Primož Roglič: "Moj prvi Tour, moja druga sezona med profesionalci"

Primož Roglič: "Moj prvi Tour, moja druga sezona med profesionalci"
30.06.2017 AVTOR: D. Z.
Predstavitev ekip pred dirko po Franciji je za kolesarji. Primož Roglič pa nam je bil na voljo še pred odhodom v Nemčijo: "Že odštevam te dneve do starta."

BORUT BOŽIČ O MOŽNOSTIH PRIMOŽA ROGLIČA
"Primož je lahko tiho presenečenje celotnega Toura, ne samo prologa. Pričakujem, da bo prolog vrhunsko odpeljal. Mislim pa, da lahko preseneti tudi na koncu, na Elizejskih poljanah. Je kompleten kolesar. Ima toliko dobrih lastnosti. Posamični kronometer mu je pisan na kožo. Z malenkost sreče lahko poskrbi za zelo veliko presenečenje. Moramo biti pa pošteni in se zavedati, da je to zanj prvi Tour. To je čisto nekaj drugega, kot na primer dirka po Italiji ali Španiji. Če pa se bo Tour v celoti odvijal na primer njemu v prid, mislim da ima veliko možnosti za vrhunski rezultat."

“Dnevi grejo mimo. Naredili smo vse, kar smo imeli v planu, vse gre po načrtih. Že odštevam te dneve do starta, ” je priznal Primož Roglič. Kmalu bo lahko odšteval samo še ure.

V Dusseldorfu so v četrtek zvečer opravili še uradno predstavitev ekip. V soboto pa bo šlo zares. Vse skupaj se bo začelo s 14 km dolgim kronometrom. Roglič je v zadnjih dveh letih večkrat dokazal, kako zelo močan je v tej disciplini. Na lanskem Giru je v prologu le za malenkost zaostal za zmagovalcem Tomom Dumoulinom. Potem je dobil zahteven kronometer v Chiantiju.

Letos je postal še boljši in dobil kronometer na dirki po Romandiji. Po opravljenih višinskih pripravah je zablestel še z zmago na prologu dirke Ster ZLM. 7,5 km dolgo preizkušnjo je premagal s povprečno hitrostjo skoraj 56 km/h. Na hitrih ravninskih kronometrih pa spredaj uporablja verižnik z 58 zobniki. “Super je šlo, pričakujem da bo nekako tako dobro šlo tudi v Dusseldorfu. Bomo videli. Prvič sem postavljen pred izziv, kot je Tour, " je dejal Roglič in nadaljeval:

"Začne se s prologom. Lani sem zmago na Giru zgrešil za čisto malo. Zakaj pa ne. Vse kar lahko naredim sam je, da se poskušam optimalno pripraviti. Potem pa bom videl, kje smo. Kaj se lahko zgodi. Če bodo drugi boljši, jim lahko stisnem roke in grem naprej. ” A prav po zaslugi predstav v tej sezoni ga mnogi uvrščajo v ožji krog favoritov za najvišja mesta na uvodnem kronometru: “Vsi to pravijo. A favorit gor, favorit dol. Vsi startamo z ‘nule ’. Če sem na stavnicah favorit, še nimam nobenega bonusa desetih sekund. Vsi, prav vsi se moramo boriti s progo, da pridemo čim hitreje skozi cilj. ”

Roglič je potrdil, da je dobro pripravljen. To je dokazala dirka Ster ZLM, saj je po zmagi na prologu dolgo nosil majico vodilnega. Izgubil jo je v najtežji etapi, a zgolj zato, ker na zadnjem vzponu ni uspel ujeti dveh ubežnikov. Predvsem v vožnji na čas pa je izjemen, pa čeprav ji zgolj zaradi Dusseldorfa ni posvečal veliko več pozornosti: “Nič kaj veliko več, kot do zdaj. Samo še bolj sem poskušal biti zbran in z mislimi usmerjen proti Dusseldorfu. Delati za tja. ”

Na voljo bo imel dva kronometra, a prložnosti bo iskal tudi v drugih etapah: “Dva kronometra sta. Dve priložnosti zame. Vseeno pa je še 19 etap. V sprinterskih etapah zagotovo ne bom v ospredju, če pa bom dovolj močan, se bodo priložnosti pokazale v težjih etapah, s kakšnimi pobegi, v katerih bom poskušal iskati dobre rezultate. ” Nenazadnje še nobenemu Slovencu ni uspelo dobiti etape na dirki po Franciji, medtem ko so fantje zelo uspešni predvsem na italijanskem Giru. Tudi Roglič je lani tam slavil etapno zmago.

Kaj pa Tour de France? Sanje so dovoljene, kajne? “Vsi sanjamo o rumeni majici. Vsi bi si to želeli. Dejstvo pa je, da je to moj prvi Tour, moja druga sezona med profesionalci. Bodimo realni in s tega vidika je z moje strani pomembno, da storim vse, kar je mogoče, kar je v moji moči. ” Pa je že kaj živčen? “Niti ne. Bolj sem v nekakšnem pričakovanju. Vse je tako veliko. Zaveš se svojih zmožnosti, poskušaš, da bo vse potekalo s čim manj težavami. ”

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ