Primož Roglič o vzponu na Tri Kralje

Primož Roglič o vzponu na Tri Kralje
10.06.2015 AVTOR: D. Z.
Kje se bo odločila dirka po Sloveniji? Po vsej verjetnosti na Treh Kraljih. Nekaj misli o tem vzponu je strnil Primož Roglič.

Trije Kralji bodo še drugič zapored gostili cilj kraljevske etape na dirki po Sloveniji. Predtem bodo morali kolesarji premagati tri kategorizirane vzpone. Vse v okolici Slovenske Bistrice. Najprej se bodo povzpeli na 777 metrov visoko Zgornje Zabukovje. Sledil bo vzpon na 660 metrov visoko Veliko Tinje in potem spet vzpon na Zgornje Zabukovje. Potem pa bo na vrsto prišel zaključni vzpon. Trije Kralji.

Organizatorji so zapisali, da gre za dobrih 14 km dolg klanec s povprečnim naklonom 5,6 %. Najstrmejši odsek pa doseže 12 % naklon. Najstrmejši je prvi del klanca, ki bi ga morali tisti najboljši hribolazci najbolj izkoristiti. »Vzpon se takoj začne s pravo strmino. To je tudi najtežji del in tu se bo že naredila prva prava selekcija. Najboljši bodo vozili približno 20 kilometrov na uro. Lani je tu že prišlo do prvih razlik. Najmočnejši so se nam odpeljali. Ker pa je klanec zelo dolg, vozijo tisti najboljši tu še vseeno z določeno rezervo, « je prve štiri kilometre opisal Primož Roglič.

Nekdanji skakalec je letos samo še potrdil, da je odličen hribolazec, na katerega bodo pri Adriji Mobilu lahko računali tudi na dirki po Sloveniji. Nenazadnje je letos pripravljenost potrdil že z drugim mestom na dirki po Hrvaški in kasneje z zmago na dirki po Azerbajdžanu. Roglič je vzpon razdelil na tri dele. Prvega je že opisal. Drugi del je nogam bolj prijazen: »Ni več tako strm, je pa precej bolj konstanten. Tisti, ki bo v prvem delu pretiraval, da bi obdržal stik, bo tu zaostal. Klanec od tu naprej ni več tako zahteven. «

Potem pa sledi celo krajši spust, kjer se kolesarji peljejo tudi več kot 50 km/h. Za konec je spet nekaj strmih, a ne tako dolgih 'špic'. »Tu hoče vsak najhitreje priti na vrh. Vsi bodo na koncu z močmi in že malo strmine je dovolj, da se bodo naredile razlike. Gre za zelo dolg vzpon in prav dolžina ga dela zahtevnega. Ogromno je menjav ritma zaradi razgibanega terena, « je še povedal Roglič. Prepričan je, da bo povprečna hitrost najboljših na tem vzponu presegla 20 km/h.

Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ