Primož Roglič veliki zmagovalec dirke po Baskiji!

Primož Roglič veliki zmagovalec dirke po Baskiji!
07.04.2018 AVTOR: D. Z.
Konec je. Konec je dirke po Baskiji, ki jo je na izjemen način dobil Primož Roglič! Mas je dobil etapo, Roglič pa suvereno do končne zmage.

Roglič na startu z lepo prednostjo
Skozi celotno dirko je bil krepko boljši od konkurence in imel vse pod nadzorom. Kako pa je potekala zadnja, tudi najtežja etapa?

Bila je najkrajša, saj so morali kolesarji prevoziti vsega 122 kilometrov, a obenem premagati kar osem kategoriziranih vzponov. Primož Roglič je po treh drugih mestih in zmagi v kronometru zasluženo nosil rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku. Samo Mikel Landa je za njim zaostajal za nekaj sekund manj kot dve minuti. Vsi ostali so imeli večji zaostanek.

Kraljevska etapa z osmimi vzponi
A obetal se je izjemen dan. Pet vzponov tretje kategorije, eden drug in dva prve. To je bilo na sporedu. Prvi štirje vzponi – vsi tretje kategorije – so se zvrstili v prvih 40 kilometrih. Govorimo o krajših, nekje med tri in pet kilometrih dolgih klancih, tudi ne preveč strmih. Po tej seriji je sledil spust in daljša ravnina. Vse do 60 kilometra.

Tam se je začel štiri kilometre dolg in v povprečju 6,8 % vzpon na Elgeto. Po spust in razgibanem terenu so kolesarji prišli v Eibar. Sledil je vzpon na 550 metrov visoko Izuo. Klanec je bil dolg 4,7 km, povprečni naklon pa je znašal 8,8 %. Po spust do Etxeberrie se je začel predzadnji vzpon – govorimo o klancu tretje kategorije na Urkaregi. Dolg je bil 5,9 km, povprečni naklon pa je znašal 4 %. Potem pa še spust in rahlo vzpenjanje do vznožja zadnjega, najtežjega vzpona. To je bil Usartza. Vrh leži na 571 metrih nadmorske višine. Klanec je dolg 3,1 km, povprečni naklon pa znaša kar 12,7 %. Na vrh so kolesarji prišli po 120 kilometrih. Sledil je le še rahel vzpon in potem spust do cilja.

Roglič padel po treh kilometrih
In, kaj se je dogajalo med etapo? Že takoj po startu se je Roglič znašel v težavah, saj je bil vpleten v padec. Imel je sicer že minuto zaostanka, a je brez skupaj s kolegi iz moštva LottoNL Jumbo uspel ujeti glavnino z najboljšimi, pa čeprav šele po prvem vzponu. Po pričakovanjih je takoj prišlo tudi do napadov in takoj se je v ospredju izoblikovala večja skupina ubežnikov.

To so bili Zakarin, Madouas, Herrada, Gorka Izagirre, De Gendt, Mas, Betancur, Rojas, Muhlberger, Hansen, Lopez, Geoghegan Hart, Hamilton in Carlos Verona. Slednji je pridno pobiral prva mesta na gorskih ciljih. Glavnina je tudi narekovala oster ritem. Po pričakovanjih so bili najbolj aktivni kolesarji Movistarja. Roglič sicer ni imel prav veliko pomočnikov ob sebi, a je bil suveren, čeprav so se pri zaostrovanju ritma Movistarju pridružili še kolesarji Trek Segafreda. Potem pa se je zgodilo.

Landa in Quintana napadala, Roglič odgovarjal
Dobrih 35 kilometrov pred ciljem – na šestem vzponu dneva, torej prve prve kategorije – je prvič napadel Mikel Landa, Roglič pa je njegov napad takoj pokril. Sledil je napada Jona Izagirreja in Naira Quintane. Roglič pa je spet brez težav odgovoril na napad. V odgovor pa je pričel še narekovati ritem. V ospredju je vztrajala samo še četverica kolesarjev.

V skupini z Rogličem pa so se nadaljevali napadi, a ne tako nevarnih kolesarjev. Jasno je bilo, da je Rogliču najbolj nevaren kolesar prav Landa.Sledil je nov napad Quintane, medtem ko je Roglič spet odgovoril na to pospeševanje. Seveda so sledili še drugi. Quintana pa je nadaljeval z napadom, medtem ko mu Roglič ni več sledil. Je pa narekoval ritem v skupini, v kateri so mu sledili Izagirre, Landa, Caruso … Roglič je bil tako prisiljen v narekovanje ritma, a že na spustu je hitro ujel Quintano in tako spet pokazal, kako močan je.

V ritmu do vznožja zadnjega vzpona
Tudi na tem spustu se je Roglič vseskozi vozil na vodilnih mestih, tako da ga nihče ni mogel presenetiti. Pred kolesarji sta bila še dva vzpona, v tej skupini pa vsega dobrih 20 kolesarjev. Sledili so novi napadi Movistarjevih kolesarjev. Tudi Landa je poskusil že na ravninskem delu, a je to bila le potrata moči.

Na vzponu tretje kategorije ni prišlo do napadov, saj so Movistarjevi kolesarji narekovali dovolj hiter ritem. S tem so zmanjšali zaostanek za ubežniki. Četverica je imela 20 kilometrov pred ciljem samo še dobre pol minute prednosti. Sledil je spust proti vznožju zadnjega vzpona dneva, v skupini z Rogličem pa je bilo kar pet Movistarjevih kolesarjev. Šest kilometrov pred ciljem se je vzpon tudi začel in ubežniki so imeli vsega dobrih 20 sekund prednosti. V skupini z rumeno majico so kolesarji Skyja in Movistarja narekovali vse hitrejši ritem in tako naredili veliko uslugo Rogliču.

V svojem ritmu na zadnjem vzponu
Na zadnjem vzponu dobrih pet kilometrov pred ciljem je napadel Nairo Quintana, Roglič pa se je pametno držal Mikela Lande. Povsem v ospredju je Mas imel največ moči, a Quintana in preostali so se hitro približevali. Tudi Roglič je deloval še kako močno in ni pokazal znakov utrujenosti. Quintana je postopoma večal prednost, vendar pa Masa nikakor ni mogel ujeti.

Slabe štiri kilometre pred ciljem je Landa spet napadel in hitro naredil razliko. Roglič na ta napad ni odgovoril in je raje ostal v zavetrju ostalih. Prvič na tej dirki se je videlo, da je zašel v rahle težave, a prave panike ni bilo. Do cilja je bilo premalo, da bi lahko izgubil rumeno majico. Landa je hitro ujel Naira Quintano in skupaj sta se na zelo strmem odseku podala v lov na vodilnega Masa, ki je uspel ohranjati dobrih 20 sekund prednosti. Roglič je v ozadju nadaljeval v svojem ritmu, zgolj dobre pol minute za Lando, tako da je imel vse pod nadzorom.

Roglič zdržal, Mas presenetil
Landa je kmalu za sabo pustil tudi Quintano, a Mas ni popuščal. Med številnimi gledalci je Landa še pospeševal, a za etapno zmago je bilo prepozno. 2,4 km pred ciljem, na vrhu vzpona je imel Mas 16 sekund prednosti pred Lando. Še vedno je bilo vse mogoče. Roglič je zaostajal za dobro minuto. Končni zmagovalec je bil znan. Ostal je boj za etapno zmago.

Mas se dober kilometer pred ciljem še ozrl, če se mu je Landa še bolj približal, a takrat je bil tudi etapni zmagovalec določen, saj se Landa Masu nikakor ni mogel približati. Mas se je po dobrih treh urah in 17 minutaj lahko veselil etapne zmage. Za Quick Step floors je to bila tretja etapna zmaga na letošnji dirki po Baskiji. Mikel Landa je bil drugi, zaostal je za 12 sekund. Sledili so Izagirre, Latour, Quintana, Buchmann ... Primož Roglič je z zaostankom 53 sekund prišel na cilj kot veliki zmagoalec dirke po Baskiji! Kot prvi Slovenec. In to nadvse prepričljivo!

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ