Primož Roglič po pravi drami do končne zmage

Primož Roglič po pravi drami do končne zmage
13.03.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Primož Roglič je dobil dirko Pariz-Nica! V zadnji etapi mu je sicer nekoliko zmanjkalo moči, a je s pomočjo Wouta Van Aerta prišel do končne zmage.

Še kako živ je spomin na lansko dirko Pariz-Nica, na kateri je imel Primož Roglič vse pod nadzorom vse do zadnje, kratke, a zahtevne etape. Tudi tokrat je v zadnjo etapo vstopil kot vodilni v skupnem seštevku, a rumeno majico so želeli vsi kandidati za vrh resneje ogroziti, saj je etapa to omogočala.

Govorimo o vsega 116 kilometrov dolgi osmi preizkušnji s startom in ciljem v NIci. Kolesarji pa so morali premagati kar pet kategoriziranih vzponov. Najprej tri druge kategorije, potem pa še dva prve. Ob slabem vremenu je bilo jasno, da je na taki trasi vse mogoče. Takoj je prišlo do napadov, a pravega pobega prek prvih dveh vzponov nismo videli. Na tretjem je Jumbo Visma narekovala oster ritem in prišlo je do večje selekcije.

Odpadel je tudi Aleksander Vlasov, ki je bil do tedaj sedmi v skupnem seštevku. Po dobrih 60 kilometrih dirkanja se je pričel četrti vzpon dneva in obenem prvi izmed dveh prve kategorije. To je Cote de Peille. Dolg je 6,6 km, povprečni naklon pa je 6,9-odstoten. Ineos je pričel narekovati ostrejši ritem in ob Rogliču je ostal samo še tudi dan izjemni Wout Van Aert. 50 kilometrov pred ciljem je napadel Dani Martinez.

Na Rogličevo srečo je bil Van Aert dovolj močan, da je sledil najboljšim in v ospredju se je izoblikovala skupina Primož Roglič, Wout Van Aert, Nairo Quintana ter Simon Yates. Van Aert je narekoval tako oster ritem, da na tem klancu ni prišlo več do napadov. Na vrhu so imeli 50 sekund naskoka pred večjo skupino zasledovalcev. Sledil je spust v Nico, potem pa še vzpon na Col d’Eze.

Govorimo o 6,1 km dolgem klancu s 7,6-odstotnim povprečnim naklonom, ki je redno uvrščen v traso dirke proti soncu. Martinez je zaostal zaradi težav s kolesom. Počakati je moral zasledovalce. Čeprav je kasneje spet napadel in pokazal, da je odlično pripravljen pa vodilnih ni mogel več ujeti. Dobrih 20 kilometrov pred ciljem pa odločilna poteza. Simon Yates je napadel, slediti pa mu ni mogel nihče več.

Van Aert je ostal ob Rogliču, ki očitno ni imel dovolj moči. Yates si je privozil že 24 sekund prednosti - pred etapo je za Rogličem zaostajal za 47 sekund - a več tudi on ni mogel. Van Aert in Roglič sta se podala v lov za njim tudi na spustu in na poti do Nice sta se mu približala na vsega devet sekund. Yates je lahko slavil etapno zmago.

Roglič je bil tokrat tretji, a je dobil dirko v skupnem seštevku! Skupina z najboljšimi zasledovalci je tokrat zaostala za 1:44. Tu so bili tudi McNulty, Quintana, Adam Yates, Martinez, Haig, Poels … Skupni seštevek? Roglič je ohranil 29 sekund prednosti pred Simonom Yatesom in kar 2:37 pred Martinezom. Sledijo Adam Yates, Quintana, Haig, Izagirre, Almeida, Martin, Paret Peintre Aurelien …

Najboljši po točkah je bil Van Aert. Zbral jih je 72. Roglič na drugem mestu jih je zbral 50. Valentin Madouas je bil najboljši na gorskih ciljih. Drugi je bil Van Aert, tretji Roglič. Joao Almeida pa je osvojil belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Portugalec je član moštva UAE Team Emirates, ki je bilo najboljše med moštvi. Letošnjo dirko je končalo vsega 59 kolesarjev, kar je najmanj po letu 1985.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ