Primož Roglič suvereno odgovoril na napade!

Primož Roglič suvereno odgovoril na napade!
28.04.2018 AVTOR: D. Z.
Primož Roglič je rumeno majico na dirki po Romandiji obdržal tudi v kraljevski etapi. Imel je pripravljen odgovor na vse napade! Etapo je dobil Jakob Fuglsang. Roglič dobil sprint za drugo mesto.

Za kolesarji na dirki po Romandiji je predzadnja etapa, tudi kraljevska. Start in cilj 150 kilometrske preizkušnje je gostil Sion, vmes pa so morali kolesarji premagati pet kategoriziranih vzponov.

Od tega tri prve in dva druge kategorije. Več o trasi smo že pisali. V rumeni majici je dirko začel Primož Roglič. Letos zares izjemen je tudi v prvih dneh dirke po Romandiji blestel in povsem zasluženo je kraljevsko etapo začel kot vodilni v skupnem seštevku. Tudi Simon Špilak na 12. Mestu je za njim zaostajal za manj kot dve minuti. A najbolj nevarna sta bila dva.

Omenimo Egana Bernala. Mladi kolumbijski hribolazec v moštvu Sky je za Rogličem zaostajal za šest sekund. Na tretjem mestu je na svojo priložnost čakal lanski zmagovalec Richie Porte. Za Rogličem je zaostajal za 18 sekund. Kmalu je prišlo do pobega. V ospredju se je zbrala skupina petih kolesarjev. To so bili Thomas De Gendt, Mikel Nieve, Hugh Carthy, Andrey Amador in Hermann Pernsteiner, sicer član moštva Bahrain Merida. Lani je vozil še za avstrijski Amplatz BMC, letos pa je na dirki po Romandiji tudi dober v skupnem seštevku.

Tako je dolgo vozil v virtualni rumeni majici. Ko pa se je serija vzponov začela, je bilo jasno, da najboljših ne bo mogel ogroziti. Na četrtem vzponu dneva – govorimo o vzponu druge kategorije – je prišlo do nekaterih resnejših napadov. V lov za ubežniki so se podali Ion Izagirre, Daniel Martinez in Emanuel Buchmann. Na vrhu vzpona so imeli ubežniki dobro minuto prednosti pred skupino z Rogličem, vsega 15 sekund pred to skupino pa so bili omenjeni trije zasledovalci. Do cilja je bilo še slabih 60 kilometrov. Najprej spust, potem krajši ravninski odsek in zadnji vzpon dneva.

Po 110 kilometrih dirkanja so prišli ob vznožje vzpona prve kategorije Les Collons. Ta je bil dolg 13,3 km, povprečni naklon pa znaša 6,4 %. Vrh leži na 1794 metrih nadmorske višine. V skupini z rumeno majico so pobudo prevzeli kolesarji Skyja, tako da smo lahko pričakovali napad Bernala, ki je imel na voljo še štiri pomočnike. Takoj za njim se je vozil Roglič s Stevenom Kruijswijkom tik za njim. Med ubežniki so nekateri popustili, obe skupini pa sta se na vzponu združili in tako je nastala skupina z naslednjimi kolesarji: Nieve, Carthy, Amador, Izagirre, Martinez, Pernsteiner in Buchmann.

Selekcija se je nadaljevala, skupina z rumeno majico pa je 37 kilometrov pred ciljem za ubežniki zaostajala za vsega 35 sekund. Dobrih 33 kilometrov pred ciljem je popustil Simon Špilak, v ospredju pa je napadel Egan Bernal. To je bil odločen napad, Primož Roglič pa mu je takoj sledil. Takoj je postalo jasno, da sta najmočnejša kolesarja na dirki, saj jima Richie Porte ni mogel slediti. Bernal in Roglič sta ubežnike brez težav ujela in tudi takoj prehitela. Potem pa se je Bernal ustavil in začelo se je taktiziranje, tako da so ostali lahko upali na priložnost.

A Bernal je takoj spet napadel. Roglič pa je spet odgovoril na napad. Ostali so spet popustili. Bernal pa z napadom tudi tokrat ni nadaljeval. Roglič se je lepo vozil v njegovem zavetrju, medtem ko so se nekateri zaradi tega taktiziranja vrnili v to skupino. Ubežnikov ni bilo več. Vrnil se je tudi Kruijswijk, ki je Rogliču priskočil na pomoč. Vse skupaj sta izkoristila Rui Costa in Jakob Fuglsang, ki sta si hitro privozila skoraj 20 sekund prednosti pred rumeno majico in preostalo osmerico zasledovalcev. Do cilja je bilo še 30 kilometrov, vsi pa so pričakovali nov napad Bernala.

In Bernal je napadel. Roglič pa mu je spet sledil. Skupaj sta ujela Fuglsanga in Costo. Tudi Porte jima spet ni mogel slediti.Bernal je še naprej napadal, a Roglič se tudi v zadnjem kilometru ni predal. Na vrh sta prišla skupaj. Potem pa sta ju ujela še Costa in Porte. Sledil je spust, na katerem so najboljši imeli 13 sekund prednosti pred prvim zasledovalcem Fuglsangom, ki je četverico ujel na rahlem vzponu nekje po polovici spuščanja. 16 kilometrov do cilja je napadel Fuglsang, ki je bil v skupnem seštevku Rogliču še najmanj nevaren, saj je bil 15. in je zaostajal za več kot dve minuti.

Fuglsang je napadel v pravem trenutku in pet kilometrov do cilja je imel že 50 sekund prednosti. Rogliču je to ustrezalo, saj bi Fuglsang z zmago dobil tudi deset sekund odbitka, tako da bi Bernal izgubil tudi to možnost. Kolumbijec je v nadaljevanju vseeno še pospeševal, a Rogliča se seveda ni mogel otresti. Veliko dela je pri lovu opravil Rui Costa, ki se je boril za končno četrto mesto, na katerem ga je Fuglsang ogrožal. Roglič se je vozil za Bernalom. Seveda je bil tu še sprint in lov za bonifikacijske sekunde. Na voljo je bilo še šest sekund za drugo in štiri za tretje mesto.

Fuglsang se je vendarle lahko razveselil etapne zmage in je tako nadaljeval odlično nastopanje Astaninih kolesarjev v tej sezoni. Za njim pa sta se prav Roglič in Bernal udarila za bonifikacijske sekunde. Sprint je bil nadvse napet vse do ciljne črte. Roglič je Bernala premagal in je tako v skupnem seštevku še za dve sekundi povečal prednost pred Bernalom. Zdaj ima osem sekund prednosti. Tretji je ostal Porte, četrti pa je zdaj Fuglsang.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ