Primož Roglič z zmago v sprintu do rumene majice

Primož Roglič z zmago v sprintu do rumene majice
01.05.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Primož Roglič je v sprintu manjše skupine dobil 1. etapo na dirki po Romandiji. Obenem je Janu Tratniku prevzel rumeno majico.

Na dirki po Romandiji je bila po prologu, na katerem sta blestela Primož Roglič in Jan Tratnik na sporedu zahtevna prva etapa. Neuchatel je gostil start in na 168 kilometrov dolgo pot se je v rumeni majici podal Jan Tratnik. Ob njem je bil Primož Roglič v zeleni majici. Cilj je gostil La Chaux de Fonds. Kolesarji so morali premagati kar pet kategoriziranih vzponov, obenem pa še kar nekaj nekategoriziranih.

Takoj po startu je prišlo do napadov in tik pred prvim vzponom dneva je po 25 kilometrih dirkanja prišlo do pobega. V ospredju se je zbrala skupina 13 kolesarjev. Med njimi pa so bili Chad Haga (Team Sunweb), Diego Rosa (Team Ineos), Eros Capecchi (Deceuninck-QuickStep), Jay Robert Thomson (Dimension Data), William Bonnet (Groupama-FDJ), Maciej Bodnar (Bora-Hansgrohe), Simon Pellaud (Švica), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Jonas Vingegaard (Team Jumbo-Visma), Lukasz Owsian (CCC Team), Patrick Schelling (Švica), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal) in Manuele Mori (UAE Team Emirates).

Pellaud je bil najbolj učinkovit pri nabiranju točk na gorskih ciljih, saj je dobil prve tri. Ubežnike je glavnina, v kateri je kolesaril tudi Jan Tratnik ujela ob vznožju zadnjega kategoriziranega vzpona na Col de la Tourne. Govorimo o vzponu druge kategorije. Dolge je 4,2 km, povprečni naklon pa znaša 7,2 %. Tu je popustil Jan Tratnik in postalo je jasno, da rumene majice ne bo ubranil. V ospredju so se pričeli resnejši napadi in na vrhu je skočil Emanuel Buchmann.

Krepko razredčena skupina zasledovalcev pa ni pupuščala. Sledil je 1,7 km dolg nekategoriziran vzpon s 7,6-odstotnim povprečnim naklonom. Tam je napadel Geraint Thomas, sledila pa sta mu David Gaudu in Michael Woods. Šest kilometrov pred ciljem so ujeli Buchmanna in nadaljevali skupaj proti cilju. A tudi v ozadju niso mirovali. Steven Kruijswijk je opravil nekaj dela, a sledili so novi napadi. Zadnja sta se tik pred sprintom predala Gaudu in Thomas. Sledil je sprint. Dobil pa ga je Primož Roglič.

"Za mano je zares težak dan. Ni bilo lahko z vsemi temi vzponi. Na koncu mi je uspelo dobiti etapo v sprintu manjše skupine. Lepo je dobiti sprint, saj sem jih večkrat že izgubil. Lepo je končno zmagati," je dejal Roglič po cilju. Premagal je Gauduja in Vosto. Simon Špilak je bil 12. V skupnem seštevku ima Roglič deset sekund prednosti pred Costo in 12 pred Gaudujem. Sledijo Thomas, Betancur, Grossschartner, Kruijswijk, Knox, Howson in Anacona.

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ