Primož Roglič: Kar sem preizkusil in potestiral je OK

Primož Roglič: Kar sem preizkusil in potestiral je OK
16.11.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

"V bistvu sem nazaj na Specializedu, tako kot takrat, ko sem v Adriji Mobilu začel. To, kar sem imel možnost potestirati in preizkusiti je OK," je med drugim dejal Primož Roglič.

"Eno leto nazaj sem bil tu z opornico po operaciji rame. Vmes je bilo ogromno stvari. Definitivno je bil ta start od Tirenskega do Jadranskega morja zelo pomemben. Ko je enkrat zalaufalo, se kar ni hotelo ustaviti," je na novinarski konferenci še pred sredino prireditvijo Olimpijskega komiteja Slovenije in RTV dejal Primož Roglič.

Po lanski operaciji je za njim odlična sezona, obenem pa tudi zadnja v dresu Jumba Visme: "Sem še član te ekipe do konca leta. Z večino smo se že poslovili. Precej stvari se nam je zgodilo v vseh teh letih. Ustvarili smo ogromno zgodb in zelo lepih trenutkov, ki si jih bomo zapomnili za vedno. Ampak, tako pač je. Včasih je treba obrniti list. Prišli smo do konca. Vsi, tako jaz, kot oni bomo zdaj startali v neko novo stvar."

Pika na i pri odločitvi za odhod je očitno bilo dogajanje na dirki po Španiji. Sicer jo je končal na tretjem mestu, a vendar je bilo tam očitno vsega preveč: "Če gledam z mojega vidika. Komentirati želim samo sebe. Sem pač tekmovalec in moja odgovornost je, da naredim najboljše tam, kjer sem. Stvari so šle, kot so šle. Na koncu sem bil vseeno tretji, kar je izjemno. Izjemno je tudi, kar smo letos dosegli s celotno ekipo."

Zdaj se Roglič seli v Boro Hansgrohe. S kolegi se je spoznal na druženju v Soeldnu. Prave skupne priprave bodo opravili decembra na Majorki. "Imam že brke, kot Ralph Denk. Vsi so super motivirani za narediti nekaj. Za vložiti nekaj noter, da nam uspe. To je glavno. Bomo pa s prvimi dirkami videli, kje stojimo, kje smo. Šel sem iz najboljše ekipe. V boljšo nisem prišel. Se mi zdi, da ima tudi to poseben izziv in morda čez nekaj časa naredimo najboljšo ekipo."

"Šel sem iz najboljše ekipe. V boljšo nisem prišel. Se mi zdi, da ima tudi to poseben izziv in morda čez nekaj časa naredimo najboljšo ekipo."

Zaenkrat tudi še nima programa dirk, a je poudaril, da se zanj v primerjavi s preteklimi sezonami prav veliko ne bo spremenilo: "Celotno načrtovanje se bo poskušalo zaključiti do konca decembra. Načeloma ne bi rad veliko spreminjal stvari in bom načeloma sledil tistemu, kar sem delal v zadnjih letih, saj to deluje. Vse detajle glede dirk pa bomo morali še počakati, da z ekipo določimo, kje startati."

Glavni cilj v naslednji sezoni je seveda dirka po Franciji, ima pa še kar precej načrtov za prihodnost: "V kolesarstvu je veliko dirk. Izzivov je ogromno. Od Grand Tourov je še Tour de France. Na dirki po Švici še nisem nastopal. Lepo bi bilo, če bi jo lahko dodal. Ostale stvari še. Tudi svetovno prvenstvo. Če bi to bilo tako preprosto, da bi kar kljukice delal, potem že zdavnaj ne bi več bil kolesar. Ker pa ne gre vse vedno, kot si zamisliš, sem še kar tu in grem novim izzivom naproti."

Kaj pa olimpijske igre? Je aktualni olimpijski prvak v vožnji na čas. Trasa v Parizu je ravninska in mu ne ustreza, tako da bi se težko kosal z mojstri, kot so Tarling, Ganna, Kung, Evenepoel, Van Aert … "Bomo videli. Ne vem niti, kje bom startal, kako naj govorim o olimpijskih igrah. Kaj pa vem. Branjenje zmage? Sem kar zadovoljen z eno zlato medaljo. Bi si želel kakšen popravni izpit na cestni dirki." A tudi cestna dirka ni po meri hribolazcev.

Zato pa je trasa svetovnega prvenstva povsem drugačna. Izzivov je torej ogromno. Z njimi se bo spopadel v novem dresu, s kolesi Specialized. Opremo je v ZDA že testiral: "V bistvu sem nazaj na Specializedu, tako kot takrat, ko sem v Adriji Mobilu začel. To, kar sem imel možnost potestirati in preizkusiti je OK. Ampak, tako je z vsako stvarjo. Ko si sam in preizkušaš, se ti zdi, da si dober, pa morda nisi. Šele, ko pridejo ostali zraven, vidiš, kaj je dobro, kaj ni dobro."

"Tadej je super fant, prijatelj. Na dirki, tudi če ga kdaj ne bi bilo. Poskrbi, da se vsak mora v tistem trenutku predstaviti v najboljši možni luči."

Za konec pa še besede namenjene Tadeju Pogačarju, ki se je tudi udeležil prireditve: “Tadej je super fant, prijatelj. Na dirki, tudi če ga kdaj ne bi bilo. Poskrbi, da se vsak mora v tistem trenutku predstaviti v najboljši možni luči.” Morda pa se naslednje leto spet soočita na dirki po Franciji. Ta se bo zaradi olimpijskih iger končala v Nici. Prav tam, kjer se je začela leta 2020, ko je do končne zmage prišel Tadej Pogačar.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ