Primož Roglič spet najboljši!

Primož Roglič spet najboljši!
04.05.2019 AVTOR: DZ, vir: Tour de Romandie / twitter

Primož Roglič je dobil tudi zaradi slabega vremena skrajšano kraljevsko etapo na dirki po Romandiji. Je pred ponovitvijo lanske zmage. Deseti v skupnem seštevku Simon Špilak.

Na dirki po Romandiji je za kolesarji kraljevska etapa, ki pa so jo morali organizatorji zaradi nizkih temperature na prelazu Col des Mosses skrajšati za kar 70 kilometrov. Start je gostil Lucens, cilj pa so po 107 kilometrih izpeljali na vzponu Torgon. Organizatorji so tako upoštevali pravila, ki jih določa pred leti sprejeti “protokol” o ekstremnih vremenskih razmerah. V soboto zjutraj so se sestali organizatorji, komisarji in združenje kolesarjev.

"Zaradi nizkih temperatur, močnega vetra in možnosti sneženja smo se odločili, da skrajšamo etapo," so sporočili organizatorji dirke po Romandiji. Kolesarji so morali premagati samo vzpon tretje kategorije, ki je bil na sporedu po 27 kilometrih. Sledil je razgiban del, potem pa ravninski odsek vse do vznožja zaključnega vzpona prve kategorije na Torgon.

Na 1140 metrov visoki vrh so kolesarji prišli po 10,3 km vzpenjanja. Povprečni naklon klanca je 6,5-odstoten. Etapo je v rumeni majici vodilnega v skupnem seštevku začel Primož Roglič, ki je branil šest sekund naskoka pred včerajšnjim zmagovalcem Davidom Gaudujem in osem pred Ruijem Costo.

Pobeg dneva je uspel osmerici kolesarjev. Skupino v ospredju so sestavljali: Andrea Pasqualon, Harm Vanhoucke, Alexis Gougeard, Jonas Gregaard Wilsly, Claudio Imhof, Simon Pellaud, remco Evenepoel in Daniel Martinez. Slednji je bil najnevarnejši v skupnem seštevku, saj je za Rogličem zaostajal za dobro minuto.

Ubežniki so imeli vseskozi dobri dve minuti prednosti, medtem ko so v glavnini ritem vseskozi narekovali kolesarji Jumba Visme. Zaključni klanec so ubežniki začeli z minuto in 20 sekundami prednosti, prvi pa je napadel domačin Imhof, tudi član švicarske reprezentance. Hitro pa je popustil tudi Evenepoel.

V glavnini je ob začetku vzpona ritem že začel narekovati Tony Martin. Kmalu sta v ospredju pričakovano ostala Martinez In Gougeard. Osem kilometrov pred ciljem pa je iz ozadja napadel Simon Špilak. Odgovora iz glavnine, v kateri so ritem še vedno narekovali kolesarji Jumba Visme ni bilo.

Špilak se je vseeno pogosto oziral nazaj, če se mu bo kdo približal, sam pa je postopoma lovil ubežnike. Slabih sedem kilometrov pred ciljem pa ga je skupina z najboljšimi ujela. Ubežnika pa sta imela še vsega 25 sekund prednosti. Jasno je postalo, da jima v ospredju ne bo uspelo priti do cilja. Ko so z narekovanjem ritma pričeli kolesarji Ineosa, je skupina z najboljšimi še zadnjega ubežnika Martineza ujela slabih pet kilometrov pred ciljem.

Najboljši so se pripravljali na nove napade, a hitrost je bila za vzpon zares velika. Martin je dobre tri kilometre pred ciljem poskušal z napadom, a vsi so bili pozorni. Tudi Roglič. Sledil je napad Gauduja, ki tudi ni mogel narediti večje selekcije. Potem pa je to izkoristil Steven Kruijswijk.

Pospešil je, a ravno tako so mu lahko vsi favoriti sledili. Dva kilometra pred ciljem pa je odločno napadel Primož Roglič. To je bil tisti najbolj resen napad in Geraint Thomas je dolgo časa potreboval, da ga je lahko ujel, vendar pa skupaj nista mogla zadržati manjše prednosti pred ostalimi. Nekateri so ju uspeli ujeti.

Sledili so novi napadi in sprint, v katerem pa je bil Roglič najbolj prepričljiv! Slavil je še drugo zmago na letošnji dirki. Costa je bil drugi, sledili so Thomas, Woods, Gaudu … Špilak je bil 12. Roglič ima zdaj v skupnem seštevku 12 sekund prednosti pred Costo. Sledijo Gaudu, Thomas, Grossschartner, Kruijswijk, Woods … Špilak je z minuto zaostanka deseti.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ