Primož Roglič spet z najboljšimi, rumena majica v begu

Primož Roglič spet z najboljšimi, rumena majica v begu
17.07.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na dirki po Franciji je prvo alpsko etapo dobil Julian Alaphilippe. Primož Roglič osmi, v skupnem seštevku že deseti. Van Avermaet s pobegom ubranil rumeno majico.

Na dirki po Franciji so se kolesarji po prostem dnevu soočili s prvo gorsko etapo v Alpah. Ta je bila dolga 158,5 km. Annecy je gostil start, Le Grand Bornand pa cilj. Kmalu po startu je bil na sporedu vzpon četrte kategorije, potem pa že Col del a Croix Fry. Govorimo o 11,3 km dolgem vzponu prve kategorije. Sledil je spust in takoj najtežji vzpon dneva na Monte du plateau des Glieres (ekstra kategorija). Gre za šest kilometrov dolg vzpon z 11,2 % naklonom.

Vse to v prvi polovici dirke. V zaključku pa še dva klanca prve kategorije. Najprej 8,8 km dolg Col de Romme (povprečni naklon 8,9 %). Takoj zatem krajši spust in še vzpon na Col del a Colombiere. Vzpon je dolg 7,5 km, povprečni naklon pa 8,5 %. Potem je sledil samo še spust in lažji vzpon do cilja. Že v zaprti vožnji je spet padel Mikel Landa, ki se je na tleh znašel že v nedeljski etapi s tlakovanimi odseki. Zaradi padca še nekaterih kolesarjev, se je dirka celo nekoliko kasneje začela.

Takoj po startu pa so se začeli napadi in med najbolj aktivnimi je bil Julian Alaphilippe. Sledil mu je Peter Sagan, potem pa se je izoblikovala večja skupina kolesarjev. Sestavljali so jo Tony Gallopin (AG2R), Elie Gesbert and Amaël Moinard (Fortuneo-Samsic), Ion Izagirre (Bahrain-Merida), Jack Bauer and Daryl Impey (Mitchelton-Scott), Greg Van Avermaet (BMC), Julian Alaphilippe and Philippe Gilbert (Quick Step), Peter Sagan and Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), Serge Pauwels, Tom-Jelte Slagter (Dimension Data), David Gaudu, Rudy Molard and Arthur Vichot (Groupama-FDJ), Robert Gesink (LottoNL-Jumbo), Lilian Calmejane, Rein Taaramäe (Direct Energie), Guillaume Martin in Thomas Degand (Wanty-Groupe Gobert).

Tako smo v ospredju gledali rumeno in zeleno majico. Greg Van Avermaet je vedel, da v nasprotnem primeru rumene majice ne more ubraniti in se je tako odločil za pobeg. Na letečem cilju je največ točk pričakovano pobral Sagan. Že na prej omenjenemu prelazu Col de la Croix Fry je prišo med ubežniki do napadov. Na vrhu Glieresa pa se je v ospredju izoblikovala skupina 18 kolesarjev. V glavnini so ritem narekovali kolesarji moštva Sky, vendar pa ta ritem ni bil tako zelo htier. Ubežniki so si zato privozili več kot sedem minut prednosti.

Na planoti Glieres so morali kolesarji premagati tudi makadamski odsek in tam je defekt dobil Christopher Froome, ki pa je hitro lahko ujel glavnino. Sledil je vzpon na Romme. Tam je prvi pospešil Calmejane, ki pa se je uštel. Van Avermaet se je odlično upiral in v svojem ritmu nadaljeval proti vrhu, medtem ko je s samostojnim pobegom poskušal Rein Taaramae. 31 kilometrov pred ciljem pa je napadel Alaphilippe, ki je hitro ujel tudi Estonca in nadaljeval s samostojnim pobegom.

Iz glavnine je napadel Warren Barguil, ki pa prav daleč ni mogel, saj so imeli kolesarji nasprotni veter, poleg tega so kolesarji Skyja stopnjevali narekovanje ritma. Alaphilippe je prišel kot prvi tudi na vrh vzpona Colombiere in takrat je postalo jasno, da bo dobil etapo. Na letošnji dirki je to prva francoska zmaga. Na Colombierju so tudi kolesarji Skyja poskrbeli za selekcijo. V težavah so se znašli tudi Rigoberto Uran, Bob Jungels, Bauke Mollema, Ilnur Zakarin in Rafal Majka. Proti vrhu vzpona pa je odlično kolesaril Primož Roglič, ki je bil vseskozi ob najboljših.

Še pred to skupino je na cilj prišel tudi Van Avermaet, ki je zasedel četrto mesto. Pred njim sta bila še drugi Izagirre in tretji Taraamae. Skupina s favoriti se je borila za sedmo mesto. Daniel Martin je dobil ta sprint, Primož Roglič pa je bil osmi. V skupnem seštevku je Van Avermaet sicer povečal prednost, a večjih možnosti, da bi jutri ubranil majico nima. Zdaj ima 2:22 prednosti pred Geraintom Thomasom. Sledijo Valverde, Fuglsang, Jungels, Froome, Yates, Nibali in na desetem mestu Roglič, ki zaostaja za 3:36.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ