Primož Roglič za RTV: Samo še disk zavore

Primož Roglič za RTV: Samo še disk zavore
03.03.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Za TV Slovenija je Primož Roglič voščil vso srečo skakalcem na nordijskem SP, obenem pa se tudi že spogleduje z začetkom sezone - Pariz-Nica.

"Glede koles je velika sprememba. Zdaj imamo samo še disk zavore in zaenkrat je zelo fino trenirati. Vse deluje tako kot mora."

Primož Roglič je številka ena na lestvici Mednarodne kolesarske zveze. Lansko sezono je končal zelo pozno, saj je dobil prestavljeno dirko po Španiji. Letošnje sezone pa še ni začel. Podobno kot lani si je za prvi izziv izbral priznano etapno dirko Pariz-Nica.

"Zame osebno gre trenutno res vse po planu. Ostajam zdrav in to je tudi želja za prihodnje."

Lani se je z ekipo iz zdravstvenih razlogov - epidemija zaradi novega koronavirusa je bila že zelo razširjena, države pa so se postopoma zapirale - nastopu v zadnjem trenutku odpovedal. Letos upa, da bo drugače. "Vse poteka po našem ustaljenem ritmu. Z višinskimi pripravami v februarju. Samo želim si, da bodo tudi vse dirke letos potekale tako, kot smo bili vajeni. Zame osebno gre trenutno res vse po planu. Ostajam zdrav in to je tudi želja za prihodnje," je dejal za TV Slovenija.

"Glede na to, da sem videl, da fantje že dobro dirkajo v Emiratih sem tudi jaz lahko optimističen in komaj čakam, da tudi sam začnem z letošnjo sezono."

Večji del februarja je zdaj že po tradiciji preživel na Tenerifih, oziroma na Teideju. To je priljubljena destinacija kolesarjev, ki tam opravijo priprave na visoki nadmorski višini: "Bomo videli. Vedno je v vsakem startu sezone vedno znova nekaj negotovosti, kaj in kako. Glede na to, da sem videl, da fantje že dobro dirkajo v Emiratih sem tudi jaz lahko optimističen in komaj čakam, da tudi sam začnem z letošnjo sezono."

Primož Roglič se tako resno pripravlja na začetek sezone. Dirka Pariz-Nica se bo začela v nedeljo, 7. marca. Kot številka ena bo seveda spadal med favorite. Poleg tega je na krajših etapnih dirkah - če odštejemo odstop zaradi hudega padca na lanski dirki po Dofineji - v zadnjih letih skorajda nepremagljiv. Kljub vsemu pa Rogliča, sodeč po odgovoru ne žene zgolj želja po zmagi:

"Poskusiti napredovati še za malenkost na vseh področjih. Če mi to lahko nekako uspe ponovno biti svoja najboljša različica bom več kot zadovoljen."

"Sigurno je drugačen pristop priti tja kot številka ena. Ampak, na koncu smo si ta položaj morali zaslužiti, prigarati. Seveda si vsi želimo ostajati v tej poziciji tako dolgo, kot bo le šlo. Glavna skrb je vedno tudi zame osebno v bistvu ne toliko s samimi rezultati, ampak vsako leto si starejši, malo bolj izkušenj, po drugi strani imaš tudi eno leto več treningov in dirk za sabo. In nekako res poskusiti napredovati še za malenkost na vseh področjih. Če mi to lahko nekako uspe ponovno biti svoja najboljša različica bom več kot zadovoljen."

Pa še o spremembah pri ekipi Jumbo Visma. Nihče očitno ne ve, kaj se bo zgodilo s Tomom Dumoulinom, ki je prekinil športno pot. Morda jo je tudi že končal. Poleg tega pa se je Jumbo Visma tudi nekoliko okrepila. Izguila je sicer Laurensa De Plusa, a med drugimi je prišel Sam Oomen. "Nekaj fantov imamo novih. Prav vseh še nisem osebno spoznal. Nek velik del sem jih tukaj na Tenerifih in moram reči, da so vsi super fantje," je dejal Roglič.

Med največje novosti pa vsekakor spadajo kolesa. Roglič je vse od prestopa iz Adrie Mobila vozil Bianchije, letos pa bo kolesaril na kolesih Cervelo. Cervelo pa bo ekipo očitno opremljal samo še s kolesi z disk zavorami. Govorimo tako o cestnih kolesih, kot tudi kolesih za vožnjo na čas. Vsekakor gre za veliko spremembo v nizozemski ekipi, na katero se bodo morali kolesarji hitro navaditi:

"Glede koles je velika sprememba. Zdaj imamo samo še disk zavore in zaenkrat je zelo fino trenirati. Vse deluje tako kot mora. Kaj bo to pomenilo na samih dirkah, bomo videli. Tudi glede kronometer kolesa zaenkrat nimam nobenih večjih pripomb. Tudi to je korak v pravo smer. Kaj pa to pomeni časovno med vsemi ostalimi, bomo tudi kaj kmalu videli."

Trenutno se v Oberstdorfu odvija tudi nordijsko svetovno prvenstvu. Slovenski športniki so nadvse uspešni, saj so osvojili že rekordnih pet medalj. Prek RTV-ja je Roglič skakalcem zaželel vso srečo, obenem pa se je tudi ozrl v preteklost. Z Robertom Hrgoto, ki je zdaj glavni trener slovenske reprezentance sta namreč skupaj preživela veliko časa.

"Skupaj smo odraščali. Bila sva tudi veliko časa skupaj v reprezentanci. Skupaj sva ogromno časa preživela v dijaškem in kasneje v študentskem domu. Imava ogromno spominov. Fino je zdaj gledati nazaj, kako so se nekatere poti vseh nas ločile. Jaz sem pač šel v kolesarstvo. Večina mojih prijateljev je že končala svoje kariere in zelo sem vesel, da je on zdaj glavni trener slovenske reprezentance," je še dejal Roglič.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ