Primož Roglič na cilju s svetovnim prvakom

Primož Roglič na cilju s svetovnim prvakom
09.10.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Tre Valli Varesine. Primož Roglič je zasedel 22. mesto. Na cilju v skupini z največjimi favoriti. Zmagal je Toms Skujins.

V Italiji se nadaljuje serija enodnevnih dirk prve in ekstra kategorije. Tokrat so se kolesarji merili na dirki ekstra kategorije Tre Valli Varesine. Tudi ta preizkušnja je bila kar zahtevna in razgibana. Saronno je gostil start, cilj pa Varese. Po 85 kilometrih so kolesarji prvič prečkali ciljno črto. Sledilo je šest krogov čez km dolg vzpon Montello. Po šestih krogih pa so kolesarji zavili še v daljši, 21,2 km dolg krog. Na startu sta bila dva Slovenca. Primož Roglič in Kristijan Koren. Po osvojenem naslovu svetovnega prvaka se je prav na tej preizkušnji na dirke vrnil Alejandro Valverde, ki je tako tudi uradno predstavil mavrično majico.

Takoj po startu je prišlo do številnih napadov, a nihče ni bil uspešen. Šele po dobrih 30 kilometrih dirkanja se je v ospredju izoblikovala manjša skupina ubežnikov. Sestavljali so jo Matteo Bono (UAE Team Emirates), Michael Storer (Team Sunweb), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF), Edoardo Zardini (Willier Triestina-Selle Italia) in Paolo Toto (Sangemini - MG Kvis). Privozili so si dobrih devet minut prednosti. Potem pa je glavnina pospešila in ob prvem prečkanju ciljne črte je bila razlika vsega pet minut. 50 kilometrov pred ciljem pa so se pričeli resnejši napadi. Visconti, Pedrero, Latour. Majka, Sanchez … Kmalu se je v ospredju združila skupina 13 kolesarjev.

Ob vstopu v daljši krog so imeli pol minute prednosti. Potem pa je ekipa Education First poskrbela, da so bili ubežniki ujeti. Sledili so novi napadi. Kasneje se je izkazalo, da je na rahlem spustu prišlo tudi do odločilnega pobega. Napadli so Toms Skujins, Mathias Frank, Robert Power, Giovanni Visconti, Emanuel, Wilco Kelderman, Antwan Tolhoek, Ivan Santaromita in Peter Kennaugh. Z majhno prednosti so vstopili v zadnjih 20 kilometrov. Iz ozadja so se vrstili napadi v vse manjši skupini okrog mavrične majice. Tam se je prepričljivo vozil tudi Primož Roglič. Sledil je zadnji vzpon Morosolo.

Med ubežniki je prvi napadel Power, potem pa še Kennaugh. Zasledovalci so bili že zelo blizu in to so izkoristili Pinot, Woods in Uran. Ostali na te napade niso odgovorili. Čez vzpon je prvi prišel Uran, vendar pa je Pinot poskrbel, da so Kolumbijca ujeli. Sledil je hiter spust proti cilju, medtem ko so se zasledovalci, med katerimi je bil aktiven tudi Roglič, trudili, da bi ubežnike ujeli. Vendar pa jim je zmanjkalo kilometrov. Sedmerica je ohranila 13 sekund prednosti. Uran se je žrtvoval za Woodsa in narekoval ritem. A v sprintu je bil prehiter Skujins, ki je premagal Pinota in Kennaugha. Sledili so Woods, Frank, Kelderman in Uran. Sprint prve zasledovalne skupine je dobil Julien Simon. Svetovni prvak Valverde je bil 15., Primož Roglič pa 22.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ