Primož Roglič: O Touru, kronometrih, ogledu, kilogramih in programu

Primož Roglič: O Touru, kronometrih, ogledu, kilogramih in programu
18.04.2021 AVTOR: DZ, foto sirotti

Primož Roglič je v petek več kot pol ure govoril z novinarji. Odprli so različne teme. Dirko po Baskiji, klasike, predvsem pa dirko po Franciji.

Primož Roglič je odpeljal že kar nekaj krogov po trasi nedeljske dirke Amstel Gold Race. Na dirki po nastopil prvič, glede na traso pa bo glavni adut Jumbo Visme Wout van Aert.

Tudi v sredo bo Roglič sploh prvič nastopil na Valonski puščici, ki mu z znamenitim ciljnim vzponom Mur de Huy nekoliko bolj ustreza. Tega klanca v živo še ni prevozil: "Videl sem ga po televiziji, prevozil pa sem ga s pomočjo Tackxa. Je zelo strm, na srečo pa ni predolg." Roglič je več kot o sami dirki Amstel Gold Race govoril o pripravah na dirko po Franciji.

Seveda je novinarje zanimalo, če zares načrtuje tako dolg tekmovalni premor. Po klasiki Liege-Bastogne-Liege namreč ne bo več dirkal vse do Toura. Veliko časa o namreč preživel na višinskih pripravah v Sierri Nevadi in potem v Tignesu. "Videli bomo. Gre za kar precej dolgo obdobje brez dirk, vendar pa sem ponavadi po višinskih pripravah takoj dobro pripravljen. Če pa bi spoznal, da potrebujem nekaj tekmovalnega ritma, potem lahko poiščemo kakšno dirko," je dejal Roglič.

Pa je bil že zdaj v najboljši možni formi? Poudaril je, da je priprava za tritedenske dirke drugačna, in da bi lahko bil pred Tourom še kakšen kilogram lažji. Obenem se je še pošalil, da je njegova teža vedno nekje med 60 in 70 kilogrami. Potem pa je vendarle priznal, da ima okrog 65 kilogramov:

"Vse se vrti predvsem okrog moči. Upam, da bom imel čim več moči in bom čim lažji. Upam, da bom imel še kilogram manj kot zdaj. Ampak, vedno sem tam nekje. Morda kilogram lažji, morda kilogram težji. Ne obremenjujem se s tem. Ko imaš pravo moč, imaš orožje."

Seveda je moral odgovarjati tudi na vprašanja o rivalstvu s Tadejem Pogačarjem in poudaril je, da sta pač tekmeca: "Včasih zmagam jaz, včasih on. V Baskiji sem jaz in nad zmago sem zelo vesel." Pojasnil je tudi dogajanje dan po veličastni zmagi na dirki po Baskiji. Skupaj z Grischo Niermannom si je namreč ogledal trasi obeh voženj na čas, ki ga čakajo na dirki po Franciji. Prav Toru je glavni fokus, pravi:

"To je bil lep potovalni dan. Ogled sem začel skorajda z začetkom dneva. Ob 7.45 sem bil na prvem ogledu v močnem dežju. Potem smo z avtom naredili petsto kilometrov, popoldne pa še ogled naslednjega kronometra." Sledila je pot v Pariz in vrnitev v Monako. V četrtek pa je prišel na Nizozemsko.

O kronometrih pa: "Naredil sem vsaj nekaj. Želel sem videti, kaj nas čaka. Vsekakor ne gre za kronometra, ki bi mi ustrezala, saj sta ravninska. Sicer ne taka, kot denimo v Katarju. Vseeno gre za razgibane ceste. Bo pa lep izziv. Pač, poskušal bom biti čim bolj aerodinamičen in pritiskati kar bom le lahko. Ni veliko skrivnosti."

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ