Primož Roglič o Giru, Touru ... željah in ciljih

Primož Roglič o Giru, Touru ... željah in ciljih
29.10.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Primož Roglič, najprej vse najboljše za 30 rojstni dan. Tik pred rojstnim dnem pa je na spektaklu v japonski Saitami najboljši kolesar na lestvici UCI spregovoril za španski časopis Marca.

"Tek, spremljanje športa prek televizije in preživljanje časa z družino."

"Tek, spremljanje športa prek televizije in preživljanje časa z družino," je za Marco na Japonskem dejal Primož Roglič. Seveda je govoril o tem, kako bo preživel prosti čas po nadvse naporni, a izjemno uspešni sezoni 2019. Najuspešnejši do zdaj. Je namreč najuspešnejši kolesar leta. Na lestvici UCI je zasedel prvo mesto: "Vesel sem tega, saj je to dokaz, da sem bil skozi celotno sezono zelo dober. Na to sem lahko ponosen."

Roglič je za Marco potrdil, da je na Japonskem – kot povabljenec se je udeležil revialne dirke v Saitami in zasedel tretje mesto – lahko precej bolj sproščen, kot je bil skozi celotno sezono. Pa se je po številnih uspehih kaj spremenil? "Ne. Še vedno sem kolesar. Tiha oseba, ki je trdo delala za te uspehe. Vem, da se bom moral še bolj potruditi, če želim postati še boljši."

"Tour je Tour. Rad imam številne dirke, vendar moram priznati, da se nobena na približa Touru."

V intervjuju se je spomnil tudi najtežjih in najlepših stvari v letu 2019: "Giro je bila ena izmed najbolj bolečih izkušenj. Najtežje je bilo v zadnjem tednu, saj nisem našel pravih občutkov. Nibali in Carapaz sta bila zelo močna. V zadnjih dneh je bilo res težko. Najlepši trenutek pa je prihod v Madrid. Ko sem končno dobil tritedensko dirko." Kaj pa prihodnost? Kaj pa leto 2020? Seveda je vprašanje predvsem, na kateri tritedenski dirki bo nastopil.

Giro ali Tour? Dokončno bo znano po prvih resnejših pripravah z ekipo, sam pa pravi: "Trasi Gira in Toura so že predstavili, vendar pa ju nisem še imel časa podrobneje preučiti. Obe sta mi všeč, vendar menim, da bom šel v Francijo." Seveda bi si želel večjega števila kilometrov v vožnji na čas, a izrazil je zadovoljstvo nad traso edinega kronometra na Touru 2020. Ta bo na sporedu predzadnji dan, v 20. etapi.

"Razveselil sem se, ko sem videl, da so kronometer uvrstili na predzadnji dan."

Najprej bo ravninski odsek, potem pa se bodo kolesarji podali na znameniti vzpon La Planche des Belles Filles: "Tu lahko naredim razliko. Ta etapa mi je najbolj všeč. Rad bi oblekel rumeno majico in jo potem nosil v Parizu. Razveselil sem se, ko sem videl, da so kronometer uvrstili na predzadnji dan. Vendar pa se nočem prenagliti. Gremo korak za korakom. Do zdaj sem odpeljal samo dva Toura in moram biti previden."

Roglič je leta 2017 in 2018 nastopil na Touru. Prvič je dobil kraljevsko etapo. Naslednje leto je po zmagi v zadnji gorski preizkušnji Tour končal na četrtem mestu v skupnem seštevku. Novinar Marce mu je postavil tudi zanimivo vprašanje. Naslednje leto bodo na sporedu še olimpijske igre. Kaj bi mu bilo bolj všeč, dobiti Tour ali osvojiti zlato olimpijsko medaljo?

"Bernal, Froome, Lopez, Nibali, Valverde, Nairo. Veliko jih je in tudi vse mlajši prihajajo, kot je na primer rojak Pogačar."

"Tour je Tour. Rad imam številne dirke, vendar moram priznati, da se nobena na približa Touru. Kot sem že dejal, moj cilj je osredotočiti se na Tour. Bolj kot vse si želim osvojiti rumeno majico." Roglič si je po dirki ogledal tudi traso cestne dirke, s katero se bodo kolesarji soočili na olimpijskih igrah v Tokiu. Predvsem pa so z ekipo Jumbo Visma že letos dokazali, da se lahko postavijo po robu zvezdnikov polnemu Ineosu:

"Mislim, da se jaz, Dumoulin in Kruijswijk na tritedenskih dirkah lahko borimo za zmago. A vedno moraš spoštovati konkurente. Bernal, Froome, Lopez, Nibali, Valverde, Nairo. Veliko jih je in tudi vse mlajši prihajajo, kot je na primer rojak Pogačar." Na koncu je Roglič odgovoril še na to, ali razmišlja o tem, da bi v prihodnosti po uspehih morda prehitel tudi Frooma? "Ne zdaj. On je dobil štiri Toure in se bo boril za peto zmago. Trenutno želim sam dobiti enega."

"Trasi Gira in Toura so že predstavili, vendar pa ju nisem še imel časa podrobneje preučiti. Obe sta mi všeč, vendar menim, da bom šel v Francijo."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ