Primož Roglič odločno napadal, Julian Alaphilippe zmagal

Primož Roglič odločno napadal, Julian Alaphilippe zmagal
14.03.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Primož Roglič je v 2. etapi dirke Tirreno-Adriatico napadal, a do zmage je prišel Julian Alaphilippe. Vodi Adam Yates, Roglič je tretji. Z najboljšimi tudi Jan Polanc in Matej Mohorič.

Na dirki Tirreno-Adriatico je za kolesarji druga etapa. Ta je bila zelo razgibana. Start je gostil Camaiore, cilj pa po 195 kilometrih Pomarance. Olesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone. Za konec so se povzpeli na 6,8 km dolg vzpon s 3,6-odstotnim naklonom. Etapa ni bila ekstremno težka, tako da smo lahko pričakovali, da bodo v ospredju mojstri za enodnevne klasike. Michael Hepburn je po zmagi moštva Mitchelton Scott v ekipnem kronometru etapo začel v modri majici vodilnega v skupnem seštevku.

A jasno je bil, da bo majico izgubil, saj je kapetan avstralskega moštva Adam Yates. Na startu so bili tudi Jan Polanc, Jan Tratnik, Matej Mohorič in Primož Roglič, ki je bil po drugem mestu Jumbo Visma na uvodnem kronometru sedmi v skupnem seštevku. Ubežno skupino, ki se je sestavila kmalu po startu so sestavljali Markel Irizar (Trek-Segafredo), Stepan Kurianov (Gazprom-RusVelo), Natnael Berhane (Cofidis), Mirco Maestri (Bardiani-CSF) in Sebastian Schönberger (Neri Sottoli-Selle Italia). Privozili so si dobre štiri minute prednosti. Glavnina – Hepburn je kljub modri majici opravljal vlogo pomočnika – je ubežnike ujela 13 kilometrov pred ciljem.

Že nekoliko prej je po defektu stik z glavnino izgubil Peter Sagan, odstopil je Gianni Moscon. Šest kilometrov pred ciljem je napadel Daniel Oss, a ga je že krepko zmanjšana skupina ujela kilometer kasneje. Vseskozi se je v ospredju s pomočjo kolegov vozil Primož Roglič in je potem tudi ostro napadel. Konkurenti so ga dolgo lovili in uspelo jim je šele pred vstopom v zadnji kilometer. Potem pa je sledila priprava na sprint in po pričakovanjih je imel največ moči Julian Alaphilippe, ki ima za sabo odličen začetek sezone. Dosegel je peto zmago, ekipi Deceuninck Quick Step pa je priboril že 16. zmago.

Greg Van Avermaet je bil drugi, tretji pa Alberto Bettiol. V tem sprintu, v katerem je sodelovalo dobrih 30 kolesarjev je Roglič zasedel sedmo mesto. Odličen je bil tudi Jan Polanc na 11. mestu. V času zmagovalca je etapo na 29. mestu končal Matej Mohorič. Jan Tratnik je bil 96. Skupni seštevek? Vodi Adam Yates pred klubskim kolegom Brentom Bookwalterjem in Primožem Rogličem, ki na tretjem mestu zaostaja za sedem sekund. Sledijo De Plus, Kragh Andersen, Dumoulin, Oomen, Alaphilippe, Asgreen, Poels … Mohorič je 19., Polanc 25., Tratnik pa 89.

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ