Primož Roglič potrdil zmago v Azerbajdžanu

Primož Roglič potrdil zmago v Azerbajdžanu
10.05.2015 AVTOR: D. Z.
Primož Roglič je dobil dirko po Azerbajdžanu. Matej Mugerli je končal na tretjem mestu. Marko Kump je bil najboljši po točkah. Zadnjo etapo je dobil Firsanov.

Dirka po Azerbajdžanu se je končala z zanimivo krožno etapo v Bakuju. Vsekakor ni šlo za lahko preizkušnjo. Etapa je bila dolga dobrih 140 kilometrov. V vsakem krogu so se morali kolesarji podati tudi čez vzpon in trikrat so ta vzpon tudi kategorizirali. Primož Roglič je branil modro majico najboljšega v skupnem seštevku, Marko Kump pa zeleno najboljšega po točkah. Tri kroge pred ciljem sta v ospredju vztrajala samo še Evtušenko in Zilberstein.

Evtušenko je opravil večino dela pri narekovanju ritma, medtem ko smo v glavnini videli posamezne napade. Ob vstopu v zadnja dva kroga sta imela ubežnika, ki Rogliča v skupnem seštevku nista ogrožala, še dve minuti naskoka. Roglič je imel ob sebi vseskozi Kristjana Fajta in Radoslava Rogino, tako da je lahko bil pred zaključkom etape miren. Ubežnika je glavnina ujela kmalu po vstopu v zadnji krog.

Na zadnjem vzponu je napadel Chris Horner, medtem ko je Roglič pred vzponom nekoliko zaostal in je pokazal odlično pripravljenost, ko se je prebil povsem v ospredje. Selekcija se je sicer naredila, vendar pa ni prišlo do odločinega napada. 10 km pred ciljem je napadel Matej Mugerli, v lov za njim pa se je podal Roglič, ki je imel v skupnem seštevku 34 sekund prednosti pred slovenskim državnim prvakom. Potem pa je sledil protinapad Chrisa Hornerja.

A tudi Američan ni uspel povsem razbiti skupine z najboljšimi in sledili so novi napadi. Potem je napadel drugi v skupnem seštevku Jasper Ockeloen. V ozadju sta se dve skupini združili in Rogliču je na pomoč pri lovljenju nevarnega ubežnika priskočil Radoslav Rogina. Ockeloenu sta se pridružila še Šušemoin in Firsanov. Pet km pred ciljem so imeli deset sekund naskoka in tako sta morala Rogina in Roglič opraviti ogromno dela.

Predvsem Roglič pa je bil izjemno močan in v zadnjem kilometru je skupina tako ujela ubežnike. Zelo aktiven je bil tudi Matej Mugerli, ki je bil eden izmed najhitrejših v skupini, a vse se mu ni izšlo, saj sta Firsanov in Šušemoin le nekaj metrov pred skupino z najboljšimi vztrajala. Nista hotela popustiti in za to sta bila nagrajena. Obdržala sta sekundo prednostin in tako sta se lahko udaril za etapno zmago. Pripala je Firsanovu. Matej Mugerli je osvojil tretje mesto.

Kolesar Adrie Mobila Primož Roglič se je lahko veselil končne zmage in je na prestolu nasledil Ilnurja Zakarina. Rusa, ki je lani dobil to dirko in je potem stopil na oder tudi na dirki po Sloveniji. Letos pa je že dobil dirko po Romandiji. Marko Kump je osvojil zeleno majico najboljšega po točkah.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ