Primož Roglič: Na kronometru bi zamenjal kolo

Primož Roglič: Na kronometru bi zamenjal kolo
03.06.2016 AVTOR: D. Z.
"Naspal sem se že, tako da mislim, da je bolje," je na vprašanje, če si je po odpeljani dirki po Italiji že kaj spočil odgovoril Primož Roglič.

"S klubom imamo drugačne načrte "
Zmagovalec kronometra v Chiantiju na dirki po Italiji Primož Roglič je bil na novinarski konferenci in potem na ogledu tretje etape dirke po Sloveniji, ki bo potekala od Celja do Celjske koče. 16 kilometrov dolgo etapo – posamično vožnjo na čas – ki bi mu nadvse ustrezala si je sicer ogledal, a je potrdil, da na letošnji dirki po Sloveniji lanske zmage ne bo branil.

Njegove ekipe LottoNL Jumbo namreč ne bo na dirki: »S klubom imamo drugačne načrte. Na tej dirki ćal ne bomo nastopili. Sam sem končal Giro in imam tudi neke težke dirke, na katere se želim dobro pripraviti. Tu sicer ne morem nastopiti, vendar pa z veseljem sodelujem tudi na takih dogodkih. Rad se jih udeležim. « A vendarle bo v tem času doma in bo dirko lahko spremljal kot gledalec.

Prvič na DP v kronometru
»To je vedno težko. Ko gledaš in čutiš, da bi lahko nastopil. Ampak, tudi to je sestavni del vsega tega in vzameš v zakup. Bom navijal za naše, da bodo naši čim višje. Sam si zdaj poskušam odpočiti. Naspal sem se že, tako da mislim, da je bolje. « Kmalu pa bo tudi tekmovalno aktiven, saj bo naslednji teden natopil na državnem prvenstvu v vožnji na čas.

Tam bo vsekakor prvi favorit za zmago. Zanimivo. Do zdaj v kronometru za državno prvenstvo sploh še ni nastopil. Potem ga čaka cestna dirka. Sledi priprava na dirko po Poljski, na kateri bo kapetan ekipe. To bo tudi odlična priprava na olimpijske igre. Mi smo se z njim pogovarjali tudi o dirki po Sloveniji. Nenazadnje je aktualni zmagovalec. Letošnjo progo pa očitno še kako dobro pozna. Vsekakor bi mu bila trasa pisana na kožo.

Na kronometru bi zamenjal kolo
Dolga gorska etapa z okrog 3500 metri nadmorske višine in vožnja na čas. Delno ravninska, delno gorska: »Možnih je veliko načinov, kako bi sam to odpeljal. Zagotovo bi prvi del odpeljal s kolesom za kronometer, potem pa bi kolo zamenjal. Menjavo bi naredil na počasnejšem delu. Tam, kjer je strmo, « je pojasnil Roglič in dodal:

»Tam je najmanj izgube. Če si res na nekem počasnem delu, potem se pelješ na primer 15 kilometrov na uro. Če tam zamenjaš kolo, ni težko pospešiti in doseči tisto pravo hitrost. Drugače kot pri na primer 50 kilometrih na uro, kjer potrebuješ veliko časa, « je pojasnil Roglič. Prepričan je, da lahko pri menjavi izgubiš manj kot 20 sekund. S kolesom na kronometer pa bi lahko v prvem delu pridobil nekje med 40 sekundami in eno minuto.

Celjska koča: Prvi del je zelo strm
Razlika je torej očitna. »Zame je najboljše, če je veliko stvari zraven. Da je težje. Ker ni samo ravnina, ampak tudi klanec, bi mi tak kronometer ustrezal. Sicer bi moral vse naštudirati, kako vse izpeljati, da ne izgubiš preveč časa. Je pa taka stvar tudi za gledalce bolj razburljiva. «

Zadnjih šest kilometrov pa bodo kolesarji očitno premagovali z običajnim kolesom. Gre za zahteven vzpon, trdijo vsi, ki so ga preizkusili. »Težek. Sploh prvi del je zelo zahteven. Vzpon je najtežji od samega začetka, kjer je tudi najbolj strm. Vendar pa ta del ne bo odločal. Tu bi bilo pametno voziti 'z rezervo '. Odločalo se bo v drugem, hitrem delu, ki je sicer nekoliko lažji. A tam se bo lahko razvilo hitrost, « pa je še prepričan Roglič.

Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ