dni." Nadaljevanja se veseli tudi Pogačar. Motivacijo lahko črpa tudi z današnje vožnje in prejetih odbitnih sekund: "Štiri sekunde zdaj na koncu. To je zelo malo, a do konca je še nekaj dni." Predvsem pa se je po cilju vsem - vsaj tistim, ki niso imeli dodatnih obveznosti zaradi podelitve majic - mudilo na avtobuse in hotele.

"Vsi vemo, da smo tu s precej mlado ekipo. Tudi sam prihajam po Pariz-Nici in po ne ravno zaključku, ki bi si ga želel. Moramo vsi skupaj videti, kako bo šlo."
Primož Roglič

Kolesarji so bili namreč povsem premraženi. Tudi Tadej Pogačar: "Nekako mi še vedno ugaja ta hlad. Ampak tudi jaz sem samo človek in se moram zdaj oditi obleči," je z nasmehom za RTV Slovenija še priznal Pogačar. Jutri bo vsekakor precej težja etapa. Amurio gosti start, cilj pa Emualde oziroma klanec Laudio. Kolesarji bodo morali premagati štiri kategorizirane vzpone.

Zadnjih 25 kilometrov je še posebej zahtevnih. Za konec pa še ciljni klanec. Dolg je 3,1 km, povprečni naklon pa je kar 10,2-odstoten. Tu bo vsekakor že prišlo do večjih razlik. 168 kilometrov dolga etapa se bo končala na 484 metrih nadmorske višine. Roglič v skupnem seštevku brani pet sekund prednosti pred Aranburujem, šest pred McNultyjem in 24 pred Pogačarjem. Sledijo Yates, Schachmann, Vingegaard, Fraile, Kelderman, Bilbao …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ