Primož Roglič oblekel rumeno majico

Primož Roglič oblekel rumeno majico
10.03.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Pariz-Nica. Primož Roglič spet v rumeni majici! Tokrat je na koncu ostal brez pomočnikov, a imel je dovolj moči, da je ubranil vse napade. Do konca dirke so še tri etape.

Saint Just Saint Rambert je gostil start pete etape na dirki Pariz-Nica Saint Sauveur de Montagut pa cilj. Vmes so morali kolesarji premagati tri vzpone prve kategorije, po enega druge in tretje in pred spustom v cilj še nekategoriziran vzpon, kjer je bil sprint za odbitne sekunde.

Že pred startom je bilo jasno, da bo etapa nadvse zanimiva, pestra in polna akcije. Wout Van Aert je nosil rumeno majico, Primož Roglič pa je bil v skupnem seštevku tik za njim, a Van Aert je že včeraj namignil, da majice ne bo poskušal ubraniti in da je Roglič v Francijo prišel po končno zmago. Na startu je manjkalo kar precej kolesarjev, saj jih je kar 18 zapustilo dirko zaradi prehladov in bolezni. Med etapo so odstopili še štirje kolesarji.

Na prvem vzponu se Col de la Croix de Chaubouret se je izoblikovala skupina desetih ubežnikov, med katerimi je bil tudi Brandon McNulty. Hitro so si privozili več kot šest minut prednosti, medtem ko so v ozadju ritem narekovali kolesarji Jumbo Visme. Po štirih kategoriziranih vzponih od petih in po prevoženih več kot 140 kilometrih od skupno 189 so imeli ubežniki še vedno šest minut prednosti in postalo je jasno, da se bodo udarili za zmago.

Na prelaz Mure je McNulty napadel in sam nadaljeval proti cilju. Nihče mu ni več sledil in Američan se je lahko veselil etapne zmage. To je bila njegova tretja zmaga v tej sezoni. V skupini s favoriti je popustil tudi Van Aert, naenkrat pa je Rogliču po napadu moštva Arkea Samsic pomagal samo še Rohan Dennis. Avstralec je narekoval enakomeren ritem. Sledil je spust in še nekategoriziran vzpon na Sain Vincent de Durfort.

Tu so si sledili nekateri napadi, Roglič pa je bil pozoren predvsem na poteze Simona Yatesa in Aleksandra Vlasova. Kasneje je poskusil tudi sam, a neuspešno. Favoriti so prišli skupaj na cilj, Roglič pa je prevzel rumeno majico in ima 39 sekund prednosti pred Simonom Yatesom ter 41 pred Pierrom Latourjem. Sledijo Martinez, Vlasov, Adam Yates, Soren Kragh Andersen, Jack Haig, Nairo Quintana …

Jan Polanc je 51., Luka Mezgec 64. in Domen Novak 115. Do konca so še tri etape. "Mislim, da ima Wout v mislih drugačne načrte in cilje. Zame pa vsi vedo, da je ta dirka eden izmed ciljev. Fantje so opravili veliko dela, saj so narekovali ritem ves dan. Vsi. Zato, da sem lahko bil na koncu z najboljšimi,” je dejal Roglič. O naslednjih dneh pa:

"Ne vem, bomo videli. Dejstvo je, da ne tako zelo jutri kot pa potem nas čakata dve zahtevni etapi. Vsekakor je tudi zadnja etapa težka in lahko rečem, da sem se lani nekaj naučil. Zagotovo je še veliko dirkanja pred nami in sam se bom potrudil. Potem pa bomo videli, kaj bo to pomenilo." Roglič je lani dirko Pariz-Nica skorajda že dobil, ko je potem v zadnji etapi padel. Drugi so ga napadli in tako ni mogel več ujeti priključka, pa čeprav je bil skozi vse etape prepričljivo najmočnejši.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ