Primož Roglič: O Japonski, olimpijskih igrah, Touru ...

Primož Roglič: O Japonski, olimpijskih igrah, Touru ...
27.11.2019 AVTOR: DZ

Kaj bi raje vzeli, če bi imeli na razpolago rumeno majico ali zlato olimpijsko medaljo? “Obe bi vzel!” S temi besedami je zaključil novinarsko konferenco najboljši Slovenski kolesar Primož Roglič.

Primoža Rogliča je Kolesarska zveza Slovenije še četrtič zapored razglasila za najboljšega kolesarja v sezoni. Podelitev sta vodila komentatorja na TV Slovenija Tomaž Kovšca in Martin Hvastija, ki je obenem tudi športni direktor Zveze. Pred uradno podelitvijo nagrad pa so izpeljali tudi novinarsko konferenco, na kateri je Primož Roglič slovenskim medijem odgovarjal na vprašanja.

Zaradi obveznosti – nizozemska ekipa snema krajše videospote za STO, tako da so že bili na Rogli – je nekoliko zamujal. Opravičil pa se je z besedami: "Se opravičujem za zamudo. Na kolesu sem hitrejši." In res je bil v letošnji sezoni hiter. To dokazujejo rezultati, o katerih je lahko razmišljal tudi v času počitka: "Zdaj sem imel nekaj časa za družino, zdaj pa že razmišljamo o novi sezoni." Še pred premorom pe je odpotoval še na Japonsko.

Udeležil se je bolj revialne dirke, ki jo organizira agencija ASO. Vse skupaj je izkoristil tudi za ogled trase, ki kolesarje čaka na olimpijskih igrah v Tokiu: "V zadnjem trenutku sem dobil povabilo na Japonsko. To sem vzel s pogledom na olimpijske igre. Tudi tako, da vidiš, kako je priti tja, prespati. Sicer pa je bilo tudi vzdušje dobro. Olimpijska proga je težka. Ker žal nisem bil več v vrhunski formi, nisem mogel tako hitro, kot bi lahko. Ogledal sem si šest kilometrov dolg klanec z desetodstotnim naklonom. Takrat je bilo prijetnih 15 stopinj. Pravijo, da je poleti okrog 37 stopinj, pa da vlaga ni manjša od 90 odstotkov. To bo morda še največji izziv."

Seveda pa je pot do tja še dolga. Začela se je že, decembra pa se bo nadaljevala na prvih skupnih pripravah v španski Gironi. Tam bodo po vsej verjetnosti dokončno določili programe dirk posameznih kolesarjev za sezono 2020. Seveda je jasno, da Rogličevo mnenje zelo upoštevajo: "Tam so prisotni vsi športni direktorji, ponavadi celotna ekipa, osebje. Vsaj nas vodilne kar upoštevajo."

Seveda lahko za zdaj samo ugibamo, ali bo Roglič spet nastopil na dirki po Italiji ali pa spet na dirki po Franciji. "Želje so Tour, je pa nepravično, da bi govoril o podrobnih planih, kaj bom dirkal. Bomo pač morali počakati do prvega trening campa, da se vsi skupaj usedemo in pomenimo. Potem bomo lahko kaj več povedali. S sezono mi ni nujno hiteti, ker bo s svetovnim prvenstvom in Lombardijo na koncu zelo dolga."

Seveda se ves čas govori tudi o tem, ali je možno takoj po odpeljanem Touru odlično nastopiti tudi na cestni dirki na olimpijskih igrah, saj je ta le nekaj dni po prihodu v Pariz. "To verjetno ni idealna priprava. Če pa ti uspe dobiti Tour, potem ni tako zelo hudo oditi v Tokio in nastopiti še na cestni dirki. Z vidika fizične priprave pa se težko tako dobro pripraviš, kot pa na tritedenski dirki. Seveda so večje težave bolezni in poškodbe, ki te lahko dodatno izčrpajo in potem potrebuješ teden ali dva več. Če pa tritedensko dirko končaš v enem kosu, potem bi to moralo delovati."

Na vprašanje, kaj bi izbral, če bi imel na voljo ali rumeno majico ali zlato olimpijsko medaljo pa je jasno dejal: “Obe bi vzel.” Sezono bo seveda začel kot številka ena na lestvici Mednarodne kolesarske zveze. Obenem pa je član ekipe, ki postaja iz leta v leto močnejša. Pred naslednjo sezono so se Nizozemci med drugim okrepili tudi s Tomom Dumoulinom. Na vprašanje, če je so nove okrepitve prednost ali slabost je Roglič odgovoril: "Bomo videli. Načeloma je prednost. Tudi z lanskim letom, ko smo pripeljali Martina. Vsi so nujno potrebni in dvigujejo kvaliteto celotnega teama."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ